Karvinská univerzitní televize má informovat i pomáhat s výukou

středa 12. března 2014 9:17 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

KARVINÁ – „Když člověk chce, dosáhne svého, a když se ukáže, že je to dobrý nápad, je to ještě lepší," říká dnes Bc. Jan Dittrich, posluchač magisterského studia oboru Manažerská informatika, autor a vedoucí projektu univerzitní televize, tedy přesněji Informačního video kanálu Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné (OPF TV).

„O nápadu na televizi padla první zmínka v našich rozhovorech s doc. Mgr. Petrem Suchánkem, Ph.D., který mne vede jako "pomvěda" na katedře informatiky,“ říká Jan Dittrich a pokračuje: „Původní úvahy byly o získání nějakého vhodného grantu, který by nám pomohl televizi rozjet, se zapojením studentů informatiky, ale to by znamenalo dlouhou dobu do realizace. Tak jsem navrhl, že to nejprve zkusíme bez grantu, prostě s tím, co máme, a když se ukáže, že to má smysl a efekt, požádáme o finance na lepší vybavení.“ Začal tedy vysvětlovat ostatním svoji myšlenku.

Nápad nakonec našel pochopení u vedení fakulty. „JUDr. Marie Sciskalová, Ph.D, tehdy pověřená vedením fakulty, byla jednoznačně pro a mile mne překvapil také pozitivní přístup doc. Tuleji, ještě v době, kdy nebyl děkanem. Stejně tak většina ostatních projekt hned nezavrhla, i když jejich postoj už byl opatrnější," vzpomíná Jan, který přiznává, že během jednání na univerzitě se našli i tací, kteří tvrdili, že to nemůže fungovat. Přesvědčení aktérů však bylo silnější než kritika. To ostatně duše televize považuje za osobní přínos. „Já tato jednání beru jako aplikaci toho, co se učíme, není to nic jiného než řízení projektu, jeho marketing a propagace. Dá se říct, že to, co se zde učím, jsem uplatnil v praxi," říká Jan Dittrich a zdůrazňuje, že za zrodem OPF TV stojí sami studenti.

První reportáže
Foto: Archiv Jana DittrichaSice v provizorních podmínkách, ale přesto začali "televizáci" pracovat. V dubnu 2013 se tak na internetu objevily první reportáže, postupně přibývaly další ze dne otevřených dveří, předávání cen studentské soutěže, volby nového děkana či ze snídaně s děkanem. A také rozhovory se zahraničními studenty. Zatím je každý najde na www.youtube.com/OPFTV nebo www.facebook.com/OPFTV, ale do budoucna se chystá i oficiální web. „Chceme dokumentovat a přinášet nejen zprávy a události z dění na fakultě, ale třeba i představovat lidi, kteří zde působí, nebo aktivity a projekty, na nichž pracují. Teď mne napadá třeba povídání s Mgr. Tomášem Gongolem, Ph.D., o jeho projektu Bez mámy věnovaném Africe," naznačuje Dittrich. Současně přiznává, že představu o náplni vysílání má, ale jaké skutečně bude, se ukáže "za pochodu", prostě na základě reakcí a zajmu diváků. Rád by ale, aby reportáže nebyly vždy přísně školní, aby prezentace lidí a událostí vyzněla civilněji a lidštěji, ne pouze v podobě oficiálních činitelů a dějů akademické obce.  

OPF TV
Zatím je každý najde na
www.youtube.com/OPFTV
nebo na
www.facebook.com/OPFTV

Tým, který vše připravoval, tvořili dva: Jan Dittrich a kameraman Tomáš Truneček, posluchač 2. ročníku bakalářského studia oboru Marketing a management. „Nechtěl jsem náš tým rozšiřovat do té doby, než se ukáže, že televizi je možné dělat, a než získáme i potřebné zázemí a vybavení," vzpomíná na dobu téměř před rokem Jan Dittrich. Jenže než se televize rozjela naplno, Tomáš řady studentů OPF opustil a Jan zůstal na všechno sám. Naštěstí ne nadlouho.

Foto: Archiv Jana Dittricha„Podařilo se mi sehnat nového kolegu a znovu jsme se pustili do práce," říká Jan. Michal Kubát, rovněž student manažerské informatiky, byl projektem osloven už dříve, a protože je typem tvůrčího člověka, domluva s Janem byla rychlá. Oba aktéři ale nechtějí zůstat ve "štábu" sami. „Rádi bychom získali i další spolupracovníky a spolupracovnice, ať už na technické profese, nebo třeba jako moderátory či moderátorky. Myslím, že dnes už můžeme nabídnout nejen poměrně slušné zázemí, ale také neocenitelnou praktickou zkušenost, kterou tak získají. Navíc tu nebudou pracovat úplně zadarmo, což pro studenty také není k zahození. Dá se tu pracovat, ale člověk nesmí být líný," popisuje Jan jeden z plánů. Společně mohou pokračovat třeba na cyklu Na slovíčko, který by měl představit zajímavé osobnosti pedagogického i studentského života fakulty.

Chceme ukázat, jací studenti a odkud zde studují
Velký důraz Jan dává spolupráci s karvinskou pobočkou studentské organizace AIESEC. Chtěl by představit fakultu i jako atraktivní školu pro zahraniční posluchače, ukázat, jací studenti a odkud zde studují a s jejich pomocí naopak ukázat něco z kultury a zajímavostí jejich zemí. Televize by se neměla stát jen nositelem informací, ale také výukovým prostředkem. „Je tady velká katedra marketingu. Myslím, že by se televize mohla stát zajímavým doplněním výuky, proč jen psát teoretické seminárky, když je možné zkusit si vymyslet, napsat a natočit skutečnou reklamu?" naznačuje další využití OPF TV Jan Dittrich s tím, že to může pro studenty být dobrá zkušenost pro jejich další pracovní uplatnění.

Univerzitní televize nejsou ve světě ani u nás nijak výjimečné. Inspirací Janu Dittrichovi ale kupodivu nebyla žádná z nich, ale vysílání regionální soukromé televize: „Sledoval jsem karvinský Polar a v rámci něj jsem postřehl okénka zdejších základních a středních škol. V podstatě se jedná o to, že na škole si něco natočí a televize to odvysílá. Řekl jsem si, že to také musíme umět také, zvlášť když tu studuje řada informatiků a lidí, kteří k audiovizuální technice a internetu mají blízko," vysvětlují závěrem Jan Dittrich a Michalem Kubátem.

Foto: Martin Kůs

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015