Foto: Jana Kačorová

OSTRAVA, OPAVA – Ve čtvrtek 10. března se zdravotnická zařízení po celém světě připojila k mezinárodnímu Dni ledvin. Nechyběla mezi nimi ani Městská nemocnice v Ostravě, která je jedním z míst odborné praxe Ústavu ošetřovatelství Fakulty veřejných politik. A několik posluchaček oboru Všeobecná sestra se v tento den připojilo k personálu Nefrologického a hemodialyzačního centra, aby pomohly zvládnout nápor zájemců o preventivní vyšetření. Opavskou univerzitu reprezentovaly studentky Anastasija Jevsejeva, Šárka Teofilová, Veronika Klapcová, Nikola Janová, Kristýna Řezníková a Vendula Šejvlová, které pomáhaly klientům se vstupním formulářem a přímo vykonávaly všechna screeningová vyšetření.

Foto: Jana KačorováSvětový den ledvin vyhlašuje Mezinárodní federace nadací pro nemoci ledvin a Mezinárodní nefrologická společnost a již tradičně připadá na druhý čtvrtek v březnu. Letos se konal již po jedenácté a byl zaměřen na problematiku onemocnění ledvin u dětí s heslem „Prevence nebolí, jednejte včas“. Cílem je zvýšit informovanost zdravotníků a laické veřejnosti o nemocech ledvin, jejich včasné diagnostice a možnostech léčby. Zákeřnost onemocnění ledvin totiž spočívá v tom, že pacienti mnohdy nepociťují obtíže až do chvíle, než nemoc propukne naplno, což jen zvyšuje význam prevence.

Foto: Jana KačorováSoučástí bezplatné prohlídky v ostravské nemocnici byl vstupní formulář, který se dotazoval na rizikové faktory, jakými jsou například vysoký krevní tlak, onemocnění srdce a cév, cévní mozková příhoda, diabetes, kouření, alkohol, obezita, vysoký cholesterol a tuky v krvi. Indikátory případného onemocnění ledvin hledaly studentky vyšetřením moči, pomocí glukometru zjišťovaly z kapilární krve hladinu glykémie. Měřily také krevní tlak a puls a pomáhaly s výpočtem BMI na základě zjištěné výšky a váhy klientů. Návštěvníci tak měli možnost prohlédnout si hemodialyzační sál, kde je sestry seznámily s veškerým vybavením a odpověděli na dotazy ohledně průběhu a náročnosti mimotělního čištění krve.

Foto: Jana KačorováLetos se akce zúčastnilo celkem 165 lidí a podařilo se odhalit necelé dvě desítky skrytých onemocnění. „Záchyt onemocnění byl 10 %, což přesně odpovídá údajům z odborné literatury, která uvádí, že v populaci se nachází 7 – 10 procent osob s onemocněním ledvin,“ připomíná varovná čísla Mgr. Jana Kačorová, PhD., která na studentky dohlížela přímo na místě. Všichni účastníci z řad veřejnosti poté individuálně konzultovali své výsledky s lékařem – nefrologem, který v případě potřeby doporučil další vyšetření. „Každý klient odcházel s nějakou písemnou informací ohledně preventivní péče o ledviny. Ti, u kterých se potvrdilo onemocnění, samozřejmě obdrželi od lékaře konkrétní doporučení pro další vyšetření,“ doplňuje Jana Kačorová.

Posluchačky Fakulty veřejných politik se letos na akci podílely podruhé a rozhodně ne naposledy. Mezinárodní den ledvin se tak pomalu ale jistě stává další tradiční událostí, která naplňuje hlavní poslání všek zdravotních sester, kterým je nezištná pomoc ostatním.