2016 05 robocup vysledky 2Autorky: Světlana Hrabinová a Zuzana Urbánková

OPAVA - Bylo jich šestadvacet, z toho dvě dívky, což organizátorům mimochodem udělalo velkou radost. Přijeli z různých koutů – Krnova, Bruntálu, Prostějova, Kroměříže, Ostravy, Valašského Meziříčí, Frýdku Místku, Orlové, Lipníku nad Bečvou a samozřejmě z Opavy. Studentky a studenti, kteří se v úterý 24. května 2016 v budově naší fakulty na Bezručově náměstí 13 zúčastnili 4. ročníku Opavského ROBOCUPU, soutěže v programování robotických systémů určené studentům středních škol. Akci zorganizoval tým pracovníků Ústavu informatiky (ÚI) a Výzkumný ústav centra excellence IT4Innovation Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity pod vedením vedoucího oddělení teoretické informatiky doc. RNDr. Luďka Ciencialy, Ph.D.

  „Význam soutěže je veliký. Jednak motivační, kdy mnozí účastnici poprvé programovali robota, poprvé viděli roboty v akci a pevně doufám, že u některých to vzbudilo zájem a nasměrovalo je správným směrem při volbě svého zaměření. Další klad vidím v tom, že do povědomí středních škol a širší veřejnosti se dostane spojení Opava – Filozoficko-přírodovědecká fakulta – Ústav informatiky, kde se mimo jiných oblastí zabývají také robotikou,“ uvedl ředitel soutěže Luděk Cienciala. Soutěž si podle jeho slov neklade za cíl jen ověřit znalosti studentů, ale také je něco naučit, proto je program vždy rozdělen do dvou částí. První blok obsahuje sérii přednášek, které mají za cíl naučit studenty něco nového a také vše potřebné pro odpolední soutěžní část

V  letošním roce byly v prvním přednáškovém bloku tyto přednášky:
o    Kouzlo algoritmů (RNDr. Lucie Ciencialová, Ph.D.)
o    Programovací jazyk, jazyk, kterým se naučíte vyjadřovat (RNDr. Miroslav Langer, Ph.D.)
o    Programový kód – šém robotů (Mgr. Jiří Martinů, Mgr. Pavel Martínek, Mgr. Zbyněk Obdržálek)

Na prvních třech místech se umístili:
o    1. místo – Robert Galatík (Obchodní akademie Kroměříž, Kroměříž)
o    2. místo – Jakub Šmíd (Gymnázium Jiřího Wolkera, Prostějov)
o    3. místo – Petr Salaba (Střední škola průmyslová a umělecká, Opava)

Výherci si odnesli hodnotné ceny (např. IP kamera, akční kamera „GoPro“, flash disky, sluchátka, lampička, trička soutěže atd.), každý z účastníků obdržel navíc certifikát o absolvování soutěže.

2016 05 robocup vysledky 3„Musím poděkovat sponzorům dané akce, protože bez nich by se soutěž nemohla uskutečnit: ICZ, Beskyd spol. s r. o., ELCOM, iBILLBOARD, Certicon a Tipa. Soutěž se konala také za podpory CISCO Networking Academy. Dále bych chtěl poděkovat všem, kteří pomohli ke zdárnému průběhu, jmenovitě mým kolegům a kolegyním z Ústavu informatiky, a to RNDr. Lucii Ciencialové, Ph.D., RNDr. Miroslavu Langerovi, Ph.D., Mgr. Jiřímu Martinů, Mgr. Pavlu Martínkovi, Mgr. Zbyňku Obdržálkovi, Haně Černínové a RNDr. Michalu Perdekovi,“ pokračoval docent Cienciala s tím, že letošní čtvrtý ročník, jehož se mnozí soutěžící účastní opakovaně, byl z pohledu organizátorů velice úspěšný.

Na soutěži nechyběly ani roboty: již tradičním účastníkem je humanoid (kterému informatici dali jméno Hubert), který vítal účastníky svou piruetou. V další „aréně“ se pohybovaly a plnily úkoly roboty Khepera IV.

Soutěžní úlohu studenti vypracovávali v programovacím prostředí Webots, kde se snažili naprogramovat model robota Khepera, aby se určitým způsobem pohyboval a ověřoval stav prostředí. Letošní úloha dostala název Elektrický ohradník. Prostředí, resp. aréna, bylo rozděleno na dvě půlky černou páskou a pohyboval se zde daný robot. V případě nalezení zdi měl za úkol pokračovat kolem ní, kdežto v případě nalezení černé pásky (elektrického ohradníku) bylo jeho cílem změnit svůj stav na zelený (tj. stav, kdy dostal elektrický impuls). Následně se otočil a dále prohledával okolí stejným způsobem. Pokud opakovaně nalezl černou pásku, změnil zelený stav na červený a ukončil svou činnost. Pro řešení dané úlohy měli soutěžící k dispozici robotickou kuchařku, která jim usnadňovala najít řešení příslušné úlohy.

Na akci přijel také štáb České televize, který natočil část jejího průběhu a rozhovor s Luďkem Ciencialou.

Video chování robota vítěze soutěže je možné shlédnout na stránkách soutěže, http://opavsky-robocup.slu.cz, stejně jako fotografie z akce a výsledkovou listinu.

2016 05 robocup vysledky 4