Almanach absolventů karvinské fakulty těší své majitele i po letech

úterý 15. dubna 2014 8:08 Autor: Martin Kůs

Foto: Dagmar Labudková

KARVINÁ – Stalo se už dobrým zvykem na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné (OPF), že každoročně shrnují uplynulý akademický rok v Almanachu absolventů OPF. Ten nejnovější pro rok 2014 je sice zatím ve svých počátcích, ale práce na něm už začínají nabírat na obrátkách.

„Je to publikace, ve které se s končícími studenty – absolventy naší fakulty chceme rozloučit, dát jim určitou památku na roky strávené v našich učebnách, vzpomínku na krásná studentská léta,“ říká k almanachu Ing. Dagmar Labudková z Oddělení rozvoje a vnějších vztahů OPF. Tomuto duchu almanachu tak odpovídá jeho struktura. Najdeme zde úvodní slovo děkana fakulty, texty vyučujících, v nadcházejícím vydání například prof. Jaroslava Ramíka, dr. Marie Sciskalové a dalších, vzpomínkové texty studentů a řada jiných materiálů. Samozřejmě nechybí seznamy absolventů toho kterého roku a jejich profily s fotografií a malou vizitkou.

První Almanach absolventů vydala OPF v roce 1998, od roku 2008 jsou v něm také uváděni studenti doktorského studia. Zpočátku jej připravoval redakční kolektiv okolo doc. M. Godulové, v roce 2008 již převzalo přípravu oddělení rozvoje a vnějších vztahů. V roce 2009 byl poprvé a naposledy vydán Almanach také na CD.
„Letos jsme se rozhodli inovovat náš absolventský klub, a tak končící studenti opět dostanou možnost stát se jeho členem a dostávat nadále informace, pozvánky a další materiály z dění na fakultě a zůstat tak v kontaktu se svojí alma mater,“ zdůrazňuje Dagmar Labudková.

Almanach dostane každý absolvent při promoci společně s vysněným diplomem, kdo se jí nemůže zúčastnit osobně, má možnost si jej vyzvednout později na fakultě. Letos se připravuje celkem 1 200 výtisků. Tento počet se mění podle počtu absolventů, ale na fakultě pamatují i roky, kdy byl takový zájem o Almanach absolventů OPF, že je prostě museli nechat dotisknout.

Práce na almanachu není vůbec jednoduchá, ale všechno je zapomenuté v okamžiku, kdy si člověk prolistovává stará čísla a nachází tam studenty nebo vyučující, kteří mu zůstali v paměti, či dokonce sama sebe. Ostatně i Dagmar Labudková je absolventkou a “svůj“ almanach má doma pečlivě schovaný. „Těším se na chvíli, kdy nám některý student či studentka při promoci ukáže starý almanach a v něm svoji maminku nebo otce, kteří u nás před lety studovali. Přece jen jsme tu už více než dvacet let a ta chvíle může přijít velmi brzy,“ říká o své práci Dagmar Labudková, která za jednu z náročných částí publikace považuje fotogalerii absolventů. Za dobu studí se totiž řada posluchačů, zejména dívky, vzhledově změní a není jednoduché od všech získat aktuální snímek tak, aby později byli všichni spokojeni.

Almanachu absolventů OPF se tak během let svého vydávání stal jakousi kronikou karvinské fakulty, jakousi hmotnou památkou, kterou si v době elektronických médií můžeme vzít do ruky a připomenout si časy nedávno a dříve minulé. Ostatně pokus vydat almanach pouze elektronicky na CD už také byl, ale zájem o toto formu zdaleka nebyl takový, jako o papírové vydání. Při srazu po letech někde v restauraci si zkrátka nemůžete otevřít příslušnou stránku a připomenout své spolužáky, jak tehdy vypadali, zavzpomínat, čím upoutali ostatní, čím škádlili své vyučující. Nebo si jen tak přečíst článek z doby svého studia.

„Je to příjemný pocit vidět po promocích rodiče, jak listují almanachem a hledají to své dítě. Dokonce se najdou i tací, kteří nám za tuto publikaci poděkují a pochválí, jak je úžasná. I to vedlo dnes, v době ekonomické nestability a nejistoty vysokých škol, k rozhodnutí, že ve vydávání almanachu nepřestaneme,“ říká doc. Marián Lebiedzik, proděkan pro rozvoj a vnější vztahy. I v tom je OPF výjimečná, protože řada jiných už podobné publikace zrušila.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015