Rotary klub Opava podpořil výuku nového předmětu na Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu

středa 19. března 2014 15:44 Autor: Martin Kůs

 Foto: Martin Kůs

OPAVA – Vzájemné kontakty Rotary klubu Opava International a Slezské univerzity v Opavě (SU) fungují již několik let. Momentálně nejaktuálnějším krokem spolupráce je podpora výuky nově přednášeného předmětu Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Filozoficko-přírodovědecké fakulty SU Culinary Geography. Jak název napovídá, předmět seznamuje posluchače se světovou gastronomií a asi nikoho nepřekvapí, že je přednášen v angličtině. A právě opavský Rotary klub přivedl na univerzitní půdu tři představitelky daleké ciziny, které 14. března poučily opavské studenty nejen o kulinářských krásách svých rodných zemí.

Jak bylo uvedeno v úvodu, v rámci nového předmětu se studenti seznamují s charakteristikami a fenomény jednotlivých gastronomií. I když jsou autory příslušné opory Mgr. Alexandr Burda a dr. Radmila Dluhošová, jednotlivé přednášky se realizují s pomocí lektorů, kteří v té které zemi žijí, žili či získali znalosti dlouhodobou praxí. „Vítáme proto spolupráci všech, kdo jsou ochotni své zkušenosti a zážitky prezentovat posluchačům Slezské univerzity v angličtině a o daném tématu s nimi také vést diskusi. K dnešnímu dni se tak studenti mohli seznámit s gastronomií Turecka, Brazílie, Mexika a Thajska, připraveny jsou přednášky věnované Španělsku, Francii nebo třeba Číně,“ řekl k výuce Mgr. Burda a dodal, že na přednášky navázalo také praktické vaření jídel typických pro Brazílii, Mexiko a Thajsko.
   
Foto: Martin KůsNejprve se opavští posluchači vydali do Brazílie s Polianou Franco Brega. Dívka žijící ve městě Betim na jihovýchodě Brazílie provedla přítomné zemí plnou barev, pro nás nezvyklých plodin a úchvatně pestré kuchyně, stejně jako jim poodhalila tajemství bojového umění capoeiry nebo tance salsy. To Itzel Hernandez Velasco z Mexika nenechala nikoho na pochybách, že gastronomie země dávných Aztéků je skutečně pálivá. Zaujala ale také typickým tancem své země či osvětou pití tequily. Třetí cesta vedla na druhou stranu zeměkoule, do Thajska. Sem pozvala studenty Pinpinat Dhanajyaitsadej, které však v Čechách říkají zjednodušeně Antonie. Cesta po Thajsku, vycházející z rodného města Antonie Nakhon Pathom, představila zemi ve všech krásách, včetně těch kulinářských, a zavedla je i do míst, o kterých běžný turista nemá ani tušení.

„Já jsem si už dříve přála poznat Evropu a zdejší kulturu, o které jsem doma hodně slyšela,“ říká o důvodech, proč k nám přijela, Poliana, jejíž rodina patří mezi “Rotaryány“. K rozhodnutí vybrat si právě Česko ji přivedla její kamarádka, která zde už byla předtím. Podobný důvod měla i Itzel, žijící jinak v mexickém Huejutla. Také ona chtěla poznat naši zemi: „U nás se hodně mluvilo o Praze, a tak jsem se rozhodla přijet právě do České republiky. Zpočátku byl pro mne velký problém prolomit složitosti zdejšího jazyka, ale už jsem se něco naučila a je to docela legrace,“ říká Itzel, které už se také splnil sen poznat Prahu na vlastní oči a která o sobě tvrdí, že se do České republiky zamilovala. Za složitý považuje český jazyk také Antonie, nicméně před jejím krásně čistým vyslovováním “ř“ musí našinec smeknout. Opět zvítězila hlavně zvědavost poznat něco jiného a kromě Opavy už viděla společně s ostatními Prahu, Olomouc, Třebíč, Šternberk nebo třeba Karlovu Studánku, kde cesta údolím Bílé Opavy udělala dojem hlavně na Polianu. Společně ale také dívky naši zemi poznávají po chuti. Zeptáme-li se, co jim v Česku zachutnalo nejvíce, prakticky jednohlasně zazní „svíčková“ a pak už každá doplňuje svá další oblíbená jídla: guláš, knedlík, palačinky, kapr s bramborovým salátem, tatarák, bábovka a dokonce tvarůžky… České pivo ale ještě neznají.

geografy-3„Dívky jsou u nás na pobytu v rámci projektu Rotary Exchange Students, jehož smyslem je seznamovat mladé lidi z celého světa s jinými kulturami, a tak odstraňovat možné předsudky vůči lidem jiných národů. Stejně jako je Rotary celosvětovou organizací, funguje i Exchange Students po celém světě. Zatímco jsou dívky z Thajska, Brazílie a Mexika od loňského srpna do letošního července v Opavě, na pobytu v zahraničí jsou zase mladí z Opavska, konkrétně v Mexiku, Kanadě a v USA,“ vysvětlil nám za Rotary klub Opava jeho prezident Ing. Ondřej Tůma.

Dívky v Opavě nejen žijí u rodin členů Rotary, jedna přímo v Opavě a dvě v Raduni, ale také docházejí do školy, konkrétně do obou opavských gymnázií. Právě střední a také základní školy nejčastěji dívky navštěvují a žákům představují své rodné země. Současně sami poznávají českou kulturu a učí se česky. To, jak za pár měsíců dokáží česky mluvit, je doslova obdivuhodné. Určitou povinností pro ně je účast na akcích Rotary, ať už oficiálních nebo neformálních. Strávily tak například Silvestra na horách, učily se lyžovat, cestují po České republice, podívaly se do soudního Polska a na Slovensko, nebo patřily k ozdobám letošního Plesu Rotary klubu. V nejbližších dnech je čeká ještě lyžování v Tatrách nebo dubnový výlet do Španělska. A také se ještě setkají se všemi cizinci, kteří jsou momentálně na Rotary Exchange Students pobytu v České republice. Opavští “Rotaryáni“ nejsou zdaleka jediným českým klubem, který výměny studentů zajišťuje.

Foto: Martin KůsVšechny tři dívky také využily možností, které jim nabídla slezská metropole – Antonie se zde učí hrát na klavír, Poliana se věnuje cvičení piloxing, tedy pohybovému propojení výkonu, rychlosti a hbitosti boxu s ohebností, koordinací a rovnováhou cvičení pilates a Itzel piluje umění latinsko-amerického tance. Navíc také učí španělštinu. Neznamená to ale, že dívky si užívají v Opavě jeden rok života. Součástí pobytu je i řada povinností, ale i omezení, protože se jedná o studentky mladší osmnácti let. „Dívky v naší zemi poznávají hlavně život a kulturu, která je v jejich případě opravdu odlišná. Nesmí však pít alkohol, nesmí brát drogy, nesmí se nechat tetovat, cestovat bez vědomí svého kancelora (patron, který má dívku na starosti, pozn. red.), zapovězený je jim sex, mají daný určitý režim dne a vůbec se musí chovat jako kterýkoli jiný nezletilý,“ vrací se Ondřej Tůma k otázce, proč dívky neznají české pivo.    

„Dnešní akci vnímáme jako začátek nové spolupráce. Už proto, že výměnné pobyty Rotary klubu budou pokračovat, a tak na podzim budeme moci představit studentům Slezské univerzity další země prostřednictvím našich členů a hostů na pobytu v Opavě,“ uzavírá setkání Ondřej Tůma.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015