Foto: Nikol Barabášová

OPAVA – Divadelní soubor studentů Slezské univerzity v Opavě Dramkrou vstupuje do nové sezony s řadou zajímavých novinek. Především připravuje dvě zbrusu nové autorské inscenace. Jejich premiéra bude společná. Odehraje se 7. prosince v Loutkovém divadle Střediska volného času Opava.

„Zatím jsme dělali každý půlrok jednu inscenaci, ale teď připravujeme rovnou dvě zároveň. Jakoby se Dramkrou rozdělilo na dva soubory, ale samozřejmě nadále fungujeme jako jeden celek,“ uvádí zakladatel a dnes režisér a herec Dramkrou Jakub Plaskura, jinak posluchač třetího ročníku oboru Kulturní dramaturgie se zaměřením na divadlo.

Jedna hra bude autorský počin Jakuba Plaskury, jejíž realizace se jako režisérka ujala Lenka Čechová a Jakub si ve hře střihne jen jeden monolog. Naopak sám se ujal režie hry Terezy Kmoníčkové, jinak Jakubovy spolužačky, kde bude mít i trochu větší prostor pro hereckou realizaci. „To ale není tolik podstatné. To důležité je, že po jarní tragikomedii hýřícím vtipem jsme se pustili do vážného tématu. Letos nejspíše já a někteří další dokončí studium a tak chceme ukázat, že umíme udělat i drama, které se dá považovat výrazově za náročnější, než třeba právě komedie,“ soudí Jakub Plaskura.

Foto: Archiv DramkrouNové hry by měli oslovit každého, protože každý určitě nějaký moment nebo situaci ze hry osobně prožil. „Věřím, že mnohým divákům projede mráz po zádech, protože si uvědomí, že v takové situaci už někdy byli. Já se do her snažím dostávat reálné situace, které jsem buď prožil, nebo je prožil někdo v mém okolí. Prozradím, že jedna ze dvou připravovaných inscenací je existenciální drama, kde se řeší strasti obyčejného lidského bytí a nebytí, a ve druhé chceme nahlédnout pod pokličku něčeho, co lidé nejspíše obchází obloukem a věří, že se jich to týkat nikdy nebude, i když to může přijít na každého,“ zůstává trochu tajuplný Jakub Plaskura.  

S tvorbou Dramkrou se samozřejmě setkáme doma v Opavě. Jeho členové nebudou chybět na říjnovém festivalu Na cestě ani na divadelním dnu Opavského majálesu 2016. Soubor chce ale také navázat na loňské úspěšné účinkování na divadelních festivalech v Novém Strašecí a v Hodoníně (zde ale jako studenti Kulturní dramaturgie, pozn. aut.), kde získal nominace na Mladou scénu v Ústí nad Orlicí a také cenu poroty za herecký výkon. I když už dnes univerzitní divadelníci ví, že do Ústí nad Orlicí nepojedou, údajně protože jejich dramaticky i tematicky náročné kusy nesedí v letošní dramaturgické koncepci festivalu, hodlají opět zkusit štěstí na některé jiné přehlídce. Například v Kojetíně či na Ostravských Bucharech. Pracuje se také na účasti Dramkrou na Brněnském majálesu 2016. „Osobně ale za největší letošní výzvu považuji to, že už několik dní po opavské premiéře budeme hostovat ve Staré aréně v Ostravě. To, že vybrali zrovna Dramkrou, považuji za významný posun souboru kupředu a je to pro nás nejen pocta, ale také velká výzva,“ soudí Jakub. Druhou takovou je pro něj prý Jiráskův Hronov, ale to je spíše přání, ke kterému Jakub i celý soubor vzhlíží s pokorou.
 
Bohužel proměnu souboru ovlivnila i významná změna lidí. „Školní povinnosti a také pracovní povinnosti některých členů souboru nám zkomplikovaly plány. Mohl bych to nazvat, že nás čeká doba “pokeberlovská“ a “pojacháčkovská“, protože mezi těmi, kteří do nové sezony s námi nevstoupí, jsou třeba Matěj Keberle a Jakub Jacháček. A kdo Dramkrou sleduje, ví, že hlavně Matěj byl jakousi mojí druhou rukou a podílel se na aktivitách nejen jako herec, ale také v řadě dalších profesí,“ vysvětluje Jakub. V Dramkrou se tak objeví hned několik nových tváří, ale jen dívčích. O tom, že Dramkrou je skutečně univerzitním souborem svědčí fakt, že mezi novými tvářemi je například Eva Solanská, posluchačka oboru Audiovizuální tvorba nebo Veronika Fedorčáková, studentka České literatury. Adekvátní náhradu mezi kluky zatím nenašli. „Nové kolegy jsme hledali konkurzem, to neznamená, že  Dramkrou není otevřené každému, kdo má alespoň trochu talent a chce divadlo dělat opravdu vážně,“ konstatuje Jakub.  

To také ovlivnilo plány, alespoň v tom, že jedna z připravovaných her bude téměř čistě “dámskou jízdou“.
Dramkrou má i nadále svoji základnu v budově Střediska volného času. Jak se Jakub svěřil, měl strach, že pohostinnost vedení jednou skončí, ale nakonec prostor pro zkoušky mají i nadále tam, kde začínali. „Jsem za to velmi rád, mít kde zkoušet je určité uklidnění. Dokonce se pro nás našla dvě místa, takže můžeme souběžně připravovat obě inscenace, aniž jedna zkouška ruší druhou,“ uvádí Jakub. Jak říká, vyšlo to i s rozvrhem výuky na univerzitě, kdy mají členové Dramkrou možnost na zkoušky docházet.

Jak už bylo naznačeno, Jakub a někteří další členové Dramkrou v červnu odstátnicují a ne všichni se rozhodnou pokračovat navazujícím studiem v Opavě. Také Jakub by rád pokračoval studiem divadelní režie na DAMU či JAMU. Přesto věří, že s Dramkrou zůstane a i nadále se bude podílet na jeho pouti světem divadelního kumštu.