Studenti z Tábora realizovali své podnikatelské záměry a získávali tak studijní zápočty

pátek 2. května 2014 12:07 Autor: Martin Kůs

Foto: Archiv studentek

TÁBOR, OPAVA – O zápočty v oboru Podnikání v oboru se v uplynulých dnech ucházeli studenti Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity v Opavě, kteří v akademickém roce 2013/2014 studují v Konzultačním středisku v Táboře. To působí při Střední škole obchodu, služeb a řemesel a Jazyková škole s právem státní zkoušky Tábor.

Zadání práce bylo na první pohled jednoduché: vymyslete, připravte a realizujte podnikatelskou akci, na které také vyděláte. To znamená, že studenti musí se svou kůži na trh, zkusí si vyprodukovat od samého začátku skutečný podnikatelský záměr, který je určen veřejnosti nebo jiným studentům, ten uskuteční, a následně pak zjistí, zda byli úspěšní či ne. Jak rozmanité může být plnění studijních povinností, nastíní následující řádky.

Foto: Archiv studentekJednou z akcí se stal Pochod do Rock ´n´Wallu, který se uskutečnil v Plzni, konkrétně na Ranči na Šídlovském rybníku a na březích v okolních pěti rybníků. Jeho organizátorkami byly Radka Betlachová a Míša Švarcová. Jak už název napovídá, jednalo se o pochod pro celou rodinu, na kterém čekalo na účastníky několik zajímavých soutěží, opékání vuřtů a další překvapení, večer pak všem zahrála kapela Rastabilly´s Kang. Jaká byla na Rock ´n´Wallu atmosféra, nejlépe přiblíží video, které natočil Jakub Egermaier.

Naopak do kina pozvaly své spolužáky, respektive posluchače táborských středních škol, studentky, které uspořádaly Kino večer. „Na programu byly dva filmy, a to sci-fi Hostitel a americká komedie Millerovi na tripu. V průběhu představení si studenti mohli zakoupit občerstvení, popcorn a limonádu,“ řekla k akci Mgr. Marta Musilová, odborná asistentka Konzultačního střediska v Táboře. Při vstupu do sálu studenti získali slosovatelné lístky a po skončení druhého filmu se losovala tombola. Šest šťastných si tak domů odneslo například kalendář, potápěčské brýle, pivenky, láhev na pití či pexeso. Kino večer navštívilo 48 studentů, kteří odcházeli s nadšením.

Foto: Archiv studentůDalší akcí, kterou se studenti z Tábora ucházeli o zápočtové kredity, byl Turnaj ve stolním fotbálku, který se odehrál 12. dubna v music baru RJ v Táboře na starém městě. Hrálo se o pohár a šampaňské. Zdaleka ale nešlo jen o to, vybrat startovné a spočítat výdělek a hurá domů. Už proto, že pořadatelé připravili pro účastníky výtečný guláš, který byl k dispozici zdarma, či chipsy získané od sponzora. Studenti připravili během turnajového dne také občerstvení, například párky v rohlíku. Placená facebooková kampaň k turnaji zapůsobila, přišli nejen spolužáci-studenti, ale také hojně veřejnost.  

Foto: Archiv studentekStudentky Eva Auerová, Michaela Bernatová, Pavlína Bíbrová, Tereza Mundilová, Jana Protivová a Aneta Vondráčková si v cestě za kredity vzaly trochu větší sousto – uspořádaly seminář orientálního tance. Pod vedením lektorky Markéty Auerové ho realizovaly 1. dubna v zrcadlovém sále své školy. Za 50 korun čekaly na zájemce přednáška, kurz tance a občerstvení, které z velké části i samy pořadatelky připravily.
Foto: Archiv studentek„V praktické taneční části jsme se spolu s dvacítkou zájemkyň naučily některé prvky orientálního tance a následně si sestavily sestavu, kterou jsme zdokonalovaly. Čas rychle ubíhal a sestava vypadala v našem amatérském podání stále lépe a lépe. Nakonec nám ji slečna lektorka zatancovala celou, abychom si ji doma mohly samostatně zkoušet a zdokonalovat se v tancování,“ popisuje jednu část semináře Eva Auerová.

Podobně jako studenti v Táboře, připravují své praktické realizace také posluchači oboru Gastronomie a turismus v Opavě. Nedávno jsme tak mohli studentky a studenty potkat při akci Velikonoce na zámku, kdy přímo v prostorách zámku Kravaře připravili nejen kavárnu s bohatým občerstvením, ale také rukodělné dílničky určené dětem či zpívání s kytarou. Na naši reportáž z Kravař se můžete podívat na facebooku gastrocentra SU.

Foto: Archiv studentek

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015