Den otevřených dveří na Filozoficko-přírodovědecké fakultě ukázal, že zájem o studium v Opavě maturanti mají

čtvrtek 6. února 2014 12:36 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin KůsBylo jich tolik, že se po oba dva termíny největší opavský sál Slezské univerzity zaplnil do posledního místa. Dokonce tak, že mnozí museli stát v uličkách. Den otevřených dveří na Filozoficko-přírodovědecké fakultě Slezské univerzity v Opavě ukázal, že zájem o studium v Opavě maturanti mají. Nabídku prohlédnout si výukové prostory či odborná pracoviště a laboratoře jednotlivých ústavů doplnila první část Dne slezských univerzit prezentující aktuální studijní možnosti na šesti vysokých školách po obou stranách hranic v oblasti historického Slezska.

Fotorepotáž ze Dne otevřených dveří na Filozoficko-přírodovědecké fakultě najdtete zde

Foto: Martin KůsPo základním servisu informací, které v aule rektorátu potencionálním studentům nejprve přinesla prof. Irena Korbelářová, proděkanka pro studijní a sociální záležitosti fakulty, dostal každý možnost konzultovat své otázky se zástupci studentských organizací, pracovníkem SCIO a dalšími univerzitními pracovníky. Kdo měl zájem o bližší poznání fakulty a účast na tematických přednáškách, vydal se v doprovodu příslušného reprezentanta každého ústavu do výukových částí školy.

Zájemce lákala 3D projekce
Na sedmdesát současných studentů středních škol zamířilo na Ústav fyziky. Za celou historii prezentací pro veřejnost je to největší návštěvnost. Ústav fyziky rozhodl prezentovat nejen svým vybavením a laboratořemi, ale pro zájemce o studium byly přichystány dvě přednášky. Pedagog oboru Multimediální techniky a známý televizní režisér Petr Jančárek promítl a okomentoval svůj dokumentární film Pan Parkinson a Mgr. Martin Blaschke provedl středoškoláky po vyšších dimenzích.

„Hlavním lákadlem však byla 3D stereoskopická živá projekce, kde si každý návštěvník mohl vyzkoušet živý přenos obrazu v laboratoři na televizní obrazovku ve 3D. Kompletně se představilo také malé televizní a trikové studio, kinematografická a filmová technika, střižny, nahrávací studio, serverovna a laboratoř počítačových simulací, anebo se studenti mohli podívat na různé optické a světelné efekty v laboratoři optiky,“ popsal praktickou část dne na Ústavu fyziky její pedagog Martin Petrásek.

Fotoreportáž z Dne otevřených dveří na Ústavu fyziky najdete zde

Foto: Martin KůsStudentka: přednáška byla milým překvapením
Početné skupiny středoškoláků, často v doprovodu rodičů, se vydaly do budovy na Masarykově třídě, kde sídlí například Ústav bohemistiky a knihovnictví. Vyslechnout si a zapojit se do diskuse mohli hned na několika přednáškách. Například dr. Jakub Chrobák se zaměřil na téma Co je literatura a proč je na světě. Jednou z aktivních posluchaček mu byla také Sára Kubátová, která přijela z Havířova. Ta se svěřila, že čekala spíš nějakého usedlejšího staršího profesora v obleku a s motýlkem než pedagoga s delšími vlasy a neotřelými názory. „K literatuře mne přivedl učitel na střední škole, který mne svými přednáškami zaujal natolik, že jsem jí doslova propadla. Dnes nejen že často chodím do knihovny a hodně čtu, ale nenechám si ujít ani autorská čtení nebo knižní výstavy,“ říká o sobě Sára, která si vedle českých oblíbila zejména ruské klasické autory. Na otázku, jak se jí na opavské univerzitě líbilo, jedním dechem odpovídá: „Mně se tu strašně líbilo, hlavně ta přednáška. Nejprve jsem byla trochu v šoku, vůbec jsme nečekala, že by mohla mít takový obsah, ale pak mi začalo docházet, že vše, co přednášející říkal, je velká pravda. Bylo to úžasné a věřím, že takto otevřená diskuse dělá studium literatury velmi zajímavé,“ svěřila se studentka, která má Slezskou univerzitu jako svoji prioritní.

Foto: Martin PetrásekZajímavých diskusí se na univerzitní půdě rozhořelo více. S Mgr. Janem Matulou si zájemci povídali o informační gramotnosti a studiu knihovnictví, Mgr. Monika Horsáková je zasvětila do studia Audiovizuální tvorby, o přípravě divadelních dramaturgů a kulturních odborníků si promluvili s Mgr. Pavlou Bergmanovou, vyslechnout si mohli informace o studiu v oblasti lázeňství a gastronomie, které jim zprostředkovali sami studenti Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu. Tradičně veliký zájem byl o studium jazyků na Ústavu cizích jazyků, kde se zájemci setkali s vedoucí oddělení germanistiky PhDr. Gabrielou Rykalovou či Ph.D. Markétou Johnovou z oddělení anglistiky a amerikanistiky. Také Ústav informatiky byl v obležení a přednáška doc. Petra Čermáka Úsvit dronů v RoboLabu měla velký ohlas.

2014 02 FPF DOD-5Významnými pracovišti Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity jsou také Ústav historických věd a Ústav archeologie. Ani tato vysoce specializovaná pracoviště nezahálela. Kromě prohlídek laboratoří a restaurátorských dílen archeologové připravili zájemcům o studium poutavou přednáškovou procházku novými archeologickými objevy v Oderské bráně s průvodkyní Mgr. Kateřinou Papákovou a historici zase ústy Mgr. Martina Čapského nabídli exkurzi po středověké Opavě v obrazových pramenech.

Zkrátka, kdo přišel, určitě si našel to, co očekával. Jak se letošním maturantům na opavské fakultě líbilo, se ukáže 28. února, kdy je uzávěrka přijímání přihlášek ke studiu. Prozatím se dá z prvních ohlasů usuzovat, že naprostá většina studentů odcházela spokojena a poznala, že i ve Slezsku se dá studovat zajímavě, netradičně a s chutí.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015