2017 10 OPF konfer bankovnictvi 1

Autorka: Irena Szarowská, KFIU

OSTRAVA, KARVINÁ - Ve dnech 11. a 12. října tohoto roku se v hotelu Mercure v Ostravě konala 16th International Conference on Finance and Banking:  Rethinking Risk in Financial Markets and Institutions, kterou již tradičně pořádala katedra financí a účetnictví. Této významné události se zúčastnilo přes 60 zahraničních i domácích hostů z akademické, vědecké a bankovní sféry. Plenární zasedání bylo zahájeno vystoupením hlavních řečníků, kterými byli profesor Olivier Le Courtois z Emlyon business school, France a docent Petr Teplý z Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy v Praze. Letošní setkání bylo primárně věnováno problematice rizika na finančních trzích, diskutována byla ale i další témata z oblasti bankovnictví a regulace bankovního sektoru, monetární politiky, finanční a měnové integrace, veřejných financí, korporátních financí a finančního managementu.

2017 10 OPF konfer bankovnictvi 2Přestože většina účastníků patří mezi renomované a zkušené odborníky, cílem bylo podpořit vědecko-výzkumnou aktivitu také mladých vědců.  Novinkou letošního ročníku konference proto bylo udělení Ceny města Karviná za nejlepší příspěvek pro autora do 35 let. Toto ocenění získal Yannick Lucotte z Laboratoire d’Economie d’Orléans, France za příspěvek “Competition and Credit Procyclicality in European Banking”. Slavnostního vyhlášení a předání ocenění včetně finanční odměny se zúčastnil také Ing. Lukáš Raszyk, náměstek primátora města Karviná.

Výsledkem konference nejsou jen podněty z bohaté diskuze k příspěvkům, kontakty pro vědeckou a pedagogickou spolupráci, ale také řada publikačních výstupů. Vybrané příspěvky budou publikovány ve speciálním čísle impaktového časopisu „Czech Journal of Economics and Finance – Finance a úvěr”. Autoři prezentovaných článků mají také možnost publikace v časopise z databáze Scopus „International Journal of Trade and Global Markets“, a to ve speciálním čísle věnovaném 16th ICFB nazvaném „European Financial Systems in the Post-Crisis Period“.

Co říci závěrem? Skvělí účastníci, výborné příspěvky, příjemné prostředí, úžasná atmosféra, utužená stará i nově vzniklá přátelství a spolupráce... aneb 16. ročník naší tradiční konference ICFB je za námi a my se už nyní těšíme na ten další v roce 2019.

2017 10 OPF konfer bankovnictvi 3