Dvacátým absolventem doktorského studia v oboru Matematická analýza se v Opavě stal Petr Blaschke

pátek 21. února 2014 6:53

Foto: Ivan AugustinPřed členy oborové komise ukončil 19. února více než čtyři roky trvající doktorské studium na Matematickém ústavu (MÚ) v Opavě Mgr. Petr Blaschke (1985). Rodák z Bílovce přišel na MÚ v roce 2004 z Fulneku a o pět let později se těšil z magisterské promoce. V doktorském studiu byl jeho školitelem prof. Miroslav Engliš, statutární zástupce ředitele MÚ.

Počet absolventů doktorského studia obor Matematická analýza se tak jeho zásluhou rozrostl na rovné dvě desítky. P. Blaschke předložil disertační práci Asymptotika Bergmanova jádra a Berezinovy transformace, kterou oponovali prof. Vladimír Müller z Matematického ústavu Akademie věd ČR a doc. Artur Sergyeyev z domovského pracoviště. Oba se shodli v ocenění její vysoké technické kvality, druhý ze jmenovaných vyzdvihl také užitečnost autoreferátu, jenž se stal zdařilým prologem celé řešené problematiky. Výzkum kandidáta byl podporován projekty a granty MSM 4781305904, SGS/17/2010, SGS/1/2013, IČ 47813059 a projektem Moravskoslezského kraje „Podpora nadaných studentů a absolventů studia na Slezské univerzitě v Opavě“. S jeho výsledky pak P. Blaschke seznámil účastníky čtyř zahraničních konferencí, a to dvakrát v Německu, v Řecku a v Bulharsku.

Po prezentaci hlavních tezí disertace, kterou tvořily dva již v ceněných odborných časopisech publikované články, a reakci na dotazy ze strany členů oborové rady se mladý matematik podrobil rovněž státní závěrečné zkoušce. Výsledky neveřejného zasedání oborové rady doktorského studijního programu Matematika (P 1101 a P 1102) na MÚ vyhlásil jeho ředitel prof. Jaroslav Smítal, který jednání řídil. „Rád konstatuji, že všech sedm přítomných členů oborové rady se v tajném hlasování vyslovilo pro to, aby vám byl titul Ph.D. udělen,“ řekl prof. J. Smítal a jako první úspěšnému kandidátovi blahopřál. Ještě dříve však přítomné informoval o tom, že MÚ je mu připraven vytvořit podmínky, aby v započaté vědecké práci mohl pokračovat. Reagoval tím na slova uchazeče, že by v některých částech problematiky, jíž se zabývá, „rád udělal pořádek“.

Foto: Ivan AugustinZ bratrské trojice, jež si po maturitě svorně pro přípravu na praxi zvolila studium na Slezské univerzitě v Opavě, je Petr prostředním, i když jen o dvě minuty starším než jeho dvojče Petr, který spolu s nejstarším Martinem působí na Ústavu fyziky Filozoficko-přírodovědecké fakulty (více zde). „Částí oslavy bude sledování dnešního hokejového zápasu Čechů na olympiádě,“ přiznal čerstvý doktor a riziko, že hokejistům se tak dobře jako jemu v matematice nepovede, si ani příliš nepřipouštěl. Dnes je zřejmé, že na datum 19. února 2014 si bude vzpomínat mnohem raději, než tým kolem Jaromíra Jágra.

P. Blaschke se tak dostal do společnosti těch, kdo na MÚ titul Ph.D. v oboru Matematická analýza získali už dříve. Prvním z nich a současně prvním doktorem Slezské univerzity v Opavě vůbec se už v roce 1996 stal Jaroslav Štefánek. Mezi jeho následovníky jsou dnes na MÚ už na pozicích docentů Marta Štefánková, Zdeněk Kočan a Michal Málek, odbornými asistenty pak Karel Hasík, Jan Melecký, Petra Nábělková (Kordulová), Michaela Čiklová (Mlíchová), Veronika Kurková, Lenka Rucká a Jana Dvořáková. „Také Petr Blaschke se teď dostal mezi mé svěřence,“ uvedl prof. J. Smítal, nezpochybnitelná autorita oboru.

Na jednání oborové komise bezprostředně navázalo zasedání Vědecké rady MÚ, jehož se jako její řádný člen zúčastnil i první rektor Slezské univerzity v Opavě prof. Martin Černohorský. „Dalšímu absolventovi doktorského studia jsem rád blahopřál. Je mi potěšením sledovat, že se tu matematickému pracovišti daří, což v nynější situaci našeho vysokého školství jistě neplatí o všech, která by se s ním co do velikosti dala porovnat,“ řekl prof. M. Černohorský.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015