Foto: Archiv AIESEC Karviná

KARVINÁ – Jednou z možností, jak vycestovat do zahraničí na dobrovolnické pobyty či pracovní stáže, je studentská organizace AIESEC. Posluchači Slezské univerzity mají v tomto směru relativní výhodu, přímo na akademické půdě Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné působí jedna z poboček této celosvětové organizace AIESEC Karviná.
A právě karvinký AIESEC nabízí studentům řadu možností, jak své studium doplnit třeba právě stážemi za hranicemi České republiky.

V průběhu zimního i letního semestru přináší studentům řadu možností. Ne každý student ví o všech příležitostech, které nám naše univerzita poskytuje. Pokud chcete zjistit, jak ještě můžete využít studentský život, pak můžete najít inspiraci třeba v následujících řádcích. Je k tomu ten nejlepší čas - před pár dny se totiž otevřely přihlášky na dobrovolnické a pracovní stáže v zahraničí.

Foto: Archiv AIESEC Karviná

O co se vlastně jedná?

Global Citizen je neplacená dobrovolnická stáž na šest až osm týdnů pro všechny studenty Slezské univerzity. Můžete vyjet kamkoliv do zahraničí, kde se potkáte s dalšími studenty z celého světa a společně pracujete s neziskovými organizacemi nebo na projektech, které se zaměřují na kulturní bariéry, ekonomický růst, či jazykovou gramotnost.

Přímo na tuto zimu (konkrétně v období ledna a února 2016) nabízí AIESEC Karviná konkrétní projekty v Brazílii, Rumunsku, Indonésii nebo i na Tchaj-wanu. Studenti se nemusí bát, že by jim vycestování v průběhu školního roku ovlivnilo studium, jelikož díky podpoře Slezské univerzity má student omluvenou docházku. Navíc má možnost zapsat si tuto stáž přímo do Stagu, a jak v Opavě či i v Karviné, získá za stáž kredity.

Jedním z těch, kteří se rozhodli vyjet na dobrovolnický projekt, byl Daniel Ďuriška, který prožil minulou zimu na stáži v Brazílii.

„Z oboru Sociální management jsem se vydal na dobrovolnickou stáž do Brazílie a toto bylo zatím mé nejlepší rozhodnutí po dobu studia na vysoké škole. Většinu času jsem pobýval v Uberlandii ve státě Minas Gerais, kde jsem poznával životní styl Jižní Ameriky. Jakmile jsem se rozkoukal, tak jsem jel na památky do Ria de Janeira. A když jsem si zrovna neužíval krásy Brazílie, tak jsem přednášel na soukromé škole o České Republice. Poznal jsem spoustu pozitivních lidí z různých koutů světa (Peru., Ekvádor, Německo, Argentina) a s rodinou, u které jsem bydlel, nadále udržuji kontakt a doufám, že je někdy navštívím znovu,“ popisuje své zážitky Daniel Ďuriška.

Další z možností, kterou AIESEC dává, jsou pracovní stáže, při kterých můžete nakopnout vlastní kariéru nasbíráním pracovních zkušeností v zahraničí.

Foto: Archiv AIESEC KarvináTento druh stáže je hlavně pro studenty, kteří mají před státnicemi či absolventy dva roky po studiu. Můžete vyjet na tří až osmnácti měsíční stáž a získat práci v oboru jako Marketing, IT a Teaching.
Pro ty, kterým přijde stáž moc dlouhá a spíš přemýšlí do budoucna nad založením vlastního podniku, dáváme možnost vyjet na profesní stáž Global Enterpreneurs, kdy můžete pracovat po dobu šesti až osmi týdnů v zahraničním start-upu a tak vidět, jak začínající podnik funguje.

„Po mých bakalářských státnicích v Karviné v oboru Hotelnictví a turismus jsem se rozhodla vyjet na manažerskou stáž přes AIESEC. Bylo to hlavně proto, že jsem potřebovala zkušenosti z oboru pro lepší šanci najít si v ČR “dobrou“ práci,“ začíná svůj příběh Aneta Hrstková a pokračuje: „Čtyři měsíce bylo mou náplní práce GRE- Guest Relation Executive, to znamená vztahy se zákazníky v hale a na recepci. Samozřejmě než se dozvíte všechnu o chodu hotelu a o dané lokalitě- to nějaký čas trvá, ale myslím si, že tuhle část jsem splnila na výbornou. Ostatně ohlasy hostů, dokonce i na Trip Advisoru, to jenom potvrzují,“ pokračuje Aneta.
Nešlo však jen o práci jako takovou, zajímavý byl i širší rozhled, který praxe studentce přinesla: „Rozhodně mi tato práce spojená s jejich odlišnou kulturou a pohledem na věci i svět dala trochu jiný pohled na vnímání různých situací. Naučíte se tu nejenom nezbytné základy pro vaše budoucí povolání – tedy důvod Vaší cesty, ale obrníte se vůči stresu, začnete řešit podstatné věci a maličkosti ignorovat a určitě vás to všechno naučí trpělivosti a diskrétnosti. Naučit se také napočítat si do deseti, než něco řeknete, je někdy velmi užitečné,” říká o své zkušenosti Aneta Hrstková.

Pokud vás zaujala některá z těchto možností, můžete se do konce listopadu přihlásit jednoduchou registrací na stránkách opportunities.aiesec.org a nebo na NaStáž.cz.