Šest pedagogů ITF vystavuje v Art centru Galerie 4 v Chebu

sobota 9. ledna 2016 6:06 Autor: Martin Kůs

CHEB - Snímky rovné šestice pedagogů Institutu tvůrčí fotografie v Opavě najdou zájemci na pilotní výstavě zpřístupňující nové Art Centrum Galerie 4 v Chebu. Mezi stovkou zastoupených jmen fotografů a fotografek tak nechybí profesoři Vladimír Birgus a Jindřich Štreit, docenti Pavel Mára a Václav Podestát, doktor Tomáš Pospěch či magistr Josef Moucha. Posledně jmenovaný rovněž přispěl do knižního katalogu textem, rekapitulujícím tři desítky let činnosti nejstarší fotografické výstavní síně na západě Čech.

2016 01 ArtCentrumGalerie4 2Kurátorem výstavy nazvané Art Centrum Galerie 4 a editorem stejnojmenného katalogu je zakladatel a ředitel instituce Zbyněk Illek. K žánrově pestré výstavě přizval osvědčené autory z osmi zemí, jejichž díla vystavoval v historické Galerii 4. Tak trochu symbolicky se na výstavě vedle snímků mistrů naší fotografické minulosti Františka Drtikola, Josefa Sudka či Jindřicha Štýrského objevují práce fotografů aktuální současnosti včetně výrazné slovenské vlny.
Jak při slavnostníé vernisáži uvedl Josef Mouha, autor publikace, Zbyněk Illek pod hlavičkou Galerie4 již uskutečnil celkem 556 výstav, z toho 343 pod vlastní střechou, 138 u tuzemských a 74 zahraničních partnerů. Galerie rovněž připravila 132 tvůrčích dílen - 105  České republice a 27 v zahraničí.

Současnou instalaci chebské fotografické galerie, sídlící v pěti podlažích bývalé barokní sýpky a kterou je možno vidět až do konce měsíce února, vystřídá v březnu inovovaná verze rozsáhlé expozice Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity, připravená k čtvrtstoletí jeho činnosti. Premiéru měla loni v Domě umění v Opavě a reprízy v galerii Opera v Ostravě a v galerii Medium v Bratislavě, kde byla uvedena v rámci mezinárodního festivalu Měsíc fotografie. 
Otevření galerie se věnuje reportáž regionální televize.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015