K cestě na Ústav středoevropských studií vedl Hanu Vyroubalovou z Plumlova lednový sen plný altruismu

čtvrtek 23. ledna 2014 7:54

2014-01-22 dod vyroubalovaZe Žárovic, nevelké městské části Plumlova, se na den otevřených dveří Fakulty veřejných politik do Opavy 22. ledna vydala též studentka maturitního ročníku Střední školy designu a módy Prostějov Hana Vyroubalová. Ještě než před devátou dopolední vešla do auly, stačila si utřídit dojmy z premiérového kontaktu se sídelním městem Slezské univerzity.

„Líbí se mi tu, jen kdyby nebyla taková zima. U nás na jihu jí ráno nic nenasvědčovalo, takže toho na sobě moc nemám,“ řekla nedlouho poté, když se po úvodním výkladu proděkanky dr. Marty Kolaříkové, odebrala s PhDr. Jiřím Sedláčkem na Ústav středoevropských studií (ÚSES), aby se ve výukovém areálu na Hradecké ul. setkala se studentkami 2. ročníku bakalářského oboru Středoevropská studia Petrou Walderovou z Ostravy a Andreou Doupalovou z Přerova. K nim záhy přibyli další spolužáci ze Studentského politologického fóra. „Komunikace mezi mladými je trochu jiná, zbavená všech oficialit. A ti, kdo se už s naším oborem sžili, mohou poskytnout těm, kdo uvažují o jejich následování, informace, jimž adepti studia obvykle přikládají mnohem větší věrohodnost,“ odhalil dr. J. Sedláček jako tajemník ÚSES záměr pracoviště pro druhou část dne otevřených dveří.

Co konkrétně přivedlo na ÚSES Hanku? „Asi byste ode mě očekávali zájem korespondující se zaměřením mé střední školy. Ano, umění mě opravdu baví, mám velmi ráda literaturu, v žánrech ani autorech si nevybírám, stejně jako hudbu i výtvarnou kulturu. Ale představte si, jen nedávno, teď v lednu, jsem měla sen, v němž vystupuji z tak vysokého postu, že bych z něj mohla pomoci nadnárodní komunitě lidí. A za sny se přece musí jít,“ konstatuje se zcela vážnou tváří středoškolačka, kterou přemýšlení rozhodně nebolí. „Vždyť v Prostějově se narodil Edmund Husserl,“ připomíná, ale žádný vzor v této významné osobnosti evropské matematiky, fyziky a především filozofie nehledá. Již dříve se totiž pevně rozhodla jít vlastní cestou a návštěva Slezské univerzity se stala jednou ze zastávek na ní.

Filozofie a společenské vědy na Univerzitě Palackého v Olomouci, případně na Univerzitě Hradec Králové a Středoevropská studia na Slezské univerzitě v Opavě se dostaly do jejího užšího výběru, jímž boří úvahy o možném navázání na středoškolskou orientaci. „Co jsem se v Prostějově naučila, mi přece zůstane,“ přemítá Hanka. Na ÚSES se ptala i na to, co o něm není na internetu. „Například mě zajímalo, jaký je tu u studentů poměr mezi počty dívek a chlapců. Nedivte se, přicházím totiž ze školy, kde jsou holky v drtivé devadesátiprocentní většině, což není vždy nejlepší,“ reaguje pragmaticky a pochvaluje si informace o kvalitních možnostech kulturního vyžití ve městě. „Pokud bych sem byla přijata, jistě bych si z nabídky vybrala. Slyšela jsem zvláště o hodnotných koncertech,“ prozrazuje.

„Program setkání se Slezskou univerzitou mě přesvědčil, že přihlášku na ni podám," tvrdí a jedinou neznámou pro ni zůstává nejednoznačně zodpovězená otázka, ve kterém semestru je studium oboru nejtěžší. „Budu proto vycházet z toho, že je stejně těžké ve všech," uzavřela zájemkyně o Fakultu veřejných politik před tím, než se rozloučila se všemi, kdo se jí na ÚSES věnovali. „Na podzim se možná setkáme znovu," dodala Hanka tónem, z něhož prosvítala naděje.

 

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015