AIESEC v Opavě: Chceme hlavně studentům ukázat možnosti

pátek 28. března 2014 17:45 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

OPAVA – Aby bylo hned od začátku jasno, musíme nejdříve upozornit, že napíšeme-li AIESEC Opava, neznamená to, že v Opavě na Slezské univerzitě vznikla nová pobočka této celosvětové studentské organizace. AIESEC Opava znamená, že v Opavě před nedávnem začala působit v plné šíři aktivit část lidí AIESEC Karviná, která ve druhém univerzitním sídelním městě funguje už neuvěřitelných dvaadvacet let. AIESEC má v České republice deset oficiálních poboček, jedna z nich je právě ta karvinská.

Foto: Martin KůsSnaha více zapojit Opavu do oblasti aktivit AIESEC je sice starší, vždy tu pracovali nějací stážisté, ale až v průběhu roku 2012, poté, co po odjezdu dvou svých kolegů do zahraničí zůstala sama Karolína Krajčová, se začalo blýskat na lepší časy. Karolíně se na prezentaci podařilo do AIESEC přilákat Lotte Korencovou a Alicu Rackou. „Vím o tom, že tehdy projevilo zájem o AIESEC více lidí, ale nakonec jsme začaly pracovat jen tři dívky,“ říká dnes o začátcích v Opavě Alica Racká. Prvním společným projektem se stal SPEAK!, tedy kurz anglické konverzace. „Kurz, kam se přihlásilo patnáct studentů, začal v listopadu a jako lektorku jsme tehdy získali Xinlei Lei, stážistku z Číny, které jsme říkali Julia,“ vzpomíná Alica s tím, že brzy se o AIESEC začalo mezi studenty mluvit o poznání více. Už na jaře 2013 začalo v opavské části AIESEC pracovat dalších pět nováčků – ty si vzala na starost Lotte, Alica zase pracovala na přípravě dalších akcí. O letní SPEAK!, který tentokrát vedla Thajka Apichaya Muadmuang zvaná Peach, už byl podstatně větší zájem. A také se podařilo zajistit první výjezd studenta na zahraniční stáž – do Turecka zamířil Jan Chlápek, dnes sám člen AIESEC, který mimo jiné připravil nedávnou Global Village - setkání zahraničních studentů pobývajících v Opavě na základě projektu E.D.I.S.O.N. se studenty Slezské univerzity (reportáž z akce najdete zde).

Silný tým v Opavě, jeho aktivity a ochota pracovat vedl na podzim 2013 k oficiálnímu vytvoření expanze Karviné, tedy jakési dceřiné pobočky AIESEC Karviná v Opavě. „Vymýšleli jsme koncept práce, hledali oficiálního manažera, přizvali ke spolupráci další nováčky – najednou tu bylo dalších jedenáct vážných zájemců,“ říká Alica Racká, která byla zvolena právě manažerkou opavské části AIESEC. 

Početnější zázemí se projevilo hlavně ve zvýšení aktivit a připravených akcí. Vedle již zmíněného E.D.I.S.O.N. se podařilo realizovat účast studentů na Career Days v Praze, zorganizovat další, již třetí kurzy SPEAK!, tentokrát s rodilým mluvčím z americké Kalifornie, proběhly různé workshopy a prezentace. Čeho si ale lidé z AIESEC váží možná i o trochu více, je fakt, že si získali důvěru spolužáků a zvyšuje se zájem o možnost studijně či pracovně vycestovat do zahraničí právě přes AIESEC.

sPEAK„Chceme hlavně studentům ukázat možnosti, vždyť v tomto směru máme mimořádný rozsah, pobočky AIESEC jsou ve 127 státech světa. Jde jen o to, aby se student na nás obrátil, a společně pak můžeme najít pro něj to ideální místo podle jeho zaměření či přání,“ říká o možnostech zahraničních pobytů Alica. Za zprostředkování se sice platí poplatek ve výši pěti tisíc korun, ale AIESEC zase nabízí výraznou pomoc při přípravě i realizaci pobytu, poskytne potřebné informace, rady, upozorní na kulturní i společenské způsoby, nutná očkování, čeho je třeba se vyvarovat, a pokud partneři přímo nemají, tak i kde hledat ubytování, stravování a další záležitosti. Navíc příslušná pobočka v zahraničí si studenta vezme za svého a je mu během pobytu nápomocna.

AIESEC Karviná, potažmo dnes i AIESEC Opava, svoji práci dělá výtečně a může být příkladem pro ostatní. To není žádná samochvála. To je konstatování z loňské mezinárodní konference v Maďarsku, které se členové AIESEC ze Slezské univerzity také účastnili. A dozvěděli se, že v celosvětovém žebříčku si stojí Češi na 15. místě mezi již zmiňovanými 127 členskými státy.

O činnosti AIESEC Karviná/ Opava se dozvíte z webových stránek: karvina.aiesec.cz  nebo facebooku AIESEC Karviná či AIESEC Opava

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015