Projekt zavedl opavské archeology na významná pracoviště v Evropě i na konferenci do Paříže

pátek 27. června 2014 12:00 Autor: Martin Kůs

Foto: Archiv projektu
OPAVA – Pracují jak doma, na odborných pracovištích Slezské univerzity v Opavě, tak poznávají přední evropská centra moderní archeologie. Nahlédnout pod „pokličku“ uskutečněných aktivit projektu Interdisciplinární vzdělávání v ICT s jazykovou kompetencí (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0014) by zabralo pořádný kus místa. Zaměříme se proto jen na výběr několika nejvýznamnějších akcí v poslední době.

 

2014 06 Archeologove 2Nejprve se ale na chvilku vrátíme do loňského listopadu, kdy projektový tým připravil exkurzi na pracoviště Landesamt für Archäologie v Drážďanech. „Ve dnech 13. až 15. listopadu 2013 proběhla exkurze na jedno z nejmodernějších archeologických pracovišť v Evropě, a to na instituci Landesamt für Archäologie (LfA) v Drážďanech. Tematicky byl program exkurze koncipován jako doplňující k nově vzniklým předmětům v rámci projektu „Archeologický výzkum“ a „Archeologická prospekce“, které probíhaly v tehdy aktuálním zimním semestru 2013 - 2014,“ vrací se do Drážďan vedením Mgr. Petr Kováčik, Ph.D.

Na exkurzi v Landesamtu für Archäologie pak bezprostředně navázala druhá exkurze, která zamířila do Polska, konkrétně se ve dnech 18. - 20. listopadu 2013 zavítali Opavané na Instytut Archeologii Uniwersytetu Wrocławskiego (IAUW). Program exkurze byl opět koncipován jako doplňující k nově vzniklým předmětům v rámci projektu a to „Archeologický výzkum“ a „Archeologická prospekce“.

„Hlavní náplní byla návštěva Domu archeologów, což je pracoviště pod správou IAUW. Důvodem jeho vzniku byla především potřeba péče o archeologické movité památky, získané během archeologických výzkumů institutu a umožnění praktického vzdělávání jeho posluchačů,“ říká pod vedením Mgr. Petra Kováčika, Ph.D., vedoucí exkurze a dodává, že výpravu zajímalo také pracoviště konzervárské a restaurátorské dílny, kde se především polští odborníci věnují prvotní ošetření nálezů od jejich mytí až po evidenci v databázích. Mimo to se ve Wroclavi zabývají trasologií a v přízemí objektu a částečně i přilehlém plenéru je naistalována výstava archeologických předmětů a jejich replik.

Foto: Archiv projektuPo „zimní přestávce“ pokračovali ve svých aktivitách opavští archeologové v průběhu letošního jara dalšími akcemi. Nejprve to byl březnový domácí workshop na téma „Laserscanning a archeologie“ věnovaný výzkumu historických cest v oblasti severozápadní Moravy a východních Čech. „V pořadí třetí projektový workshop se konal v univerzitním areálu Hradecká ulice v tzv. odpočívárně. Hlavní referát tentokrát měl Mgr. Jan Martínek, jež je vedoucí projektu z programu aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity (NAKI), vyhlášeného a finančně podpořeného MK ČR: „Výzkum historických cest v oblasti severozápadní Moravy a východních Čech“. Na závěr se účastníci pustili do odborné konverzace,“ ve zkratce popsal workshop Mgr. Kováčik.

Za významnou z dlouhodobého pohledu spolupráce, považují řešitelé projektu účast na konferenci CAA 2014 v Paříži. Do Francie se vydali ve dnech 22. - 27. dubna pracovníci Archeologického ústavu Filozoficko-opřírodovědecké fakulty v Opavě Mgr. Peter Kováčik, Ph.D., Mgr. Andrea Hořínková, Mgr. Kateřina Papáková a Mgr. Petr Rataj. „Mezinárodní konference „Computer Applications & Quantitative Methods in Archaeology“ si od svého vzniku dává za hlavní cíl především sdružovat odborníky a vědce nejen z oblasti archeologie, ale také historie, kulturního dědictví, matematiky, informatiky a dalších oborů. Cílem CAA je podpořit komunikaci mezi jednotlivými obory, poskytnout možnost prezentovat své výsledky a především vyvolat diskuzi,“ vysvětlil závěrem Petr Kováčik s tím, že stejně jako v loňském roce se i letos do Paříže sjeli významní odborníci z celého světa, aby si předali nové zkušenosti ze svých oborů a výzkumů.

OPVK archeologove

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015