Den otevřených dveří ukázal, že o studiu matematiky by měl uvažovat každý, kdo chce porozumět budoucím světům

středa 15. ledna 2014 13:23

2014-01-15 kasakova zuzana mu1

AKTUALIZOVÁNO

Po čtyřech prezentacích aktuální studijní nabídky, které proběhly na vybraných středních školách, uspořádal 14. ledna Matematický ústav (MÚ) v Opavě první ze dvou dnů otevřených dveří. Obsahem velmi vydařené setkání s uchazeči o studium ukázalo, že matematické obory si udržují pozici výběrových a lákají především ty, kdo o ně jeví hlubší zájem.

Tentokrát jej projevili zvláště studenti Obchodní akademie a Střední odborné školy logistické Opava, kteří absolvovali pečlivě připravený program prezentovaný odbornými pracovníky, ale též pokročilejšími studenty MÚ. Základními informacemi o oborech a studijním prostředí je vybavila Ing. Petr Adámková z oddělení aplikované matematiky, na jejíž úvodní slovo navázali dr. Oldřich Stolín, z téhož pracoviště a nedávné absolventky bakalářského a v současnosti posluchačky navazujícího magisterského studia na MÚ Eva Mecová z Krnova a Zuzana Kasáková ze slovenské Lietavy v Žilinském kraji.

Příklady zadání praxe studentů oborů aplikované matematiky

Zuzana Kasáková
Vytvoření matematického modelu optimalizace zisku pro Pekárnu Kunčice, s. r. o., Kunčice pod Ondřejníkem
vedoucí praxe doc. RNDr. Tomáš Kopf, Ph.D.

Žaneta Černohorská
Vypracování modelu údržby komunikací pro Správu silnic Moravskoslezského kraje, příspěvkovou organizaci, se sídlem v Ostravě metodou teorie her
vedoucí praxe RNDr. Luděk Cienciala, Ph.D.

Linda Opluschilová
Využití těžkého lisu ve společnosti MASAG Stamping, a. s., se sídlem ve Fulneku a optimalizace jeho provozu
vedoucí praxe Ing. Jan Melecký, Ph.D.

„Proč studujeme matematiku? Abychom porozuměli budoucím světům,“ uvedl dr. Oldřich Stolín, když komentoval zajímavou prezentaci, v níž demonstroval přímé napojení studia na MÚ na potřeby společenské praxe. Za příklady zvolil řešení zadání, jimiž se posluchači dvou oborů aplikované matematiky zabývají během praxe vykonávané ve 4. a 5. semestru bakalářského studia. Tak např. sledovali a navrhli optimalizaci regulace příchodu zákazníků k pokladnám v Kauflandu, generovali melodie určitého stylu, věnovali se problematice poloměru životně důležitého osobního prostoru nebo logistice výrobního závodu.

Po prohlídce laboratoří, knihovny i auly se účastníci dne otevřených dveří vrhli do diskuse s Bc. Evou Mecovou, jež zůstala pro dříve narozené uzavřena. „Potvrdilo se, že se uchazečům o studium lépe rozvazuje jazyk v situacích, kdy nejsou sledováni těmi, k nimž zachovávají odstup, protože je považují za přílišné autority,“ konstatovala Ing. P. Adámková. Na její slova pak navázala přímo Bc. E. Mecová. „Mluvili jsme na rovinu. O tom, že studium matematiky je těžké, ale pro ty, kdo vytrvají, přináší široké možnosti uplatnění. Myslím si, že o mnohých nemají středoškoláci při volbě vysoké ani ponětí,“ řekla.

Když se účastníci dne otevřených dveří rozcházeli, reagovali na otázku, zda si na MÚ podají přihlášku, z poloviny pozitivně. „U mě sice nehraje žádnou roli skutečnost, že je tu přijímací řízení bez přijímacích zkoušek, ale to, co jsem vyslechla, mě zkrátka víc než oslovilo,“ řekla jedna ze zájemkyň s tím, že své jméno prozradí případně až na podzim, už jako zapsaná do 1. ročníku. Rozhodnutí učinila bez toho, že by znala příběh zahraniční studentky MÚ Bc. Z. Kasákové, absolventky oboru Matematické metody v ekonomice (2013) a nyní posluchačky navazujícího magisterského studia oboru Aplikovaná matematika.

2014-01-15 kasakova zuzana mu„I když na náhodu nevěřím, přesto jsem ji zažila,“ ohlédla se Zuzana za volbou studia na Matematickém ústavu v Opavě. „Zpočátku jsem po maturitě na Spojené střední škole odívání a služeb v Žilině (obor Informační systémy a služby), na vysokou školu ani nepomýšlela a na léto bezstarostně odjela za sestřenicí do Skotska,“ přiznává. Po návratu si ale přece jen začala prohlížet školy, které otvíraly druhé kolo přijímacího řízení. „Slovenské se mi nelíbily, navíc jsem chtěla změnit prostředí, a v jakémsi komentáři se objevila krátká zmínka, že na Slezskou ještě berou. Zaujala mě možnost nabídky na Matematickém ústavu, ale všechno se mi zdálo nějak jednoduché,“ přibližuje Zuzana své tehdejší začátečnické pocity. Věřit tomu, že jsem vysokoškolačkou, mě vlastně přinutil až index v ruce,“ dodává.

Když vloni v říjnu při promocích MÚ děkovala za všechny absolventy rodičům, pedagogům i spolužákům, každý dobře pochopil, co jí studium dalo. „Opravdu nerada bych přeháněla, ale ať přemýšlím sebevíc, na studiu v Opavě, kde jsem před jeho zahájením vůbec nikdy nebyla, nenacházím žádný kaz. Skvělé prostředí, výborní učitelé, kteří si na nic nehrají. Proto jsem už od druhého ročníku věděla, že pokud to jen trochu půjde, pokusím se tu také o magisterské pokračování,“ usmívá se Zuzana. V tomto měsíci navíc přidala k dosavadním pozitivním poznatkům ze studia na „Slezské“ i radost z prvního příjmu v podobě mimořádného stipendia za práci pomocné vědecké síly na oddělení veřejných zakázek rektorátu. „Na co se teď nejvíc těším? Na univerzitní ples. Při tanci mi jdou nohy samy,“ říká na závěr sympatická matematička.

Důležitá je pro nás praxe, říkají zájemci o studium na Matematickém ústavu
Kromě společného studia je spojuje i nejdůležitější podmínka při výběru jejich budoucí vysoké školy a tou je možnost praxe, kterou nabízí obory Matematické metody v ekonomice a Aplikovaná matematika pro řešení krizových situací. A právě o tyto obory projevily zájem i maturantky Kateřina Kukolová a Markéta Rašovská z Opavy. A co je přivedlo na Den otevřených dveří Matematického ústavu? "Studenti oboru Matematických metod v ekonomice k nám přišli do školy udělat přednášku a to, co říkali, mě zaujalo,“ odpovídá Markéta, která má společně s kamarádkou Kateřinou v plánu ještě obhlídku ostravské Vysoké školy báňské. Ačkoli na vytvoření seznamu, kam všude odeslat přihlášku, mají ještě čas, už teď vědí, že Slezská univerzita na něm s největší pravděpodobností bude figurovat. Zvažují právě obory Aplikovaná matematika pro řešení krizových situací a Matematické metody v ekonomice čili obory s praxí, která na VŠB schází.
Veronika Motúzová

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015