V posledním únorovém týdnu začne letní semestr naostro i pro účastníky celoživotního vzdělávání a seniory

pondělí 17. února 2014 13:03

Foto: Ivan AugustinZnovu se sejdou v Opavě, v Karviné i v Krnově, aby se na celý nadcházející letní semestr zakousli do vzdělávacích témat přednáškových cyklů a absolvovali další připravené aktivity v podobě kurzů. Poslední únorový týden se na Slezské univerzitě nese nejen ve znamení rozjezdu standardního studia, ale také tradičních forem celoživotního vzdělávání.

Senioři se už těší na dvanáctidílné přednáškové cykly. V Opavě jej garantuje Ústav lázeňství, gastronomie a turismu (ÚLGT) Filozoficko-přírodovědecké fakulty, který po semestrálním cyklu věnovaném cestování a gastronomii přichází nyní s tématem dějin lázeňství. Úvodním výkladem Ing. Pavlíny Sonnkové k dějinám lázeňství ve světě bude v univerzitní aule Na Rybníčku otevřen 25. února v 15 hodin.

Obchodně podnikatelská fakulta (OPF) v Karviné nabízí zájemcům o semestrální výuku v podobě 12 výkladů cykly dokonce dva. První je směřován k psychologické problematice, kterou s posluchači proberou odborní pracovníci katedry společenských věd a katedry cizích jazyků a komunikace. „Jejich smyslem je podat praktický návod, jak obstát v dnešním světě a vypořádat se s jeho četnými úskalími. První setkání je na OPF ohlášeno na 5. března ve 14.45 hodin. Druhá série přednášek se bude zabývat právem a jeho přínosem v životních situacích, garantuje ji karvinská katedra práva a začne o den později, tedy 6. března v tutéž dobu.

Univerzita třetího věku bude pokračovat také v Krnově, a to v prostorách 2. Základní školy na Smetanově okruhu. Tam 25. února v 15.45 hodin odstartuje cyklus na téma cestování a gastronomie, který si premiéru odbyl v zimním semestru v Opavě. V Krnově se na cyklus přednášek odborných pracovníků ÚLGT těší čtyři desítky seniorů. „Jsme rádi, že po odchodu ze Vzdělávacího centra Za Drahou zůstala pro nás tato aktivita zachována. „Kontakt se Slezskou univerzitou si jejím prostřednictvím chceme nadále udržet,“ uvedla jedna z věrných a vytrvalých posluchaček.

Foto: Ivan AugustinPokud se jedná o vzdělávací kurzy, jejich účastníci v Karviné budou pokračovat ve studiu angličtiny pro začátečníky a pokročilé (zahájení letního semestru 4. a 5. března vždy v 16.25 hodin). Pro ty, kdo studují v Opavě, se opět otevřou dveře poslucháren, v nichž probíhají počítačové a jazykové kurzy. „U počítačů registrujeme osm stupňů pokročilosti kurzů, jež garantují pracovníci Matematického ústavu. Podobný rozsah obtížnosti má angličtina, studium němčiny rozpoznává šest na sebe navazujících běhů,“ vypočítává koordinátorka celoživotního vzdělávání na Slezské univerzitě (SU) Dagmar Kalivodová (tyto kurzy vyučují odborné pracovnice Ústavu cizích jazyků Filozoficko-přírodovědecké fakulty) a upozorňuje i na pokračující kurz digitální fotokomory, vedený posluchačem Institutu tvůrčí fotografie Vladimírem Meletzkým. Studentům SU je pak určen kurz výuky ruštiny, o nějž se stará Mgr. Eva Skalická ze Střední školy hotelnictví a služeb a Vyšší odborné školy Opava.

„O prolog letního semestru se postaraly či postarají dvě exkurze do Ostravy. Jednu z nich pro opavské účastníky jsme už zorganizovali, a to 23. ledna, druhou pro jejich krnovské kolegy uskutečníme 19. února,“ dodává D. Kalivodová s tím, že obě obsáhly návštěvu studia České televize a jedné z významných událostí aktuální nabídky kulturního vyžití v metropoli Moravskoslezského kraje, ať již Dolní oblasti Vítkovic, nebo Ostravského muzea.

Poslední zmínku zasluhuje Virtuální univerzita třetího věku, jejíž obsah připravuje Česká zemědělská univerzita v Praze. V rámci SU ji sledují jak posluchači v Opavě, tak v Karviné. Přihlášení v prvním místě si od 4. března začnou rozšiřovat své znalosti v tématu Umění rané renesance v Itálii, karvinští posluchači se od 5. března soustředí na osobnost Michelangela Buonarrotiho. Zatímco studium rané renesance zahrne poznání většího počtu opravdových velikánů světové kultury, v tomto případě zrozené ve Florencii (např. Donatello, Masaccio, Brunelleschi), Michelangelovi obdivovatelé vědí, že detailní proniknutí do jeho génia by si vyžadovalo mnohem víc času, než nabízí jediný semestr. „Virtuální univerzitu třetího věku preferují především ti, kdo se chtějí připravovat v plném soustředění, spíše individuálně a využívat k tomu všechny moderní prostředky. Jsme rádi, že se takoví najdou, atraktivnost této výuky je zajištěna,“ konstatuje D. Kalivodová.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015