Fotografie opavských studentů ITF dobývají hlavní město

2016 06 ITF Praha vernisaz 4

TEXT: Karin Martínková a Zuzana Urbánková

PRAHA, OPAVA - Za obrovského zájmu veřejnosti i médií byla v pondělí 30. května slavnostní vernisáží zahájena výstava fotografií Institutu tvůrčí fotografie Čtvrtstoletí.
Výstavu otevřel její kurátor – fotograf, teoretik, historik fotografie a hlavně vedoucí Institutu tvůrčí fotografie prof. PhDr. Vladimír Birgus: „I malá Slezská univerzita může mít mezinárodně uznávané obory,“ zdůraznil a vyjmenoval fyziku, matematiku či historii. Ve stejném duchu pokračoval i dále: „I mimo velká centra mohou vznikat kvalitní práce, jsem hrdý, že ITF existuje již pětadvacet let.“ Na vernisáži ale i v médiích rovněž zdůrazňoval, že ITF je univerzální škola, která není zaměřena na jeden typ fotografie. Na její tváři se odráží vliv různých osobností – osmnácti pedagogů, kteří zde působí.  „Zájem o nás je obrovský. Přijímací zkoušky jsou složité, náročné, každý zájemce musí mít talent, rozhled po dějinách fotografie i dějinách umění a samozřejmě musí mít zájem studovat,“ uvedl profesor Birgus s tím, že studenti, kteří jsou různého věku a národností, se ve svém oboru v praxi dobře uplatňují.

Rektor: Jsem rád, že ITF je naší součástí
2016 06 ITF Praha vernisaz 1Dalšího představení tvorby Institutu i Slezské univerzity se ujal druhý z kurátorů výstavy Mgr. Josef Moucha, kterého za mikrofonem mimo dalších vystřídali i rektor Slezské univerzity v Opavě doc. Ing. Pavel Tuleja, Ph.D., a děkan Filozoficko-přírodovědecké fakulty, pod kterou Institut tvůrčí fotografie náleží, prof. RNDr. Zdeněk Stuchlík, CSc.
 „Jsem rád, že jedna z nejprestižnějších škol je součástí Slezské univerzity v Opavě a že je jakýmsi vzorem pro další ústavy a katedry naší univerzity,“ řekl účastníkům vernisáže rektor SU Pavel Tuleja. Doplnil ho děkan FPF Zdeněk Stuchlík: „Měl jsem štěstí, že jsem se účastnil budování a rozvoje ITF na naší fakultě. Rád bych vzdal hold všem, kteří stáli na začátku, a kteří již nejsou mezi námi, jako byl například profesor Ján Šmok a Vojtěch Bártek. Výrazné osobnosti však nadále zůstávají symptomem ITF. Napříč všemi dobami jako svorník vystupuje profesor Birgus, který dbá na jeho úroveň. Děkuji jemu i všem z ITF a přeji jim, aby dosáhli ještě vyšších met.“

Na Institutu panuje tvůrčí i srdečná atmosféra
Vernisáže výstavy se osobně zúčastnili mnozí současní i bývalí studenti ITF i pedagogové, kteří na Institutu působí. Pro řadu z nich to byla i mimořádná a vítaná příležitosti k setkání se svými původními spolužáky i pedagogy. To mimo jiné potvrdilo slova zástupce vedoucího ITF a moderátora vernisáže Jiřího Siostrzonka o tom, že na Institutu panuje rodinná atmosféra a partnerský vztah mezi kantory a studenty. Přitom mnozí z nich již za svou tvorbu stihli posbírat některá z uznávaných mezinárodních ocenění, jako např. Leica Oskar Barnack Award, Grand Prix New York Photography Festival, Grand Prix Fotofestiwal Łódź, vítězství v soutěži World  Press Photo a další. Sedm studentů ITF dokonce vybralo Elysejské muzeum v Lausanne do dvou posledních ročníků putovní přehlídky mladých  fotografů z celého světa reGeneration – Tomorrow’s Photographers Today.

Osobnost mimořádného rozměru
2016 06 ITF Praha vernisaz 3Přestože hledáčky televizních kamer vyhledávaly i čelní představitele Slezské univerzity v Opavě, hvězdou dne se stal právě vedoucí Institutu Vladimír Birgus. Zcela oprávněně, protože právě pod jeho vedením se z Institutu tvůrčí fotografie během pětadvaceti let stal ústav s komplexním programem a inspirativními pedagogy, vyhledávaný zájemci o studium z domova i zahraničí. Když se podíváte na některé z reportáží, které byly s tímto navýsost erudovaným pedagogem v nedávných dnech pořízeny, zjistíte, že přes veškeré dosažené úspěchy doma i ve světě zůstává jeho dominantní vlastností vedle téměř encyklopedických znalostí a širokého rozhledu také neobyčejná skromnost.


Poslechněte si Vladimíra Birguse jako hosta pořadu Radiožurnálu

Pusťte si reportáž České televize z vernisáže

Vysílání ČRo Vltava - pořad Mozaika


Výstava potrvá až do září
Výstava Čtvrtstoletí nabízí vedle fotografií také makety fotografických publikací, bakalářské, diplomové a disertační práce. Doprovází ji obsáhlý česko-anglický katalog a ozvučené projekce. Otevřena bude v Domě fotografie Galerie hl. m. Prahy denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin, a to až do 18. září 2016.
A budete-li mít cestu do Prahy ve čtvrtek 16. června, neváhejte a přijďte se na výstavu podívat v rámci prohlídky komentované oběma jejími kurátory. Ta začne v 18 hodin a nabídne nevšední zážitek propojení hloubky fotografií a jejich příběhů.

2016 06 ITF Praha vernisaz 2

FOTO: Titulní snímek Pavel Mára, další fotografie: David Macháč, Peter Korček, Roman Vondrouš aj.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015