OPAVA – Jaký je současný stav českého lázeňství a kam se bude ubírat dál, dá se v cestovním ruchu spolupracovat s dalšími regiony, jak vhodně koncipovat nabídku, aby zákazníka skutečně oslovila? To jsou jen některá témata, jež zazněla na dubnové druhé mezinárodní vědecké konferenci Aktuální trendy lázeňství, hotelnictví a turismu v Opavě.
Účastníky konference pozdravil za Slezskou univerzitu v Opavě doc. Ing. Pavel Tuleja, Ph.D., děkan Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné. Další významný host, prof. PhDr. Zdeněk Jirásek, CSc., primátor města Opavy, obohatil jednání zajímavým vstupem zaměřeným na cestovní ruch v historickém kontextu. |
Za stěžejní příspěvek lze označit hned úvodní vystoupení. V něm se MUDr. Eduard Bláha, prezident Svazu léčebných lázní ČR a generální ředitel Lázní Jáchymov a Lázní Luhačovice (na snímku vlevo), věnoval změnám, které českému lázeňství přinesla nedávná změna legislativy v oblasti poskytování lázeňské péče.
„Jsou lázně, které se na předem deklarované změny již dlouhodobě připravovaly, jsou takové, které v současné době hledají svoji cestu, ale jsou i takové, které si prostě nechaly ujet vlak,“ konstatoval mimo jiné. Své poznatky pak dokumentoval na řadě praktických příkladů a nastínil další vývoj oblasti. „Název přednášky České lázně na prahu změn byl nanejvýš příznačný vzhledem k situaci, v níž se momentálně naše lázeňství nachází,“ shrnula příspěvek Eva Vavrečková.
Významnou linkou konferenční diskuse se stala spolupráce. Zajímavé příspěvky zazněly také z úst slovenských odborníků, například byl prezentován příspěvek prof. Gúčika z Univerzity Mateja Bela v Banské Bystrici věnovaný problematice společensky odpovědného chování hotelů. Doc. RNDr. Pavol Plesník, PhD., z Ekonomické univerzity v Bratislavě vystoupil se zajímavým příspěvkem vztahujícím se k valorizaci prostředí pro rozvoj bellness. Za odborně-profesní sféru vystoupila nejprve RNDr. Kamila Krečmerová, MBA, ředitelka Moravskoslezského klastru cestovního ruchu, která uvedla příklady možností spolupráce mezi jednotlivými organizacemi působícími ve více či méně turisticky atraktivních oblastech. Posledním příspěvkem v dopoledním programu bylo vystoupení Ing. Kamila Schaumanna, zástupce SD Resort, prezentující aktuální trendy ve vzájemné spolupráci mezi cestovními kancelářemi a ubytovacími zařízeními, zejména v oblasti marketinkové podpory.
V odpolední části programu se účastníci konference zúčastnili jednání ve dvou odborných sekcích, z nichž jedna se věnovala problematice hotelnictví, lázeňství a gastronomii a druhá cestovnímu ruchu.
Rozpoutala se řada živých debat jako reakce na přednesené příspěvky, např. na základě vystoupení Ing. Liběny Jarolímkové, Ph.D., z Vysoké školy ekonomické v Praze, která představila svůj dlouhodobý výzkum věnovaný zjišťování názorů studentů na jejich osobní motivaci ke studiu, přínosu studia v teoretické i praktické rovině. „Poznatky o studijních motivech, úhlu rozhledu a dalších souvislostech studia byl v mnohém směru markantní. Pro nás pedagogy je určitě významné vědět, jak se student ve svém vědomí posouvá v přístupu ke studiu, vstupu na pracovní trh nebo i ve vnímání pedagogů a jejich výukových metod,“ hodnotila Eva Vavrečková. Dalším z příspěvků, které přerostly v obsáhlou diskusi, bylo téma odměňování a hodnocení pracovníků a péče o zaměstnance, jež přednesl Ing. et Bc. Michal Motyčka, DiS., Operation manager pražského hotelu U zlaté studně. Zmiňovaný hotel byl opakovaně vyhodnocen jako nejlepší hotel světa z hlediska kvality poskytovaných služeb.
„Popsat všechny příspěvky nebo z nich vybrat několik nejzajímavějších není snad ani možné. Vzhledem k tomu, že se konference zúčastnili zástupci jak soukromých, tak státních subjektů, profesní praktici i pracovníci akademické sféry, byly příspěvky mimořádně odborně fundované a aktuální,“ konstatovala Eva Vavrečková s tím, že pořadatelům sice přidělalo trochu vrásek na čele odhlášení některých účastníků těsně před zahájením konference, ale na druhou stranu kvalita příspěvků laťku odborné úrovně posunula opět o trochu výš.
Fotoreportáž z konference najdete na facebooku Gastrocentra Slezské univerzity.