Centrum excelence Alberta Einsteina není jediným výsledkem, jímž se může opavský Ústav fyziky pochlubit

středa 26. února 2014 9:20

Foto: Ivan Augustin

V systému Grantové agentury ČR je schválení centra excelence záležitostí vysoké prestiže, o čemž svědčí, že se při nedávném výběru dostalo pouze na desítku podaných projektů. Je mezi nimi také Centrum excelence Alberta Einsteina pro gravitaci a astrofyziku, v němž jako jeden ze spoluřešitelů figuruje Ústav fyziky Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě.

„Deset schválených center excelence postihne výzkumy v oblasti technických, přírodních, lékařských, zemědělských i společenských věd, a pokud se podíváte na řešitelská pracoviště, je náš ústav jediným z Moravskoslezského kraje,“ říká prof. Zdeněk Stuchlík, hlavní řešitel projektu za Filozoficko-přírodovědeckou fakultu. „Tím úplně nejhlavnějším je ovšem kolega prof. Jiří Bičák z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, mj. čestný doktor naší univerzity,“ dodává s tím, že dalšími partnery obou jmenovaných pracovišť se v projektu stávají Astronomický a Matematický ústav Akademie věd ČR. „To samo o sobě napovídá, o jak široce koncipovaný výzkum v období let 2014-2018 se bude jednat. A při pohledu na až dosud realizované vědecko-výzkumné aktivity Ústavu fyziky lze potvrdit, že ho lze klást skutečně nejvýše, dokonce nad sedmiletý výzkumný záměr Relativistická a částicová fyzika a jejich astrofyzikální aplikace řešený tu do konce roku 2011,“ konstatuje prof. Z. Stuchlík.

Hlavní směry výzkumu
Ústavu fyziky
v rámci centra excelence

  1. Vliv velkoškálových magnetických polí na fyzikální procesy v okolí černých děr, neutronových i kvarkových hvězd a superspinarů.
  2. Projevy alternativních teorií gravitace ve fyzikálních procesech v okolí kompaktních objektů.
  3. Modely akrečních struktur budované pomocí kinetické energie.
  4. Vliv temné energie na astrofyzikální procesy.
  5. Modely pozorovatelných efektů vznikajících v silných gravitačních polích kompaktních objektů.

Přesto chce účast na Centru excelence A. Einsteina zasadit do širších souvislostí a nejprve míří ke tříletému evropskému projektu „Synergy“ (celým názvem Podpora zapojení do mezinárodních sítí teoretického a observačního výzkumu v oblasti relativistické astrofyziky kompaktních objektů), který skončí v závěru roku. V jeho rámci byla totiž od 23. listopadu do 1. prosince loňského roku uspořádána významná mezinárodní konference Prague Synergy 2013. „Projekt bych stručně představil slovy, že propojuje teoretické a observační aspekty relativistické astrofyziky, důležitost citované konference spatřuji v tom, že svedla dohromady představitele všech stěžejních vědecko-výzkumných misí, které se teď připravují v různých částech světa, konkrétně v Čině, v Japonsku, v Indii i v USA,“ přibližuje prof. Z. Stuchlík a oceňuje účast jednoho z nejcitovanějších teoretických fyziků prof. Petra Hořavy. „Ostatně i pro celé Centrum excelence A. Einsteina je zaměření na observační optické efekty v poli kompaktních objektů Hořavovy gravitace jedním z předních úkolů,“ doplňuje.

Jiným z hlavních předpokladů úspěchu participace Ústavu fyziky na centru excelence je kvalita výzkumného týmu. „Mými nejbližšími spolupracovníky se stanou dr. Jiří Kovář, dr. Jan Schee a dr. Petr Slaný, ale počítáme s tím, že bude zapojen i dr. Claudio Cremaschini, ověnčený cenou za nejlepší doktorskou práci na italských univerzitách. Zatím ho sice ještě zaměstnává vlastní postdoktorský grant, ale jeho čas v centru excelence přijde,“ netají prof. Stuchlík a připomíná spolupráci s dalším italským znalcem, jímž je prof. Massimo Tessarotto z University of Trieste. Na postdoktorském postu pak bude působit dr. Martin Kološ.

Ústav fyziky se v rámci centra excelence zaměří na teorie gravitace a jejich astrofyzikální aplikace. V aplikační oblasti jeho vědecko-výzkumným pracovníkům půjde o aplikace na konkrétní astrofyzikální situace, tedy modelaci observačně významných objektů. „Tady nelze vyloučit ani možnou modifikaci projektu ve vztahu k sofistikovaným efektům obecné teorie relativity a modelování interakce gravitačních a elektromagnetických vlivů kolem neutronových hvězd či černých děr,“ vysvětluje prof. Stuchlík. Od poloviny osmdesátých let prošla relativistická astrofyzika bouřlivým vývojem. „Pramení z postupného obohacování původně výhradně teoretické disciplíny o testovací teorie. První observatoře zaznamenáváme v polovině devadesátých let, od počátku tisíciletí je pak viditelný boom v procesu měření kosmického reliktního záření. I tak ovšem dosažení hlavního snu, kvantové teorie gravitace a odhalení hájemství singularit zůstává nadále výzvou,“ potvrzuje a věří, že k jeho přiblížení Centrum excelence A. Einsteina pro gravitaci a astrofyziku přispěje.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015