Cesta k nalezení vysněného studia nemusí být přímá

pondělí 24. března 2014 7:09 Autor: Silvie Březinská

dena k lnkuOPAVA - Osudem Denisy Muroňové z Opavy se měla stát kadeřnická profese. Obor, ve kterém se vyučila. Vnitřně však byla spojena s jazykem a literaturou. Studium nástavbového oboru Podnikání Střední školy hotelnictví a služeb a Vyšší odborné školy, Opava potvrdilo její chuť do dalšího vzdělávání.

„Zjistila jsem, že čím jsem byla starší, tím mi šla škola lépe. Vždy jsem měla ke vzdělání pozitivní přístup, a tak jsem chtěla jít stále dál“, zhodnotila Denisa svůj postoj. Při přípravě k maturitě zjišťovala odlišnost svých názorů na knihy a češtinu ve srovnání s většinou spolužáků, a tak následující volba byla celkem logická. Podala si dvě přihlášky: na Slezskou univerzitu v Opavě a Ostravskou univerzitu v Ostravě. A v prvním případě uspěla. V současné době je studentkou 1. ročníku oboru Česká literatura. „Dnes jsem ráda, že to takhle dopadlo. Nebýt studia na Slezské, určitě bych o mnohé přišla, mimo jiné o pozici pomocné vědecké síly v Institutu tvůrčí fotografie,“ prozradila studentka, která podle svých slov byla k četbě vedena již od útlého dětství. Ve volném čase se mj. věnuje kreativní činnosti. Nejvíce se zaměřuje na ruční práce, např. ubrouskovou techniku, výrobu šperků anebo zdobených krabiček. „Zručnost je v naší rodině u žen dědičná, na rozdíl od mužů, kteří si předávají sportovní vlohy. Po své mamce mám jak lásku ke knihám, tak k ručním pracím. Teď máme společnou i práci v knihovně v Uhlířově. Tamní starostka nás oslovila, abychom se knihovny ujaly. Mám z toho opravdu radost, protože jsem více mezi knihami, které zbožňuji,“ nastínila Denisa.

Kladný vztah má i k přírodě, zejména k prostředí na Moravě. Na Moravu se ráda vrací i kvůli své rodině. Její babička zde žije celý život a většinu z něj se věnuje ručnímu vyšívání krojů. „Ve vyšívání se stala babička mým vzorem. Její práce velmi obdivuji a troufám si říci, že nejsem jediná. Dokonce se díky své práci dostala do knih o moravských krojích Krása krojové výšivky v Hruškách a Lidé, kroje, tradice.“

I když je teprve v prvním ročníku vysoké školy, nevyhýbá se uvažování o budoucnosti. „Prioritou je samozřejmě dokončit aktuální studium. Profesně bych ráda našla uplatnění v mediích, kde bych byla ve styku s různorodými lidmi a novými informacemi,“ uzavřela.  

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015