Fakulta veřejných politik se představila zájemcům o studium, připravila pro ně den otevřených dveří

čtvrtek 23. ledna 2014 7:44 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin KůsOPAVA - Přišli z různých důvodů a z různých míst, ale jedno měli společné. Zaujala je nabídka studijních programů a oborů na Fakultě veřejných politik v Opavě. Den otevřených dveří této nejmladší součásti Slezské univerzity přilákal na dvě stovky zájemců o studium.

Foto: Martin KůsNapříklad Šárku Řehulkovou z Opavy přivedla práce ve zdravotnictví i příklad jejího přítele: „Začala jsem pracovat v nemocnici a ráda bych zde studovala obor Všeobecná sestra,“ řekla nám při prohlídce Ústavu ošetřovatelství, při níž ji doprovázel přítel, v současnosti posluchač doktorského studia na Slezské univerzitě. Po úvodní prezentaci v aule budovy rektorátu, kde se mj. mluvilo o studiu, SCIO testech a přijímacích pohovorech, dále o chodu školy, aktivitách studentských organizací nebo třeba následném uplatnění absolventů na trhu práce, si Šárka spolu s dalšími v doprovodu Mgr. Zuzany Hlubkové prohlédla výuková prostory a odborná pracoviště ústavu. „Dnes jsme u nás provázeli odhadem osmdesát zájemkyň a zájemců o studium,“ konstatovala Zuzana Hlubková a dodala: „Asi nejvíc jich tu bylo z Nového Jičína.“

Mezi těmi, kdo přišel osobně navštívit fakultu, byla totiž i padesátka studentů Mendelovy střední školy z Nového Jičína. Ti se zajímali jak o ošetřovatelství, tak o ostatní obory. Ostatně také budoucí novojičínští maturanti už mají na Slezské své předskokany, jen loni sem podalo přihlášky 47 jejich starších spolužáků. Důvod je jednoduchý - profil oborů na fakultě poměrně dobře koresponduje se zaměřením jejich střední školy.

Foto: Martin KůsO studiu na Ústavu pedagogických a psychologických věd hovořila s pedagogem Mgr. Kamilem Janišem mimo jiné i Nela Dresslerová z Krnova. „Ráda bych pokračovala ve studiu, kde by byla psychologie, sociologie a další společenské vědy, které mě zajímají,“ prozradila nám důvod, který ji do Opavy přivedl. Na řadu dotazů odpovídal také dr. Petr Hlaváček z Ústavu středoevropských studií. Také zde jsme zastihli nejen pětici studentek z Nového Jičína, ale i další adepty vysokoškolského studia. Gymnazistu Michala Rybáře z Frýdku-Místku přivedl zájem o politiku. „Zajímají mě politické systémy a jejich vývoj v bývalých socialistických zemích a podle toho, co jsem dnes slyšel, by tady mé představy o studiu naplnili,“ svěřil se Michal, kterého do Opavy doprovodil otec.

Podle dr. Marty Kolaříkové, proděkanky pro studijní a sociální záležitosti fakulty, bylo zájemců o den otevřených dveří přibližně stejně jako loni. To je určitě pro školu v době, kdy potenciálních uchazečů všeobecně ubývá, dobrá zpráva. Zda přišli již s konkrétními představami, nebo jen tak "obhlídnout terén", se teprve ukáže na počtu skutečně podaných přihlášek. „Překvapilo mě, že naprostá většina dotazů, které nám návštěvníci fakulty položili, byla cílená a naznačovala, že dotyční už mají konkrétní představy o studiu u nás,“ řekla v závěru akce Marta Kolaříková.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015