Finanční sbírka posluchačů kombinovaného studia oboru Všeobecná sestra pomůže potřebným v Malawi

pátek 28. února 2014 12:07

Foto: Ivan AugustinOPAVA - Jinak nenápadní posluchači 2. ročníku kombinovaného studia oboru Všeobecná sestra na Ústavu ošetřovatelství Fakulty veřejných politik v Opavě se vytáhli. Pod dojmem výkladu doc. Rastislava Maďara v předmětu Přenosné nemoci zorganizovali sbírku a prostřednictvím svého učitele výtěžek z ní věnovali neziskové organizaci International Humanity.

Jmenovaná organizace rozhodla, že shromážděné finanční prostředky využije ve prospěch chudých a nemocných v Malawi na africkém kontinentě, jedné z pěti nejbědnějších zemí světa. V průběhu zkouškového období nedlouho před zahájením výuky v letním semestru o tom sekretariát Ústavu ošetřovatelství informoval přímo doc. R. Maďar. „Bylo pro mě milým a velkým překvapením, když mi studenti po zápočtu přinesli obálku, v níž byla částka 3500 Kč. Věděli sice, že vedu organizaci International Humanity, ale neříkal jsem jim při našich setkáních v rámci výuky žádné podrobnosti ani detaily o pomoci či o projektech. Sami si to našli na webu (www.pomoztesnami.cz) a udělali sbírku. Je to výborná studijní skupina nejen aktivitou a logickým myšlením, ale mají i dobré srdce,“ uvedl doc. R. Maďar.

Jeho slova potvrdila též tajemnice Ústavu ošetřovatelství PhDr. Zdeňka Římovská. „Studenty této skupiny jsem poznala při výuce předmětu Komunikace. Vážím si jich pro úsilí, které studiu při zaměstnání věnují. Umějí vést dialog a umějí i naslouchat, což je stejně důležité. A hlavně, ve svých přístupech projevují aktivitu,“ charakterizovala práci s těmito posluchači dr. Z. Římovská a za projevenou solidaritu s potřebnými celé skupině osobně poděkovala.

International Humanity CZ

Sídlí v očkovacím centru Polikliniky dr. Martínka v Ostravě-Hrabůvce. Je česko-slovenským nevládním neziskovým občanským sdružením (na Slovensku míří kontakt na ni do Zvolenu). Pomáhá nejchudším obyvatelům naší planety na Srí Lance, v Nepálu, Zambii, Ugandě, na Haiti a v dalších rozvojových zemích třetího světa. Lidé v této organizaci pracují zcela dobrovolně při svém běžném povolání, a to bez nároku na honorář. International Humanity dárcům garantuje stoprocentní využití jejich příspěvku na pomoc potřebným. Organizace byla založena v roce 2004. Od té doby stihla pomoci např. v oblastech Srí Lance, které zasáhlo tsunami, otevřít kliniku v Nepálu nebo vybavit jednotku intenzivní péče v nemocnici v Igogwe (Tanzánie). Jejím zakladatelem a také předsedou je doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., externě spolupracující s Ústavem ošetřovatelství Fakulty veřejných politik v Opavě.

Mezi 53 právem chválenými studenty-kombinátory 2. ročníku jsme našli Pavlínu Rolincovou a Lenku Matuškovou pracující na gerontopsychiatrickém oddělení Psychiatrické nemocnice v Opavě. Jejich praxe je již delší než dvě desetiletí. Střední školu studovala P. Rolincová v Ostravě, L. Matušková v Teplicích v Čechách, a pokud se jedná o volbu Slezské univerzity, není studium jedinou vazbou v jejich rodinách na ni. Dcera staniční sestry L. Matuškové Nikol vloni v Opavě absolvovala obor Lázeňství a turismus, syn P. Rolincové Luboš je studentem 1. ročníku oboru Všeobecná sestra přímo na Ústavu ošetřovatelství. „Přes délku praxe jsme tu získaly nové poznatky a některé z nich v zaměstnání určitě použijeme. Logicky ne všechny, naše specializace je jen částí celkového objemu výuky,“ shodly se obě kolegyně, jež na sebe pro nepřítomnost oficiální mluvčí skupiny vzaly její roli. „Určitě nezapomeňte zdůraznit, že si žádnou zásluhu za sbírku nepřivlastňujeme, jednalo se o nevynucenou, tedy zcela spontánní reakci všech spolužáků,“ opakovaly.

Studium jim teď zabírá většinu volného času, jeho zbytek musejí věnovat relaxaci po práci, která si vyžaduje mnoho především psychických sil. „O to víc obdivujeme ty, kdo jsou do humanitární pomoci v rozvojových částech světa zapojeni aktivně,“ říkají a na otázku, zda by se chtěly do Malawi podívat, reagují s částečnými rozpaky. „Na jedné straně jistě ano, aby si člověk drsné životní podmínky v Africe osahal. Vždyť je podstatný rozdíl mezi tím, co zná z médií, a pravou realitou,“ uvědomují si. „Na straně druhé k tomu nejme vybavené,“ říkají a nemyslí pouze na nezbytnou přípravu v podobě otestování fyzické kondice, „pojištění“ svého zdravotního stavu očkováním apod., ale zvláště právě na psychickou odolnost adaptovanou na prostředí země nepříliš vzdálené od rovníku. „Raději tedy zůstaneme doma,“ potvrzují.

Po třech semestrech začínají přemýšlet o tématech bakalářské práce. „Samozřejmě v jednom už je jasno, budeme se věnovat našemu oboru, a proto spolupracovat se školitelkou Mgr. Jiřinou Hosákovou, která je kovaná v předmětech Ošetřovatelská péče o duševně nemocné, Základy psychoterapie, Standardy v ošetřovatelství, Ošetřovatelské postupy a Klinická psychologie,“ nastiňují nejbližší budoucnost a na možné ukončení studia v příštím roce zatím nemyslí. „Máme jistotu, že v zaměstnání nám žádný velký, pokud vůbec nějaký, postup nepřinese. Ale i tak máme svou práci rády,“ loučí se P. Rolincová a L. Matušková.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015