„Kdybych letos maturovala, o Fakultě veřejných politik bych uvažovala,“ ví její proděkanka Marta Kolaříková

pondělí 20. ledna 2014 8:31

2014-01-17 KOLARIK2Po loňské podzimní oficiální připomínce pětiletí nastaly pro Fakultu veřejných politik (FVP) opět „obyčejné“ časy. V nich se právě chystá na den otevřených dveří, což je dost dobrým důvodem k setkání s proděkankou Mgr. Martou Kolaříkovou, Ph.D. „Kdybych se letos měla znovu rozhodovat, kam na vysokou, o naší fakultě bych určitě uvažovala,“ říká.

Když sama před touto životní volbou ve druhé polovině osmdesátých let stála „naostro“, Slezská univerzita ještě neexistovala a k městu, které se později stalo jejím sídlem, neměla žádnou přímou vazbu. Absolvovala studium speciální pedagogiky na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého a poté pracovala jako vychovatelka v Brně. Ne dlouho, protože po roce vyměnila jižní Moravu za slezskou Opavu, kde ji zlákala nabídka působení na zdejší škole pro zrakově postižené. Budování speciálně pedagogického centra, škola se totiž připravovala též na přijetí nevidomých, pro mě představovalo velkou výzvu,“ ohlíží se.

Na mateřské pak stihla i studium psychologie a na Slezskou univerzitu, konkrétně na Ústav pedagogických a psychologických věd, tehdy ovšem ještě spadající do struktury Filozoficko-přírodovědecké fakulty, přišla v roce 2006. „Ano, dostáváme se k podstatě, obor Sociální patologie a prevence, jehož výuku toto odborné pracoviště, od roku 2008 už pod hlavičkou FVP, garantuje, patří k těm, které by mě oslovily,“ přiznává. O zvýšení jeho úrovně a hlavně vybavení jeho absolventů širšími kompetencemi pro jejich větší šance na trhu práce se poté zasadila též jako řešitelka evropského projektu Sociálně patologické jevy v pregraduálním vzdělávání, jenž studentům pod vedením našich předních odborníků umožnil absolvovat nové zajímavé předměty a kurzy.

„Naše fakulta ale přirozeně nenabízí pouze bakalářský obor Sociální patologie a prevence,“ přechází dr. Kolaříková k dalším možnostem studia. „Vůbec nejúspěšnější je u veřejnosti Veřejná správa a regionální politika, která má na FVP i navazující magisterské pokračování oborem Veřejná správa a sociální politika. O veřejnou správu a regionální politiku je zájem i jinde, proto jsme zasadili její výuku také do Tábora a Trutnova,“ dodává.

2014-01-17 KOLARIK2Naopak nejmladším oborem na fakultě jsou Středoevropská studia na stejnojmenném ústavu sídlícím zatím ve výukovém areálu na Hradecké ulici. „Pro všechny příští studenty máme ale příznivou zprávu. Ti, kdo přijdou teď na podzim, by se měli v průběhu druhé poloviny studia dočkat dokončení rekonstrukce budovy na Bezručově náměstí 14, která spolu s přístavbou v podobě nového objektu univerzitní knihovny uspokojí potřeby všech našich pracovišť,“ dotýká se proděkanka největší investiční akce dotýkající se fakulty. „Stavba sice teprve začala, ale mít se nač těšit je vždy příjemné,“ konstatuje dr. Kolaříková.

I zájemci o obor Středoevropská studia mohou uvažovat o navazujícím magisterském studiu a dokonce o doktorském studiu oboru Moderní dějiny střední Evropy, zato v uvozovkách jen bakalářský stupeň je akreditován u oboru Všeobecná sestra na Ústavu ošetřovatelství. „Myslím, že tuto skutečnost kompenzují široké a prakticky nijak neomezené možnosti praxe, a to včetně zahraniční,“ připomíná proděkanka pro studijní a sociální záležitosti FVP a její slova potvrzují ti, kdo obor absolvovali. „Dostalo se nám tu ze strany vyučujících péče, která pomohla odrazit se k vyšším cílům,“ řekl jeden z úspěšných absolventů Václav Kukol. Jinou studentkou, jíž se může Ústav ošetřovatelství pochlubit čerstvě, je Jana Petrová ze Skřipova, místní části Hrabství, na Opavsku. Státnice zvládla 16. ledna, kdy také obhájila bakalářskou práci „Soběstačnost a nezávislost paraplegiků ve městě Opavě, jež si už dříve získala respekt. „Z radnice přišlo poděkování a potvrzení, že práce, jejíž součástí je mapa bezbariérových budov, bude využita v městském informačním systému,“ konstatuje dr. Kolaříková.

Jaký průběh dne otevřených dveří jeho organizátoři z FVP 22. ledna očekávají? Po úvodních informacích podaných v časech od 9, 11, 13 a 14.30 hodin v univerzitní aule a doplněných projekcí videospotů o jednotlivých oborech se účastníci podle zájmu rozejdou na odborná pracoviště. „Tak třeba na Ústavu středoevropských studií s nimi budou vedle pedagogů diskutovat zástupci agilního Studentského politologického fóra, na Ústavu ošetřovatelství si prohlédnou posluchárny pro praktickou výuku a uvidí v akci modely, s nimiž se tu pracuje,“ prozrazuje proděkanka závěrem s tím, že o všechny, kdo se na FVP vydají, bude informačně dobře postaráno. „Těšíme se také na celý autobus středoškoláků z Nového Jičína,“ uzavírá dr. Kolaříková.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015