Rektor Pavel Tuleja přijal záštitu nad 57. ročníkem středoškolské Fyzikální olympiády

středa 27. ledna 2016 5:05 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

BÍLOVEC, OPAVA – Rektor Slezské univerzity v Opavě, doc. Pavel Tuleja, přijal záštitu nad celostátním finálovým kolem 57. ročníku Fyzikální olympiády, které se uskuteční ve dnech 2. až 5. února 2016. Jeho hostitelem bude Gymnázium Mikuláše Koperníka v Bílovci, které letos slaví 70. výročí svého založení.

„Rád přebírám záštitu nad akcemi, které mají smysl a Fyzikální olympiáda k takovýmto akcím podle mého názoru patří. Díky podobným aktivitám jsme schopni v řadách dnešních středoškolských studentů objevit mnoho talentů, kteří mohou své zájmy rozvinout v rámci vysokoškolského studia,“ uvádí ke svému rozhodnutí rektor Pavel Tuleja a hned navazuje: „Když hovořím o vysokoškolském studiu, tak musím v první řadě zmínit studium na Slezské univerzitě, kde na Ústavu fyziky působí řada špičkových odborníků, kteří nadaným středoškolákům s jejich osobním růstem rádi pomůžou. A tím se kruh uzavírá. Takže, když to shrnu, mohu říci, že jako rektor univerzity cítím povinnost podporovat veškeré aktivity, jež vedou k růstu vzdělanosti našich středoškoláků a k jejich větší motivaci k dalšímu rozšiřování jejich vzdělání.“

Kromě rektora Slezské univerzity přijali záštitu nad akcí také např. prezident České republiky Miloš Zeman, hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák či rektor Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava prof. Ivo Vondrák.

V roce 2015 se Mezinárodní fyzikální olympiáda konala v indické Bombaji. Mladí čeští fyzici získali celkem tři stříbrné medaile (jak bylo uvedeno, medaile se neudělují za pořadí, ale za získané body, tzn., že medailistů je vždy více, než jen tři. Pro úplnost dodáváme, že v celkovém pořadí byli čeští zástupci z 262 účastníků na 82, 83 a 85 místě, pozn. red.).
Do finále se z krajských kol nominovalo celkem padesát žáků středních škol a gymnázií. Vlastní soutěž je čtyřdenní, soutěžící budou nejen poměřovat své znalosti, ale je pro ně připraveno také několik zajímavých besed a exkurzí. První den se koná oficiální zahájení soutěže, druhý den se zadávají čtyři úlohy teoretické (včetně úlohy na studijní téma), na jejich vypracování je zpravidla 5 hodin času. Třetí den je zadána úloha experimentální. Poslední den jsou vyhlášeny výsledky a rozdány ceny.

Soutěž má celkem specifické hodnocení: úspěšní řešitelé a jejich pořadí je stanoveno na základě bodovacího systému. Za každou teoretickou úlohu je možno získat 10 bodů, za experimentální bodů 20. Aby mohl být soutěžící označen za úspěšného řešitele, musí dosáhnout minimálně poloviny průměru součtu bodů tří nejúspěšnějších soutěžících. Počet vítězů je tedy více, než klasicky první - druhý - třetí. Platí tak logické pravidlo, že všichni vítězové musí být úspěšnými řešiteli.

Pětice nejlepších řešitelů pak bude Českou republiku reprezentovat na Mezinárodní fyzikální olympiádě (MFO), vrcholové světové soutěži středoškolských studentů ve fyzice. Zda se letos ve švýcarském Zürichu podaří někomu z Čechů navázat na rok 2010 a 2007, kdy čeští zástupci získali zlaté medaile, se teprve uvidí…

 



Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015