Touha po praktickém umění přivedl karvinskou studentku Annu Janečkovou k pokračování kurzu baristů

úterý 18. února 2014 9:24 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin KůsKARVINÁ, OPAVA – Ke svému cíli otevřít si jednou vlastní podnik, spěje cíleně už od střední školy. Tehdy si vybrala obchodní akademii. Jenže cítila, že by ráda také dělala něco prakticky, a tak v dalším studiu pokračovala na Katedře cestovního ruchu Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné. Dnes je Anna Janečková posluchačkou druhého ročníku magisterského studia oboru Ekonomika podnikání v obchodě a službách na stejné fakultě, ale ze směru, kterým se před lety vydala, nesešla.

Foto: Martin KůsAnna vždy měla zájem o vaření, o přípravu nápojů a experimentování v kuchyni, a tak asi nikoho nepřekvapí, že už během bakalářského studia úspěšně absolvovala na Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě základní kurzy baristy, sommeliéra i barmana a jako nástavbu si „dala“ také specializované školení barmanského freestyle. „Tyto kurzy mi naprosto vyhovovaly tím, že jsou zaměřeny především na praxi, není to jen odsedět si něco času v učebně a poslouchat, ale opravdu se něco naučit a na konci to prokázat při skládání zkoušky,“ říká Anna, která už tak může své umění prokázat několika certifikáty. Z kurzů prý byla tak nadšená, že o nich pořád chtěla s někým mluvit: „Hlavně po kurzu sommeliérů jsem pořád porovnávala své názory na vína s názory druhých, pořád jsme někoho nutila, aby mi řekl, co u vína cítí, jaké chutě vnímá…“ usměje se při vzpomínání. Stejné důvody ji dnes, kdy studuje hlavně ekonomické obory, přivedly do Gastrocentra Slezské univerzity k pokračování kurzu baristy, tedy odborníka na přípravu a servis kávy. „Dnes jsme se například s Mgr. Alexandrem Burdou naučili přípravu nových typů kávy, jejich dochucování a zdobení ornamenty. Také jsem se naučila seřídit mlýnek na kávu, aby namletá káva byla přesně taková, jakou potřebujeme. Vůbec jsem ráda, že tady poznám, jak se věci dělají správně,“ přibližuje kurz studentka s tím, že dobře ví, že bez praxe by to jako absolventa měla po studiu těžké. Průběžně získávané dovednosti ale Anna využívá už teď.

Foto: Martin Kůs„Já pořád někde brigádničím, třeba v restauraci Ještěrka v Hradci nad Moravicí, kde momentálně bydlím. Také se účastním pracovní stáže pod záštitou Evropské unie, kterou dělám jako provozní Slezské P.U.O.R. Tam se zase seznamuji v praxi s chodem a zákulisím takového podniku,“ říká Anna, o které víme, že se také vrhla na domácí výrobu sýrů. Z těch negastronomických zálib u ní asi vede focení: „Za bakalářské státnice jsem dostala zrcadlovku a focení mne začalo hodně bavit,“ vysvětluje.

Jak je vidět, Anna Janečková rozhodně patří mezi mimořádně aktivní slečny. A rozhodně má jasno i o své budoucnosti. „Chtěla bych si jednou otevřít na rozjezd kavárničku nebo třeba mléčný bar, a když to bude fungovat, klidně bych se pustila do klasického baru nebo restaurace,“ uvažuje o své budoucnosti Anna a závěrem dodává: „Ale nejdříve, po státnicích, mám v plánu odjet do USA a pilovat jazyk – ten považuji za důležitý.“ 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015