Slezská univerzita přivítala Historickou komisi Polské akademie věd

pondělí 29. června 2015 8:04 Autor: Martin Kůs

Foto: Archiv FVP

OPAVA - Polská akademie věd (Polska Akademia Nauk, PAN) má už od roku 1974 svou pobočku i v Katovicích, s působností pro Slezské a Opolské vojvodství, v nichž má za úkol především koordinovat vědeckou činnost. Spolupracuje proto s místními univerzitami a vysokými školami, soustřeďuje vědecké informace prostřednictvím Slezské akademické počítačové sítě, navrhuje prioritní cíle regionální vědecké politiky a dbá o to, aby rozvoj vědy odpovídal celospolečenským zájmům. Svou činnost realizuje prostřednictvím řady komisí v odděleních humanitních a společenských, biologických a zemědělských, přírodních a technických věd. Jednou z nich je i Historická komise, jejíž výjezdní zadání 18. května 2015 hostila Slezská univerzita v Opavě.

Foto: Archiv FVPJednání v zasedací místnosti rektorátu Slezské univerzity řídil místopředseda komise    prof. dr hab. Józef Marecki z Historického ústavu Fakulty historie a kulturního dědictví Papežské univerzity Jana Pavla II. v Krakově, přítomno bylo celkem 17 členů komise. Kromě běžných organizačních záležitostí byla na žádost polských akademiků zařazena do programu zasedání obsáhlá informace o výsledcích specifického výzkumu politických represí v bývalém Sovětském svazu, jímž se již řadu let zabývají opavští badatelé.

Profesor Mečislav Borák z Ústavu středoevropských studií Fakulty veřejných politik seznámil přítomné s historií výzkumu, se specifickými podmínkami studia v ruských a ukrajinských archivech i s některými dosud publikovanými pracemi, především z okruhu československých obětí politických poprav a represí z doby tzv. Velkého teroru v letech 1937–1938. Docent Dušan Janák, děkan Fakulty veřejných politik, představil výsledky svých výzkumů problematiky vězňů Gulagu i politické perzekuce československých emigrantů do Sovětského svazu, jež doložil několika konkrétními příklady neobyčejných lidských osudů. Oba pak reagovali na dotazy posluchačů, s nimiž vystoupili např. prof. dr hab. Zygmunt Woźniczka z Ústavu teorie a dějin kultury Filologické fakulty Slezské univerzity v Katovicích, nebo prof. dr hab. Ryszard Kaczmarek, ředitel Historického ústavu Fakulty společenských věd téže univerzity.  Polští akademici projevovali o tento druh výzkumu a dosažené výsledky mimořádný zájem, neboť na pracovištích ve Slezsku se podobný výzkum dosud neprováděl.   

Foto: Archiv FVPPo ukončení zasedání se návštěvníků ujal PhDr. Petr Vojtal z Ústavu historických věd a Ústavu archeologie Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity, který je provedl historickým jádrem města a poskytl jim kulturně-historický výklad. Procházka byla zakončena v historické budově Slezského zemského muzea prohlídkou stálé expozice a aktuální výstavy.  Zdařilý průběh návštěvy potvrdil i děkovný dopis, který předseda Historické komise pobočky PAN v Katovicích prof. dr hab. Wiesław Kaczanowicz, děkan Fakulty společenských věd Slezské univerzity v Katovicích, zaslal děkanovi Fakulty veřejných politik doc. Dušanu Janákovi.

                                                                                                                         Autor: prof. Mečislav Borák

Foto: Archiv FVP

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015