Foto: Martin Kůs

BLATNÁ, OPAVA - Vedoucí Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě profesor Vladimír Birgus vystaví v rámci desátého ročníku Blatenského fotofestivalu část své tvorby ve Starém paláci na zámku Blatná. Festival se koná v průběhu nadcházejícího víkendu, tedy v sobotu 19. a neděli 20. září 2015.
Je už tradicí, že v rámci Blatenského fotofestivalu se v Blatné představí ikony české fotografie. Nejinak je tomu i v případě jubilejního desátého Fotofestivalu, který se tematicky inspiroval cestou Lva z Rožmitálu „až na konec světa“, od které letos uplynulo 550 let.

Pozvánka na výstavuPodle slov Michaely Sikorové z Centra kultury a vzdělávání Blatná milovníky fotografie a fotografování jistě potěší, že letos svou návštěvou i výstavou poctí Fotofestival právě Vladimír Birgus.

„Na první pohled vyprávějí fotografie Vladimíra Birguse o miniaturních událostech, odehrávajících se v nejroztodivnějších místech naší planety, ale při jejich podrobnějším zkoumání pak vyprávějí především o současné globalizované společnosti, žijící v neustálém spěchu, o samotě v davu, o kontrastech mezi sny a skutečností, o tom, co není vysloveno, ale jen stěží vytušeno. To znamená, o našem vnitřním stavu, jenž si s různým napětím nosíme v našich duších,“ říká o fotografiích Vladimíra Birguse jeho kolega z Institutu tvůrčí fotografie doc. Václav Podestát. Birgusovy fotografie tak ukazují jistou univerzálnost světa – společnosti, ve které všichni žijeme a prožíváme náš každodenní život.

Přednášky prof. Vladimíra Birguse jsou připraveny v průběhu soboty 19. září  2015. Ve 14.30 hodin je s ním v Zámku Blatná ve Starém paláci v druhém patře připraveno setkání, v 15.00 hodin pak v rytířském sále jeho přednáška.
Fotografie Vladimíra Birguse si mohou návštěvníci prohlédnout až do 11. října 2015, vždy o víkendech od 9.00 do 17.00 hodin.

Vedle Vladimíra Birguse vystaví na zámku Blatná své soubory i další významní čeští fotografové.