Nový karvinský program iniciuje seniory k aktivní pohybové aktivitě

úterý 1. prosince 2015 8:08

KARVINÁ - S velkým zájmem stávajících posluchačů Univerzity třetího věku (U3V) i dalších zájemců o tento typ studia se setkal nový program určený pro posluchače starší 50 let, případně osoby se zdravotním postižením, Pohybové aktivity seniorů.

Foto: Archiv OPF KarvinaTento, v rámci ostatních vysokých škol a jejich programů U3V ojedinělý typ programu, nabídla a realizuje Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit SU OPF Karviná.
Kurz je rozdělen do dvou částí: na část teoretickou a část praktickou.
V teoretické části se mohou účastníci kurzu seznámit se základy fungování lidského těla při aktivním pohybu, dále s poznatky o zdravotních dopadech pohybu na lidské zdraví, se zásadami bezpečnosti a první pomoci a také se vzájemnými souvislostmi výživy a pohybu.
V rámci praktické části senioři aktivně provozují Nordic Walking, pěší turistiku, zdravotní plavání, fitness a dokonce se seznámí se základy TAI-CHI a jógy.

„Jsem velmi ráda, že jsem se do programu mohla zapojit“, říká posluchačka U3V paní Jaroslava Janovová. „Tento projekt se mi velmi líbí, každopádně motivuje i nás dříve narozené k aktivnímu pohybu,jak v přírodě,tak v tělocvičně i v bazénu.
V teoretické části nás přednášející zajímavě seznamují se vším co se zdraví, motoriky, výživy a stravovacích návyků týká. Hodně získaných poznatků můžeme předat našim dětem a hlavně našim vnoučatům. Těším se už na pokračování v letním semestru.“

Foto: Archiv OPF KarvinaPoděkování patří zejména členům Katedry cestovního ruchu a volnočasových aktivit, kteří se svého úkolu zhostili s entuziasmem a příkladnou empatií. Posluchačům U3V se citlivě věnují i nad rámec svých povinností. V rámci pěší turistiky např. s posluchači podnikli celodenní výstup na Gírovou, odkud si všichni odnesli kromě fotografií spousty příjemných zážitků.

„S potěšením a zájmem jsem se do výuky dříve narozených posluchačů zapojil“, uvedl Dr. Helešic, garant kurzu. „Je to pro nás velmi dobrá zkušenost. Jsme mile překvapeni jak příkladným přístupem posluchačů U3V, tak způsobem jakým zvládají i moderní formy cvičení s využitím balančních podložek - „BOSU“ a „GYMBALL“, závěsných pásů „TRX“ nebo vodních vaků „AQUAHIT“. Věříme, že se nám podaří pohybovými aktivitami pozitivně ovlivnit kvalitu života přihlášených posluchačů a tento program si najde své místo ve stále nabídce Univerzity třetího věku.“
Dalším neobvyklým prvkem výuky bylo setkání v bazénu při akvaaerobiku se studenty prezenčního studia. Obě skupiny si užily nejen příjemné pocity z pohybu, ale rovněž spousty vtipných momentů.

Na základě dobrých zkušeností budou organizátoři U3V na SUOPF  nadále usilovat o zachování programů podobného typu pro nejen seniory, ale i pro širokou veřejnost.

Dagmar Sohrová

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015