Den doktorského studia na Obchodně podnikatelské fakultě přilákal též její absolventy, inženýry z praxe

pátek 21. března 2014 7:00

Foto: Ivan AugustinKARVINÁ - Na Obchodně podnikatelské fakultě (OPF) si uvědomují význam nepřerušeného kontaktu s absolventy, jimž mohou i po získání inženýrského titulu při ukončení navazujícího magisterského studia ledacos nabídnout. Zatím naposledy se to potvrdilo 19. března, když se na OPF z iniciativy Ústavu doktorských studií uskutečnil Den doktorského studia.

„Připravili jsme ho nikoliv jen pro studenty závěrečného ročníku navazujících magisterských oborů, ale také jejich absolventy, tedy ty, kdo už naši fakultu opustili a odešli do praxe. Velmi nás proto potěšilo, že někteří z oslovených přišli,“ uvedl vedoucí Ústavu doktorských studií (ÚDS) prof. Ing. Karel Skokan, Ph.D., jehož prezentace se stala stěžejní programovou náplní první části informativní schůzky. Jím připravený výstup doktorský studijní obor Podniková ekonomika a management akreditovaný v doktorském studijním programu Ekonomika a management přiblížil v plném rozsahu.

„V současnosti ho lze v Karviné absolvovat jak v prezenční, tak v kombinované formě. Každý posluchač se při studiu řídí individuálním studijním plánem a je veden školitelem. Závěrečnou povinnost představuje státní doktorská zkouška a obhajoba disertační práce. Jimi kandidát titulu Ph.D. prokazuje schopnost a připravenost k samostatné práci v oblasti výzkumu, vývoje nebo k samostatnému teoretickému působení, “ konstatuje vedoucí ÚDS s tím, že na OPF je v tomto roce zapsáno 105 posluchačů doktorského studijního oboru Podniková ekonomika a management, přičemž studenti kombinované formy v drtivé většině převažují.

Posluchačům prezenčního studia, kteří mají po dobu tří let statut studenta, karvinská katedra umožňuje na svých odborných pracovištích pedagogickou, publikační i výzkumnou činnost, účast na odborných konferencích, jakož také výjezdy na zahraniční studijní pobyty. Kombinované studium, do něhož přecházejí rovněž ti, kdo za tři roky nestačili požadované povinnosti zvládnout, je vhodné pro posluchače s již vyhraněnou profesní profilací.

Účastníci informativní schůzky byli dále seznámeni s počty potřebných kreditů, povinnými a povinně volitelnými předměty a jejich blokovou výukou, výzkumnou a publikační zátěží, stejně jako s celkovým způsobem studia, v němž nechybí pravidelná roční průběžná kontrola. Byl jím představen typový studijní plán a získali aktuální informace o přijímacím řízení v akademickém roce 2014-2015. Termín k podání přihlášky, mezi jejímiž povinnými přílohami jsou jak seznam dosavadní publikační činnosti, tak teze tématu disertační práce (podrobněji k tématům disertačních prací pro přijímací řízení v akademickém roce 2014-2015 zde) k doktorskému studiu byl na OPF stanoven na 15. srpen, známo je už též datum přijímacího řízení, k němuž se uchazeči dostaví 11. září.

Ve druhé části setkání bylo doktorské studium oboru Podniková ekonomika a management reflektováno pohledy jeho stávajících posluchačů. K této prezentaci byli osloveni zástupci jednotlivých ročníků studia - Ing. Michaela Horúcková za 1. ročník, Ing. Lucie Zotyková za 2. ročník a Ing. Martin Klepek za 3. ročník. „Jsem přesvědčen, že schůzka své poslání splnila a ty, kdo se pro možnost doktorského studia na naší fakultě dosud ještě nerozhodli, mohla motivovat,“ potvrdil prof. K. Skokan a dodal, že ÚDS bude v konání takových kontaktních setkání pokračovat i v budoucnosti.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015