Fotografové s opavskými kořeny vystavují v Českých Budějovicích. Téma: Letní filmová škola v Uherském Hradišti

středa 29. července 2015 8:27 Autor: Martin Kůs

Foto: repro

České Budějovice, Opava – Osobní i pracovní vztahy některých pedagogů a absolventů opavského Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity k Letní filmové škole v Uherském Hradišti je poměrně známá věc. Jména jako Jindřich Štreit, Marek Malůšek a další nejen že patří k pravidelným účastníkům festivalu, ale také za sebou nechávají ojedinělou stopu svých návštěv – dokumentární fotografii.

Foto: reproLetos, v čase uherskohradišťského festivalu, dostali možnost poznat jej také obyvatelé a návštěvníci Českých Budějovic. V předsálí a kavárně tamního kina Kotva představují fotografové výběr portrétů a dokumentárních snímků, které vytvořili v letech 1994 až 2013 právě na Letních filmových školách. Výstava, “kurátorovaná“ právě Markem Malůškem, připomíná jedinečnou atmosféru festivalu i výjimečná setkání s hosty jednotlivých ročníků.

Výstavu provází široká publicita, a tak se nikdo nediví, že počtem návštěvníků patří k úspěšným počinům. Psát o autorech i výstavě by bylo ono známé nošení dříví do lesa. Podrobně o ní píše na svém webu Kino Kotva a přináší i krátké profily zúčastněných autorů.

Na téma vztahu Opavanů z ITF k Uherskému Hradišti jsme psali už loni při příležitosti výstavy, která dokumentovala právě uplynulé ročníky Letní filmové školy UH. Navíc Jindřich Štreit se v tomto městě angažuje i jinak – je čestným členem o.s. Memoria, Iniciativy za důstojné využití věznice v Uherském Hradišti, nechvalně proslulého brutálními vyšetřovacími praktickými tehdejších provozovatelů.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015