Jindřich Štreit vystaví unikátní fotografie lidí bez domova. Mezi nimi jsou i Opavané

úterý 1. září 2015 7:19

FOTO: Jindřich Štreit

OPAVA - Fotografie Opavanů bez domova. I ty jsou součástí unikátní a velmi působivé výstavy velkoformátových snímků světoznámého fotografa a pedagoga Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty (ITF FPF) Slezské univerzity v Opavě prof. Mgr. Jindřicha Štreita, dr.h.c. Vernisáž výstavy Domov (bez) domova konané u příležitosti výročí Armády spásy proběhne ve čtvrtek 3. září 2015 v 17.00 hodin v Domě umění a potrvá do letošního 30. září. Akce je součástí slavnostního zahájení 58. ročníku Festivalu Bezručova Opava.

Armáda spásy oslovila před časem Jindřicha Štreita s požadavkem, aby k jejímu 25. výročí obnovení činnosti v České republice vytvořil výstavu. Tak začaly v zimě roku 2015 vznikat unikátní dokumentární snímky, které byly pod souborným názvem Domov (bez) domova instalovány v Praze u Národního divadla.

FOTO: Jindřich Štreit„Začal jsem fotografovat v Opavě. Dalšími městy byla Ostrava, Brno, Krnov, Šumperk a Přerov. Navštívil jsem azylové domy i sociální bydlení. Věnovali se mi terénní pracovníci, s kterými jsem jezdil po různých místech v Opavě a jejím okolí. Díky nim se podařilo  nafotografovat místa, kde lidé bez domova, pokud nebydlí v azylovém domě, přebývají. Byly to opuštěné bunkry, bývalé zemědělské objekty, vybydlené domy,“ uvedl Jindřich Štreit, který mimo jiné fotografoval i romskou komunitu v Čermné u Vítkova.
Soubor snímků z Opavy a Opavska pak doplnil pražskou výstavu, která byla převezena do slezské metropole, aby koncem letošního září putovala po dalších městech České republiky.

Foto: Archiv SUPodle autorových slov probíhalo fotografování vždy na bázi dobrovolnosti a vzájemného pochopení mezi člověkem bez domova a jím. „Nikdy nedošlo k sebemenšímu konfliktu. Naopak, díky fotografování jsem se setkal s velmi zajímavými lidmi a jejich osudy,“ vzpomíná Jindřich Štreit na setkání s lidmi bez domova.

Armáda spásy prostřednictvím své tiskové mluvčí Pavly Vopelákové uvedla, že se touto výstavou snaží veřejnosti ukázat, jak může vypadat obydlí těch, kteří o svou tradiční střechu nad hlavou přišli. „Jsme velmi polichoceni, že tak uznávaný fotograf, jakým je prof. Jindřich Štreit, vytvořil pro Armádu spásy soubor unikátních fotografií. Mají nejen reálný vypovídající charakter, ale zároveň působí velmi emotivně a lidé z nich mohou nasát i mnohdy nepopsatelnou energii,“ dodala Pavla Vopeláková.

Záštitu nad výstavou převzal rektor Slezské univerzity doc. Ing. Pavel Tuleja, Ph.D., organizačně se na ní podílí Institut tvůrčí fotografie a Centrum multimediální tvorby FPF SU v Opavě.

TEXT: Zuzana Urbánková/Centrum multimediální tvorby

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015