Zuzana Polák z Havířova ví zcela přesně, co chce: studovat jednooborovou italštinu na Slezské univerzitě v Opavě!

čtvrtek 6. února 2014 9:15

2014-02-05 dod ucjNa den otevřených dveří Filozoficko-přírodovědecké fakulty se 5. února do Opavy vydala i přesto, že přihlášku ke studiu už podala. Rodačka z Prahy žijící v Havířově a teď pracující v mezinárodní IT společnosti Tieto, která v ČR zaměstnává na dva tisíce lidí a poskytuje služby v oblasti výzkumu, vývoje, outsourcingu a poradenství, přijela za svým.

Zuzana Polák si už před maturitou přivoněla k Itálii a po zkoušce dospělosti (absolvovala ji v roce 2002) se na Apeninský poloostrov vrátila. „Můj nejdelší pobyt tam byl osmiletý a začal návštěvou do Itálie provdané kamarádky,“ říká a na jejím projevu jsou vidět přirozené komunikační vlohy. „Ano, mluvím, rozumějte i italsky, ale na gramatice musím ještě dost podstatně zapracovat,“ přiznává s tím, že už ochutnala náročnou roli tlumočnice. Studium jednooborové italštiny v kombinované formě je proto cílem, který si vytkla už dříve. „Loni jsem tuto možnost na Slezské univerzitě úplně přehlédla, letos si počínám programověji,“ konstatovala a v učiněném rozhodnutí ji utvrdila též pozitivní zkušenost její spolupracovnice Uršuly Kubečkové, která má na Ústavu cizích jazyků Filozoficko-přírodovědecké fakulty (FPF), tedy jeho oddělení italistiky, za sebou výuku v prvním semestru.

Po setkání se všemi ostatními zájemci o studium na FPF v akademickém roce 2014-2015 v univerzitní aule a úvodním výkladu proděkanky prof. Ireny Korbelářové odešla přímo na Ústav cizích jazyků (ÚCJ). „Dozvěděla jsem se všechno, co jsem vědět chtěla,“ potvrdila v reakci na výklad a prezentace dr. Gabriely Rykalové vedoucí oddělení germanistiky, dr. Markéty Johnové z oddělení anglistiky a amerikanistiky a především doc. Evy Klímové, vedoucí oddělení italistiky ÚCJ, která pro Zuzanu detailně probrala ukázku testu jako hlavní součásti přijímacího řízení. „Protože se na středních školách italština nestuduje, je test pro uchazeče o studium u nás podstatně lehčí,“ uvedla doc. E. Klímová. „Rovněž jeho zadání je předkládáno česky. Na druhé straně vždy upozorňujeme, že test se nezaměřuje výhradně na jazyk, ale zkoumá rovněž orientaci uchazečů v reáliích a prověřuje jejich kulturní přehled,“ dodala doc. E. Klímová.

2014-02-05 dodJak se všechny přednášející shodly, výuku na ÚCJ chápou pedagogové a lektoři v širších souvislostech celkové komunikace. „Ano, tomu rozumím, a proto si hodlám prozatímní poznání střední a jižní Itálie doplnit také o sever země,“ netají své záměry Zuzana. Jednou by chtěla být průvodkyní a i v tomto směru má vyhraněné cíle. „Manžel pracuje v Praze, ráda bych se stala v metropoli průvodkyní italských turistů, se spoluprací s cestovními kancelářemi už nějakou tu zkušenost mám,“ směřuje k budoucímu uplatnění. „Víc teď ale myslím na mezistanici na cestě zpět do rodného města, totiž na Opavu,“ usmívá se.

Vyznavačka alternativního způsobu života má ráda přírody, hory a psy. „Havířov je městem jen na přespání, a tak často vyjíždím do blízkých Beskyd. Ostatně ani Jeseníky nejsou pro mě nedosažitelné. Zkrátka hledám únik ze znečištěného ovzduší městských aglomerací kraje,“ vypovídá Zuzana s tím, že k jejímu životnímu stylu sledování televize nepatří. „Televizor ani nevlastním,“ prozrazuje a naposledy se vrací k hřejivým italským zážitkům. „Byla jsem tam v úplné fyzické i psychické pohodě, což je velmi podstatné, a rozhodně nepatřím k těm, kdo by chtěli jiné odradit od pobytu třeba v sicilském Palermu. Žádný problém, ani ve vztahu ke klimatu, ani jinak. Snad jen ta špína v ulicích, ale kde není,“ loučí se a v uších jí zní poslední slova těch, s nimiž se kontaktovala. „Když opakovali, že nás tu rádi přivítají zase na podzim, chci té šance využít. A jestli se to podaří, určitě si vzpomenu také na dnešní den, při němž dveře na ÚCJ zůstaly opravdu po celou dobu setkání otevřené. Symbolicky i doslova,“ uzavírá Zuzana.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015