Dnes začínají Další břehy. Festivalovou znělku natočili studenti Slezské univerzity

pondělí 31. března 2014 11:18 Autor: Martin Kůs

Momentka ze znělky.

OPAVA - Už jste viděli oficiální znělku právě začínajícího festivalu Další břehy? Ne? Tak, až tuto příležitost dostanete, myslete také na to, že toto video je dílem studentů Slezské univerzity v Opavě. Konkrétně posluchačů oboru Multimediální techniky, přednášeném na Ústavu fyziky Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě.

Znělka, která určitě nepatří k tuctovým klipům, je týmovou prací. Vznikla na námět druháka Jiřího Grossmanna. Téma letošních Dalších břehů je sportovní, a tak se klipem prolíná dvojsmysl sport v umění - umění ve sportu. Filmařským studiem se stala hokejová šatna a komparsem skuteční hokejisté opavského týmu juniorů. Ti byli sice velmi ochotní, ale zároveň měli za sebou nepovedený poslední zápas sezony proti Žďáru, a tak jim nebylo moc do smíchu. Ale na druhou stranu právě jejich obličeje dokonale korespondovaly s tím, co se v šatně dělo. Jen hlavní protagonista byl skutečný herec Slezského divadla Petr Vaněk.

Nejnáročnější bylo naplánovat vše tak, aby byl dostatek času na natáčení a zároveň aby se nenarušil chod hokejového stadionu. Ale povedlo se a za jedno odpoledne byly materiály připraveny. Zbývalo pak ve střižně vše dotáhnout do potřebného výsledku. „Snažili jsme se, aby vznikla co možná nejlepší věc, abychom dokázali vytvořit dobrou znělku, která upoutá a splní účel přitáhnout zájem o festival,“ říká Václav Minařík, externí spolupracovník oddělení Multimediálních technik s tím, že filmový štáb tvořili studenti Multimediálních technik napříč všemi ročníky. „Zastáváme názor, že ti z nižších ročníků mají sledovat své starší spolužáky, pomáhat a tak se učit týmové práci.“  

Se znělkou se Opavané mohou setkat nejen jako oficiální znělkou festivalu Další břehy, ale najdou jej také na internetu.


Na oddělení Multimediálních technik se shodují, že v průběhu dosavadní výuky získali potřebu, aby si během studia jejich posluchači nabírali vedle teorie také praktickou zkušenost, aby si práci filmařů vyzkoušeli při reálné práci na reálném filmu v komerční sféře. „Hlavní náplní byla a je tvorba dokumentů a populárně vědeckých dokumentů a bylo třeba do výuky vnést, řekněme, více filmařské všestrannosti, aby se jednalo skutečně o multimediální odborníky,“ konstatuje Václav Minařík. Bylo totiž potřeba naučit studenty nejen filmovat, ale také komunikovat se zákazníkem, šít scénáře na míru a nést zodpovědnost za odvedenou práci. Zkrátka skočit rovnýma nohama do praxe.

Václav Minařík jako provozovatel opavské galerie Gottfrei dává v tomto směru studentům také příležitosti k práci. A hledá rovněž příležitosti odjinud. Spolu s ostatními se snaží, aby posluchači Multimediálních technik měli možnost realizovat sebe i své myšlenky ve skutečných, použitelných filmech, aby se rozvíjeli jak po technické, tak například též po producentské nebo scénáristické stránce.

Budoucí dokumentaristé se tak spojili s několika partnery, kteří jim poskytují potřebný prostor. Město Opava je jedním z nich. Petr Rotrekl, dramaturg městských festivalů, také předává své bohaté zkušenosti univerzitním studentům, a bližší spolupráce mezi Hláskou a univerzitními filmaři asi nikoho nepřekvapí. Festivalová znělka tak není prvním vzájemným počinem, a jak všichni věří, ani posledním.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015