Talentovaní středoškoláci navštívili Slezskou univerzitu

středa 9. prosince 2015 12:10 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

OPAVA – Možnost nahlédnout pod pokličku špičkové vědy na půdě Slezské univerzity dostali v pátek 4. prosince středoškoláci z celého Moravskoslezského kraje.
Pozvání na univerzitní půdu obdrželo osmdesát tři žáků středních škol, se kterými Slezská univerzita dlouhodobě spolupracuje v rámci projektu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy pod názvem Práce s talentovanou mládeží. V rámci projektu, který byl rovněž zařazen do dlouhodobého Institucionálního plánu Slezské univerzity, navštěvovali akademici středoškoláky v jejich školách a studenti gymnázií i průmyslových škol získali ve Slezské univerzitě patrona, který pro ně organizoval odborné přednášky i workshopy a pomáhal připravovat mladé regionální talenty pro různé odborné soutěže.

Foto: Martin Kůs „Jedná se o žáky, kteří se zajímají o studium matematiky, informatiky nebo politologie, ale i dalších oborů,“ uvedla k akci ing. Magdalena Chmelařová, Ph.D., hlavní řešitelka projektu a doplnila, že se jedná jak o školy opavské, tak i školy z jiných míst Moravskoslezského kraje včetně Ostravy.

Nejprve se středoškoláci setkali v aule rektorátu Slezské univerzity právě s doktorkou Chmelařovou a jejími pedagogickými kolegy, kteří představili některá z univerzitních pracovišť a obory, které svým posluchačům nabízejí. Po tomto teoretickém úvodu se ve třech skupinách vydali žáci podle svého zájmu na odborná pracoviště Filozoficko-přírodovědecké fakulty a Matematického ústavu, zájemci o Fakultu veřejných politik zůstali v aule.

Foto: Martin KůsJedním z míst, které středoškoláci navštívili, byly robotické laboratoře Ústavu informatiky, kde se seznámili s drony, tedy létajícími roboty. V přednášce doc. Ing. Petra Čermáka, Ph.D., se dozvěděli více o jejich součástech a jejich funkcích, vyzkoušeli si ovládání a seznámili se také s legislativou, která používání dronů upravuje. V sousední laboratoři, kde se návštěvy ujal přímo vedoucí ústavu doc. Ing. Petr Sosík, Dr., se prozměnu středoškoláci setkali s roboty, ale tentokrát už „nelétavými“. Ukázka robota, který se pomocí svých “infračervených“ očí dokonale orientuje v prostoru, byla pro přítomné mimořádně zajímavou podívanou.

Rovněž návštěva laboratoří Matematického ústavu byla pro mnohé překvapující. 3D tiskárna sice už není tak neznámým zařízením, ale přesto překvapí, co vše lze s její pomocí vyrobit. „S pomocí tiskárny byli schopni naši specialisté na geometrii vytvořit objekty, které se dlouhá století dařilo jen popisovat, ale prakticky je zhotovit bylo nemožné. A teď je tady máte přímo před sebou,“ konstatoval mimo dalšího průvodce po laboratořích matematiků David Slosarczyk  před policemi s roztodivnými, až nepochopitelně tvarovanými výtisky.

Další kroky hostů vedly v doprovodu Mgr. Jiřího Jahna, Ph.D., do počítačových učeben, kde na vlastní oči viděli své možné starší spolužáky při práci v matematických počítačových aplikacích v systémech Apple i Macintosh. Tedy na počítačích, které zde studenti mají k dispozici pro řešení svých úkolů a projektů.

Foto: Martin KůsV rámci tzv. společenskovědního bloku se středoškoláci setkali s pracovníky Fakulty veřejných politik. Konkrétně s doktorem Lubomírem Hlavienkou z Ústavu středoevropských studií, který je zaujal poutavou přednáškou na téma moderních dějin Sýrie, která je dnes středobodem světového dění. Po něm dostali slovo Václav Jelen a David Mareš, oba posluchači magisterského studia oboru Mezinárodní teritoriální studia, kteří kromě výhod vlastního studia představili také projekt chystaného studentského politologického časopisu Tmavomodrý svět nebo činnost Studentského politologického fóra.

Program připravený pro budoucí maturanty měl za cíl představit Slezskou univerzitu jako místo, kde studium není jen teorie nabytá v lavicích, kde se naopak skutečně vědecky pracuje a poznatky se aplikují do skutečných výzkumů a prakticky využitelných projektů. Z ohlasů středoškoláků bylo jasné, že exkurze byla zajímavá a mnozí o studiu v Opavě vážně přemýšlejí.

Pátečním workshopem pro studenty i jejich pedagogy ze středních škol se tříletý program na univerzitě završí. Podle svých slov doktorka Chmelařová již teď přemýšlí o dalším projektu, který by na dosavadní tříletou práci navázal a ke spolupráci by přivedl nejen žáky středních škol, ale také více zapojil stávající studenty slezské vysoké školy. Univerzita se na oplátku těší, že ve svých posluchárnách přivítá možná již příští školní rok ty studenty, u nichž zaujetí pro matematiku, informatiku či politologii přerostlo v profesní zájem.  

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015