Štěpánka Schreierová: Proč dovážet nápoje odjinud, když v okolí máme kvalitní firmy a jejich kvalitní výrobky

úterý 11. února 2014 6:51 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin KůsOPAVA, KARVINÁ – Vymyslela téma, provedla marketingový průzkum, stanovila koncepci, zajistila pronájem a spustila reklamní kampaň. Souběžně pak kontaktovala výrobce a domluvila suroviny, vybrala a zkontrolovala inventář, zajistila nutné vybavení. V den D ještě s pomocí svých spolužáků připravila slavnostní tabuli, a když vše bylo hotovo, začala před sedmadvaceti páry očí obhajovat svoji bakalářskou práci.

Dobrý barman koktejly také vymýšlí
Foto: Martin KůsV pátek 7. února 2014 se v Gastrocentru Slezské univerzity v Opavě konal zážitkový večer na téma Míchané nápoje z regionálních surovin Opavského Slezska. Vše vedla studentka třetího ročníku Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné Slezské univerzity v Opavě Štěpánka Schreierová a večer byl praktickou částí její bakalářské práce, kterou se rozhodla uzavřít své studium. Zážitkový večer ale neměl jen praktický účel prokázat znalosti a um Štěpánky Schreierové. Měl také propagovat výrobky regionálních firem Slezského Opavska. Vedle světově „proslulých“ nápojů existují i takové, které nejsou ani horší, ani nechutnají hůře, jen si dosud nezískaly onen punc světovosti. A na Opavsku jsou výrobci, kteří umí. Pořadatelka večera to dobře ví: „Na Opavsku se vedle jiných potravin vyrábějí také kvalitní nápoje. Proto jsem si vybrala dvě regionální společnosti - firmu Herbaalko ze Štítiny a Vitaminátor ze Sosnové - a rozhodla se vybrat jejich výrobky k ukázce možností, jak je využít k přípravě míchaných nápojů,“ konstatuje pořadatelka a dodává: „Proč dovážet nápoje odjinud, když v okolí máme kvalitní firmy a jejich kvalitní výrobky.“
 

Ernesto

regnapoje-28

2 cl Che Guevara
1 cl pomeranč&skořice sirup (Essence)
1 cl citronová šťáva
5 cl hruška mošt (Vitaminátor)
Ledová tříšť
Krusta: třtinový cukr, skořice

K míchání nápojů má Štěpánka velmi blízko, ostatně má za sebou úspěšnou účast na řadě barmanských soutěží. Ale dobrý barman nedělá jen koktejly druhých. Dobrý barman koktejly vymýšlí. A Štěpánka dobrým barmanem jistě je. „Hosté večera ochutnali sedm míchaných nápojů podle mých vlastních receptur. Ty pro ně připravovaly studentky Eliška Horáková a Nikola Fidriková z produktů regionálních výrobců - z rumů firmy Herbaalko ze Štítiny a ovocných moštů firmy Vitaminátor ze Sosnové,“ říká Štěpánka Schreierová, která večerem své hosty provázela slovem. Ti se tak seznámili s historií výroby míchaných nápojů a rumů a se zajímavostmi, které jsou s rumem spojeny, s technikou přípravy koktejlů a několika recepturami i prakticky, když každý dostal možnost namíchat si svůj koktejl.

Večer nebyl rozhodně poslední
Šestadvacet hostů bylo s tím, co jim Štěpánka "naservírovala“, velmi spokojeno. Spolu s nimi sledoval dění v gastrocentru Mgr. Alexandr Burda, odborný pracovník univerzitního Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu. Ten zde vyučuje mimo jiné předměty nápojová kultura a regionální suroviny a současně je i vedoucím bakalářské práce Štěpánky Schreierové.Foto: Martin Kůs Ostřížím očím pedagoga neutekla žádná chyba ani zaváhání, přesto konstatoval spokojenost: „Byla to vůbec první akce věnovaná regionálním míchaným nápojům, kterou v našem gastrocentru studenti prezentovali. Dnešní večer byl podle mne velmi dobrý, bylo vidět, že Štěpánka má o téma zájem a také jí určitě pomohla předchozí barmanská praxe. Dobře bylo zvoleno i téma, protože nakonec byl o večer takový velký zájem, že jsme museli hosty z důvodu kapacitního uspořádání sálu už odmítat,“ ohlíží se za akcí Alexandr Burda. Ten se podivil jen nad rozdílným přístupem některých firem, jejichž zástupci ne vždy pochopili, že snahou studentů je propagovat právě je jako místní výrobce. „Výuka věnovaná regionální gastronomii a surovinám je sice na našem ústavu poměrně novinkou, ale na druhou stranu jsme už začali spolupracovat s řadou společností a institucí, které naši snahu oceňují a společně se snažíme šířit dobré jméno nejen gastronomie, ale i dalších služeb Slezského Opavska na veřejnosti,“ přibližuje jednu z aktivit pedagog.

Naši fotoreportáž z večera najdete na facebooku Gastrocentra Slezské univerzity

Zážitkový degustační večer Míchané nápoje z regionálních surovin Opavského Slezska rozhodně nebyl posledním, kdy svoji práci představí sami studenti. Hned tento pátek je na řadě obdobný večer věnovaný francouzské gastronomii a o týden později se mohou zájemci vypravit až do daleké Indonésie. Do našich krajů, přesněji řečeno vod, se vrátí gastrocentrum zase na začátku března, kdy je připraven večer rybích specialit. Více se každý dozví na facebooku gastrocentra Slezské univerzity.  

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015