Festival Na cestě bude hledat cestu i k Tvému srdci

čtvrtek 13. srpna 2015 7:55 Autor: Martin Kůs

banner festivalu

OPAVA - Už podeváté se v říjnu tohoto roku uskuteční v Opavě multižánrový festival Na cestě, už tradičně připravovaný posluchači třetího ročníku studijního oboru Kulturní dramaturgie se zaměřením na divadlo. Letošní festival se uskuteční od 12. října do 15. října 2015 a nese podtitul … k Tvému srdci.

„Jelikož v uplynulých ročnících nebyla návštěvnost festivalu přes všechnu snahu a zapálení našich předchůdců tak vysoká, jakou by si festival zasloužil, rozhodli jsme se zkusit něco nového, co by přitáhlo divákovu pozornost. V dramaturgii festivalu se chceme zaměřit na oblasti, které by mohli veřejnost oslovit a najít si cestu nejen k určité skupině lidí, ale i přímo k jednotlivcům. Proto zvolený podtitul,“ vysvětlují za pořádající studenty Isabela Moravcová a Matěj Keberle.

Foto: Martin KůsUž tradičně se ale festivaloví návštěvníci setkají s celou řadou studentských, poloprofesionálních i profesionálních kulturně-divadelních aktivit. Kromě produkce a dramaturgie se studenti podílí na festivalu také autorským Projektem 3jsou3, který je podporován finančním grantem agentury DILIA. Jedná se o realizaci tří inscenací, kterou tvoří trojice dosud neuváděných divadelních her, jejichž texty poskytne již zmíněná agentura. Doprovodný program tvoří workshopy vedené profesionálními odborníky, koncerty nebo filmové projekce.
„Tento rok očekáváme opravdové lahůdky (v podobě hostů). Nechte se překvapit,“ láká na festival Matěj s tím, že festival Na cestě je multižánrovým festivalem pořádaným už od roku 2007 a tedy již patřící mezi tradiční kulturní akce města Opavy.

Nicméně ani umění, včetně toho studentského, se nedá dělat bez peněz. Novinkou devátého ročníku je nabídka podpory festivalu. Ne, nejedná se o žádné Dejte nám peníze, mi je rádi použijeme. Opavští studenti k financování svého festivalu přistupují jinak, jak se říká, něco za něco.
„Na webu Startovač (https://www.startovac.cz/projekty/festival-na-ceste-k-tvemu-srdci/ ) máme vytvořenu stránku festivalu Na cestě, kde nabízíme možnost zakoupení si různých předmětů spojených s festivalem a tím podpoření jeho konání. Jedná se o dárkové předměty i ryze praktické věci, ale třeba i možnost zúčastnit se zkoušky našeho souboru. Samozřejmě je možná i spolupráce na propagaci během festivalových akcí,“ pokračuje Isabela Moravcová s tím, že každá forma podpory je vítána a bude využita výhradně pro festivalové dění.

Festival Na cestě je multižánrovým festivalem, který představuje vybranou studentskou, amatérskou i profesionální kulturní produkci. Je pořádán již od roku 2007 v Opavě. Hlavními organizátory jsou studenti 3. ročníku oboru Kulturní dramaturgie se zaměřením na divadlo Slezské univerzity v Opavě. Od roku 2011 je v rámci festivalu navázána spolupráce se studenty dalších oborů Slezské univerzity, a to zejména se studenty oborů Audiovizuální tvorba a Multimediální techniky. Poloprofesionální a profesionální umělci se festivalu účastní nově od roku 2013.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015