Hraní v kapele studentku Vendulu Reichovou hodně baví. Je pro ni víc než koníčkem

pátek 31. ledna 2014 8:51 Autor: Martin Kůs

Foto: Archiv Venduly ReichovéOPAVA – Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity a její Ústav lázeňství, gastronomie a turismu byly pro současnou posluchačku třetího ročníku oboru Lázeňství a turismus Vendulu Reichovou předem daná volba. Obor ji zaujal už na střední škole – "hotelovce" v Šilheřovicích.  „Chtěla jsem pokračovat, ale současně zkusit i něco nového,“ říká dnes Vendula o svém rozhodování. Mezitím začala pracovat jako průvodkyně pro Vítkovice Tours a doprovázet klienty cestovky do Chorvatska. To ji nasměrovalo k turismu jako budoucí profesi. „Práce pro cestovku mi stále více otvírá oči, dostávám se do zákulisí takové organizace a vidím nejen to krásné, ale i to, že to je náročná a zodpovědná práce,“ popisuje Vendula své dojmy a dodává, že se jí v tomto směru skvěle propojila teorie studia a praxe, kdy třeba byla ve Vítkovicích na stáži v oddělení dopravy.

Foto: Martin KůsVe druhém ročníku dostali studenti za úkol připravit a realizovat zahraniční zájezd. Vendula se ujala iniciativy a společně s Kateřinou Buglovou vymyslely a navrhly zájezd
do Holandska. Studenti mezi sebou uspořádali burzu nápadů a v hlasování zvítězilo právě Holandsko a Švýcarsko. „Prakticky každý měl nějaký návrh, nám se podařilo přijít
se zajímavou náplní cesty a konkrétními nápady, co v zemi tulipánů vidět. Náš návrh spolužáky zaujal,“ vzpomíná Vendula, která přiznává, že ani ona, ani Katka předtím v Nizozemí nebyly. Poté se studenti rozdělili do skupinek a každá z nich připravila pro ostatní itinerář jednoho zájezdového dne. Vendula pozvala své spolužáky do Haagu a za jeho památkami, později se stala také průvodkyní po sídelním městě holandské vlády. Ostatně právě průvodcovství je to, co Vendulu láká po studiu.
Předpoklady k tomu má, třeba angličtinu ovládá tak, že ji sama doučuje. Také pracuje jako dobrovolník v organizaci Young Life, stará se o volnočasové aktivity ostravských  středoškoláků a v rámci Young Life se také dostane do styku např. s americkými studenty. A vedle studia v Opavě se věnuje také studiu sólového zpěvu na Múzické škole v Ostravě, kde navštěvuje hodiny Terezy Vašutové.

Foto: Archiv Venduly Reichové„Lásku k hudbě a zpěvu jsem určitě podědila po tátovi. Chodila jsem se učit na do Základní umělecké školy Eduarda Marhuly v Mariánských horách a na klávesy do ZUŠ Ostrava-Poruba. Asi tak před třemi roky oslovil mne a další spolužáky učitel Igor Vašut a navrhl, abychom společně vytvořili kapelu,“ vzpomíná Vendula. A tak vznikla kapela To The Beat. Kvarteto bubeník Jan Dedek, basista a klávesista Robert Pastor, klávesista Adam Arleth a kytaristka a zpěvačka Vendula Reichová společně začalo hrát a vydrželo mu to s jedinou obměnou dodnes – za bubny nahradila Honzu Zdeňka Králová. „Hráli jsme a hrajeme hodně punkrockových věcí, třeba od Iggyho Popa, Green Day, Goldfinger a další, ale občas zabrousíme i k metalu či podobné muzice,“ říká Vendula o kapele. Zatím se jedná jen převzaté skladby, ale ambice vlastní tvorby skupina má také. „Tři roky společného hraní nás posunuly hodně daleko, stále ale působíme pod záštitou ZUŠ Eduarda Marhuly a po celou dobu spolupracujeme s Igorem Vašutem,“ říká Vendula. Kapela má za sebou vystupování hlavně v ostravských klubech, třeba Hudebním bazaru, Parníku nebo Černé vráně. Hrála ale také na přehlídce ostravských kapel Pochodem vchod a chystá se přihlásit se do soutěže BOOM Cup. „Proto jsme se vrhli do přípravy vlastního repertoáru, na kterém mám v plánu po skončení zkouškového období začít opravdu pracovat, a hledáme také čas pro častější zkoušení,“ konstatuje zpěvačka.

Než ale zazpívá na soutěžním pódiu, čeká Vendulu závěr školy. Jako svoji bakalářskou práci si zvolila zdánlivě vzdálené téma od svého zaměření na turismus, totiž dostupnost kulturních zařízení v Ostravě pro zdravotně hendikepované, ale tato odtažitost od turismu je jen opravdu zdánlivá. Vždyť Ostrava je městem kultury a také turisté zde kulturní akce vyhledávají. A jako správná průvodkyně Vendula ví, že by měla umět poradit třeba vozíčkáři, který chce vyrazit někam za hudbou.

 

Kapelu To The Beat si můžete poslechnout na facebooku skupiny.

Foto: Archiv Venduly Reichové

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015