„Vymyslet novou hru je snem snad každého z nás,“ říká o Klubu deskových her v Opavě jeho zakladatel Jakub Šotola

středa 12. února 2014 14:31 Autor: Martin Kůs

2014 02 deskove hry 1OPAVA - Milují hry a hraní, dá se říci, že mu i propadli. Jejich zájmem nejsou blikající stojany, ale hry, které si rozloží na stole. Scházejí se každou středu od šesté večerní v odpočívárně na Hradecké v Opavě.

Klub deskových her Opava, kterému se také říká podle nejčastějšího "pracovního nástroje" Pajdulák, je dle slov jeho zakladatele Jakuba “Wolfsena“ Šotoly spíše společností přátel moderních deskových her. Funguje čtvrtou sezonu.
„Je to moje myšlenka, ale už přesně nevím, co mne na ni přivedlo,“ vzpomíná Jakub, jinak doktorand Matematického ústavu Slezské univerzity v Opavě. Když skončil školu, zjistil, že najednou neměl s kým hrát. Známí mu zmizeli na různých místech, rodina, snad jen s výjimkou bratra, jeho zájem moc nebrala a v Opavě ani nebylo kam chodit. „Tehdy jsem viděl v televizi pořad Sabotáž, kde se mluvilo o ostravském Klubu deskových her Korunka a já dostal nápad rozjet podobný klub také v Opavě,“ pokračuje Jakub. Začátky nebyly vůbec jednoduché. Jeho první kroky vedly do Střediska volného času Opava, kde sice našel porozumění, ale bez otevření kroužku pro děti byly možnosti podpory minimální. Děti však zájmem nijak nepřekypovaly a konec konců i dnes je klub záležitostí především dospělých. Dočasný azyl klub našel v tehdejším Klubu Arma, když klub zavřeli, museli hráči zase o dům dál. Další štací byla Střední škola poštovní a logistická a následoval krátký pobyt v zázemí ELIMU.

„Dnes patříme do rodiny aktivit Asociace studentů a přátel Slezské univerzity a zázemí máme v tzv. odpočívárně univerzitního areálu na Hradecké. Pravidelně se nás schází vždy ve středu od šesté večerní okolo dvanácti, ale členů máme víc, jen nejsou pořád v Opavě. Někteří si nás najdou sami, ale většinou je přivede některý z nás na středeční setkání nebo jinou akci a oni zůstanou. Máme také hodně těch, kteří se z Opavy úplně odstěhovali,“ říká k současnosti Jakub.

Internetové stránky opavského Klubu deskových her


Foto: Archiv Jakuba ŠotolyKdo mezi deskové hráče přijde, může si s nimi na prvním setkání zahrát zdarma. Pokud zůstane, platí jako všichni za každé hraní dvacet korun do společné kasy. Důvod je jednoduchý. Klub potřebuje fond na nákup nových her, ať už pro běžné hraní nebo pro turnajová klání. Ale hry na setkání nosí také sami členové.
Jak už bylo naznačeno, deskové hry mají své turnaje a dokonce mistrovství. Také opavský klub pořádá několik místních turnajů. „Každý rok zveme všechny, kdo má o hry zájem, na Turnaj Údolí králů nebo Hradecké hraní. To je pravidelně v Jakubčovicích a je to asi naše největší akce. Trvá přes noc od pátku do soboty. Přijít může opravdu kdokoli. Loni nám na jakubčovická klání poskytly hry a slevy na nákupy společnosti Mindok, ALBI a Blackfire,“ konstatuje Jakub. V klubu se také pořádají kvalifikace. „Jsou to kvalifikace na turnaje, které jsou vlastně mistrovstvím republiky a odehrávají se v rámci Festivalu deskových her Deskohraní, tento rok bude v říjnu v pražském Tyršově domu,“ vysvětluje Jakub Šotola. A Opavané určitě nepatří na druhou kolej. „Máme tady velmi dobré hráče a dokonce tým, který obsazuje právě republikový šampionát. Předloni jsme se zúčastnili MČR v karetní hře Dominionu, předtím se nám podařilo probojovat na Carcassonne,“ připomíná Jakub. Kromě Deskohraní se za národní vrchol považuje mezi hráči také Čtyřpohár. Zde se utkají čtyřčlenné týmy ve čtyřech hrách, každý rok jiných. Ti nejlepší pak mají právo hrát na Europamastersu v Essenu, tedy neoficiálním mistrovství Evropy.

POZOR! První turnaj roku je plánován na 15. února 2014 a bude to ve hře Údolí králů.

Během roku probíhá také něco, co bychom mohli nazvat ligou. Jakub se věnuje Carcassonne v rámci Carcassonne tour. To znamená okolo patnácti kvalifikačních turnajů, do finálového pak postupuje třicet průběžně nejlepších hráčů. A finále je vlastně mistrovství republiky, kde mohou hráči změřit síly třeba i s mistrem světa Martinem Mojžíšem. Jeden z loňských kvalifikačních turnajů se odehrál také v Opavě a zdejší klub ho připravuje i letos. A připravuje i další nejen pravidelné akce. „Rádi bychom vedle kvalifikace v rámci Carcassonne tour udělali i kvalifikaci na Dominion tour a společně s Magicklubem The Walkers plánujeme v dubnu kvalifikaci ve hře Ticket to Ride,“ naznačuje letošní plány Jakub. Klub se ale také Opavanům představí na některých akcích, například květnovém Majálesu, univerzitních konferencích, v opavských základkách nebo akcích příznivců geocachingu. „Zkrátka všude tam, kde se chtějí hlavně bavit, ale při tom i trochu přemýšlet,“ dodává závěrem Jakub Šotola. 



Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015