Foto: Ivan AugustinOPAVA - Koncert s hostujícím smíšeným tělesem Bernardini z Břidličné nebyl sice pro členy Komorního pěveckého sboru Slezské univerzity (KPSSU) v tomto roce posledním, přesto se mezi letošními vystoupeními našich pěvců řadí vysoko. Po pozitivních ohlasech posluchačů to v krátkém ohlédnutí potvrdil též organizační vedoucí KPSSU PhDr. Petr Vojtal.

Repro: archiv SU„Měli jsme trochu obavy jak z netradičního nedělního odpoledního vystoupení (5. října v 17 hodin), tak z velikosti zvoleného prostoru (někdejší kostel sv. Václava v Opavě), ale všechno dopadlo k úplné spokojenosti účinkujících i publika,“ konstatuje P. Vojtal a oceňuje vyvinuté úsilí členů sboru a jeho příznivců v propagaci koncertu. KPSSU jím smíšenému pěveckého sboru Bernardini Břidličná vrátil možnost zazpívat si v loňském roce na jeho domácí půdě.

„Termín recipročního vystoupení se, pravda, hledal dost dlouho,“ připouští P. Vojtal a dává nahlédnout do počátku navázané spolupráce. „Seznámili jsme se na podzim 2012, kdy se oba sbory setkaly při workshopech nazvaných Vokální dialog a uspořádaných v rámci evropského projektu, jehož smyslem byla společná příprava čtyř těles, dvou českých a dvou polských, na známý festival Rybnický sborový podzim (Rybnicka Jesień Chóralna), na němž KPSSU už dříve, konkrétně v roce 2010, soutěžil a získal stříbrné pásmo,“ přibližuje. Počáteční kontakty se v nejednom případě proměnily v osobní přátelství. „Spojila nás dále skutečnost, že oba sbory dirigují ženy, stejně jako zhruba stejný počet pěvců a doba vzniku,“ přiznává P. Vojtal a připomíná, že loňské vystoupení v kostele Tří králů v Břidličné provázela krásná atmosféra umocněná závěrečnými ovacemi vestoje.

KPSSU se tedy chtěl před sboristy z Břidličné podobně prezentovat v Opavě. „Velký prostor bývalého kostela sv. Václava se podařilo téměř naplnit, což byl první předpoklad úspěchu,“ říká P. Vojtal a samotný výkon hostitelského tělesa si pochvaluje. „I když jsme byli zejména v mužské složce dost oslabeni, na provedení připraveného repertoáru se to neprojevilo. Máme z koncertu dobrý pocit a těší nás ohlas, s nímž jsme se setkali bezprostředně po něm, ale ještě i posléze s odstupem času,“ dodává a je rád, že vystoupení dokumentovalo sílu a působivost sborového zpěvu, jakož též přátelská pouta interpretů, kteří se na celkovém vyznění podíleli.

Zážitek z první říjnové neděle proto P. Vojtal klade v tomto roce hned za dojmy, jež pěvcům KPSSU přineslo červencové spoluúčinkování s Rochester Oratorio Society z USA. „To si samozřejmě budeme dlouho připomínat, protože se jednalo o vystoupení zcela výjimečné, teď myslím z pohledu celé téměř čtvrt století trvající existence našeho sboru,“ netají. Blížící se jubileum tělesa, které na půdě tehdejší opavské Filozofické fakulty Masarykovy univerzity vznikalo hned v průběhu prvních dvou semestrů akademického roku 1990-1991, tedy ještě před vznikem Slezské univerzity, se také stává předmětem jeho stále naléhavějších úvah, jak ho co nejhlasitěji připomenout. „Jakmile naše představa získá přesnější kontury, budeme ji konfrontovat s možnostmi univerzity a samozřejmě také prezentovat,“ ujišťuje.

Foto: Ivan AugustinPokud jde o nejbližší program, KPSSU ani v období do konce letošního roku zahálet nebude. Posledního říjnového dne vystoupí v Obchodním a společenském centru Breda & Weinstein při Opavských vinných trzích spoluorganizovaných Ústavem lázeňství, gastronomie a turismu Filozoficko-přírodovědecké fakulty. „Tradičně zazpíváme i na vánočních trzích a v polovině prosince se těšíme na akci Barokní Vánoce v Příboře, kde rádi doprovodíme pořad našeho někdejšího člena Mgr. Václava Michaličky, vedoucího tamější pobočky Muzea Novojičínska a kurátora sbírek příborského muzea,“ informuje P. Vojtal.

Ačkoli letošek v činnosti KPSSU neozdobil žádný zahraniční výjezd, pokládá ho organizační vedoucí tělesa za úspěšný. „Dokázali jsme potěšit četné návštěvníky zámku v Linhartovech při květnovém zahájení sezóny, vnímavé publikum nechybělo ani v opavském Obecním domě na Slezské muzejní noci,“ vypočítává a o perspektivu tělesa se neobává. „Máme sbormistryni, která dělá všechno proto, aby nás zpívání v prvé řadě bavilo, a víme, že tomu věnuje mnoho péče,“ nešetří uznáním na adresu Mgr. Vladimíry Vašinkové. „Samozřejmě budeme asi vždy trochu zápasit se získáváním nových členů. Nicméně v každoročním přesvědčování na studia do Opavy nově příchozích, aby naše řady rozšířili, jehož součástí bylo už podruhé vystoupení v atriu univerzitní budovy na Masarykově ulici k zahájení výuky v zimním semestru, nepolevíme. Myslím, že sbor má všem, kdo to v něm zkusí, co nabídnout,“ loučí se P. Vojtal.