V Památníku Petra Bezruče bude k vidění nová výstava věnovaná osobnostem slezského literárního života 20. století

neděle 13. září 2015 6:06 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

OPAVA - Kdo z nás by neznal Petra Bezruče nebo Joy Adamsonovou… Slezský region však do světa literatury přispěl mnohými dalšími osobnostmi, které svým citlivým vnímáním okolí a tvůrčími schopnostmi dokázali uchovat příštím generacím literární obraz rodného kraje.

V rámci výstavního cyklu s názvem Neklidné století jsme v Památníku Petra Bezruče připravili výstavu s názvem Abeceda literatury. Specifická tvorba slezských autorů nabídne k vidění díla známých i méně známých osobností. „Návštěvníky seznámíme s tvorbou Emila Dvořáka, Fritze Eichlera, Eduarda Jitzovského nebo Marie Stony, k vidění však budou kromě publikací také vzácné exponáty, mezi které patří například vějíř kněžny Mechtildy Lichnowské nebo dopis Rainera Maria Rilkeho adresovaný kněžně,“ říká Pavel Šopák, autor scénáře výstavy, historik a pedagog Slezské univerzity.

Ať už se jednalo o učitele, novináře nebo úředníky, všichni měli jeden společný cíl – reagovat na zkušenosti své domoviny a předat tento odkaz dalším pokolením. Do jaké míry se jim to skutečně povedlo, se můžete přesvědčit na výstavě věnované osobnostem slezského literárního života 20. století.

Vernisáž výstavy se uskuteční 15. září 2015 v 17 hodin v Památníku Petra Bezruče. K výstavě je připraven také doprovodný program. Můžete se těšit například na výrobu notýsků nebo záložek do vašich oblíbených knih. Workshopy se budou konat v následujících termínech:
•    26. září a 21. listopad - Výroba knižních záložek
•    24. říjen a 12. prosinec - Výroba a kreativní zdobení notýsků
Program se uskuteční vždy v časech 9:00–10:00; 10:15–11:15; 11:45–12:45; 13:00–14:00. Z kapacitních důvodů je nutná předchozí rezervace vybraného termínu u muzejní pedagožky Mgr. Lucie Malaníkové na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo na tel.: 778 488 261. Vstupné na workshop je 20 Kč za osobu. Více informací na www.szm.cz

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015