Foto: archiv SUOPAVA - Dva velké zážitky nedávno prožil RNDr. Hynek Baran, PhD., z oddělení geometrie a matematické fyziky Matematického ústavu. Nejprve v poslední zářijové dekádě absolvoval mezinárodní konferenci na řeckém Rhodosu, aby si hned po ní v Praze jen přestoupil na jiné letadlo, jež ho přeneslo na další odborné setkání, tentokrát na jihoamerický kontinent.

Aktivní účast Hynka Barana
na konferencích v zahraničí
v letech 2006 - 2014

International Conference
on Geometry

Oděsa, Ukrajina, 2006;
Symmetry in Nonlinear Mathematical Physics,
Kyjev, Ukrajina, 2007;
12th International Summer School
in Global Analysis and Applications,
Bratislava, 2007;
Analysis of Differential Equations
and Integrable Systems,
Protaras, Kypr, 2008;
Applications of Computer Algebra,
Montreal, 2009;
Applications on Computer Algebra
Málaga, 2013
Symetry and Perturbation Theory,
Cala Gonone, Sardinie, Itálie, 2014
Group Analysis of Differential Equations
and Integrable Systems,
Larnaka, Kypr, 2014
12th International Conference
on Numerical Analysis
and Applied Mathematics,
Rhodos, Řecko, 2014
International Conference
on Algebraic Methods
in Dynamical Systems,

Barranquille, Kolumbie, 2014

V kolumbijském městě Barranquilla se společně s RNDr. Petrem Vojčákem, Ph.D., zúčastnil ve dnech od 5. do 11. října International Conference on Algebraic Methods in Dynamical Systems. Umožnil to z evropských zdrojů podporovaný projekt Rozvoj vědeckých kapacit Matematického ústavu (MÚ) Slezské univerzity (CZ.1.07/2.3.00/20.0002) garantovaný prof. RNDr. Miroslavem Englišem, DrSc., a řešený v období od 1. února 2012 do 31. ledna 2015. „Rád bych vysvětlil, že hlavním kritériem při volbě této exotické destinace nebyla vzdálenost, ale zaměření odborného setkání. Parciálním diferenciálním rovnicím, přesněji geometrické teorii integrabilních systémů, se věnuji už více než deset let,“ uvedl H. Baran a potvrdil obsazení konference největšími světovými kapacitami v oboru. „Přestože byla uspořádána na počest šedesátin přítomného španělského znalce Galoisovy teorie Juana José Moralese-Ruize z Universidad Politécnica de Madrid, pro mě největší dojem představovalo setkání s Peterem Olverem z University of Minnessota, Minneapolis, USA, koryfejem geometrie,“ prozradil.

Než cestu k němu H. Baran podnikl, ušel ještě mnohem delší životní etapu. Už od roku 1991 ji spojuje se Slezskou univerzitou, ačkoliv si nejprve myslel, že jeho vyvolenou bude chemie, a posléze inklinoval k železniční dopravě. „Do Žiliny mě ale nevzali a přišel tip na novou univerzitu v Opavě,“ vzpomíná vsetínský rodák, který v novém prostředí začal se studiem oboru Učitelství pro střední školy v kombinaci matematika - fyzika. „Zcela pro matematiku, tedy pro geometrii, mě ale zanedlouho získal prof. Demeter Krupka,“ uvědomuje si. Po magisterském absolutoriu přišlo doktorské studium Geometrie a globální analýzy, na tři roky přerušené pro práci v USA v oblasti IT. „Na Floridě jsem měl možnost poznat na vlastní kůži, co obnáší tvrdý kapitalismus, a dodnes zůstávám vděčný doc. Michalu Marvanovi, že se mě po návratu ujal a umožnil mi titul Ph.D. získat,“ říká H. Baran s tím, že k postu kmenového pracovníku MÚ mu pomohl postdoktorský grant.

Dnes se s ním kromě pracoviště můžete potkat také při zkouškách a vystoupeních Komorního pěveckého sboru Slezské univerzity, v němž zpívá od roku 2006. „A samozřejmě se věnuji rodině. Zvláště teď musím po třítýdenní absenci pořádně zabrat,“ konstatuje s poděkováním manželce Miroslavě, hned dvojnásobné absolventce bakalářského studia na MÚ (a později magisterského na Ostravské univerzitě) pocházející z Kopřivnice, i oběma babičkám. „Proto jsme se také setkali prakticky v mé první bdělé hodině po příjezdu domů v mateřské školce, kam jsem doprovodil staršího syna,“ usmívá se.

Foto: archiv SUPobyt v Kolumbii mu přinesl nejedno opravdu nečekané překvapení. „Chudá země, vysoké ceny základních potravin, ke každému chodu dvě přílohy v podobě rýže a banánu, káva, jež mi, zřejmě pro jiný způsob pražení, příliš nechutnala a nechutná ani kolegům, jimž jsem ji jako prezent přivezl. Mohl bych pokračovat, protože se vlastně jednalo o jedno velké překvapení. Třeba když neseženete pohlednici, o poštovní známce nutné pro zásilku do Evropy nemluvě,“ dělí se o netušené poznatky a přidává zážitek z návštěvy hlučné a zcela nepřehledné tržnice. „Raději jsme si po chvilce dali čelem vzad,“ ohlíží se za pobytem v jediné jihoamerické zemi s pobřežím, jež přísluší ke dvěma oceánům - zásluhou Karibského moře k Atlantiku a částí pod Panamskou šíjí k Pacifiku. Na druhé straně oceňuje přírodní scenérie, které účastníkům konference při fakultativním výletu nabídl Tayrona National Park, a exkurzi do historie země a kontinentu při návštěvě města Cartagena de Indias, vystavěného v koloniálním stylu.

V putováních H. Barana za geometrií patří Rhodosu, kam na 12th International Conference of Numerical Analysis and Applied Mathematics (ICNAAM) vyjel ve společnosti kolegů z MÚ RNDr. Karla Hasíka, Ph.D., a RNDr. Petra Vojčáka, Ph.D., a Barranquille a její International Conference on Algebraic Methods in Dynamical Systems svébytné postavení. „Té první snad hlavně z toho důvodu, že se jednalo o monstrózní událost. Pro zajímavost, vystupoval jsem v 87. z celkového počtu 177 odborných sekcí. A druhé? I když už v dřívějších letech jsem po tomto úzce specializovaném jednání pokukoval a byť se konalo na dostupnějších místech, podařilo se mi jej zúčastnit teprve letos. Ale určitě nelituji, konference mi dala pro další práci na MÚ mnoho podnětů,“ uzavírá H. Baran.