Týden prevence potvrdil, že činnost opavského Ústavu ošetřovatelství je veřejností města pozorně reflektována

pondělí 5. května 2014 13:31

Foto: Ivan AugustinOPAVA - Už šest let uplyne v těchto týdnech od chvíle, kdy byla na Ústavu ošetřovatelství (ÚO) Filozoficko-přírodovědecké fakulty poprvé realizována myšlenka přirozeného kontaktu tohoto pracoviště se širokou veřejností. V květnu 2008 si v Opavě odbyla premiéru aktivita nazvaná Den prevence. Na mladém ÚO se tak podařilo nastartovat novou tradici.

Při ohlédnutí za letošním Týdnem prevence (28. dubna - 2. května) se ukazuje, že se jednalo o nápad, na němž se dá stavět. Stalo se - na koncepci dnů prevence se na ÚO začalo intenzivně pracovat a původně na veřejnost zaměřenou solitérní akci se díky tomu podařilo transformovat v déle trvající kontakt orientovaný i k naplňování jedné z potřeb studia oboru Všeobecná sestra. Den prevence se v tomto duchu proměnil v Týden prevence, jehož páteř už nepředstavuje pouze ona praktická část, o jejíž přípravu se i letos zasadila Mgr. J. Hosáková. Přesto samozřejmě právě ta budí největší pozornost.

Během ní se totiž můžete zásluhou studentů a pedagogů ÚO, který od podzimu 2008 náleží do struktury nově vzniklé Fakulty veřejných politik, dozvědět ledacos užitečného o aktuálním zdravotním stavu (to když se podrobíte třeba měření tlaku, krevního cukru nebo hladiny tuku v těle). „Tentokrát jsme byli zájmem ze strany příchozích opravdu víc než mile překvapeni,“ komentuje PhDr. Jana Haluzíková, Ph.D., vedoucí ÚO, účast 130 občanů, která je rekordní. „Poslední zájemci přišli 30. dubna až těsně před závěrečnou 15. hodinou, což je pro nás impulsem k úvaze, zda tento Den zdraví případně ještě neprotáhnout,“ dodává.

Foto: Ivan AugustinTento původní základ dnů prevence je ale v posledních letech kombinován se souběžně konanými odbornými semináři určenými především pro posluchače 1. ročníku oboru těsně před jejich prvním nástupem do praxe v průběhu studia a zejména s prezentací připravených edukačních programů ve školách, institucích a v dalších subjektech, kde o ně projeví zájem, přičemž jejich realizace není omezena výhradně na Opavu. Naopak, ještě častěji se odbývá v místech bydliště studentů, kde se individuálně na představení prezentačních výstupů předem domlouvají.

„Nově jsme letos zkusili oslovit Základní školu Otická, která od nás dostala nabídku cílených edukačních programů. Vedení školy ji uvítalo a prezentace připravené studentkami, jež tam s nimi vystoupily, se setkaly s pozitivním ohlasem. Proto podobným způsobe, samozřejmě nejen ze ZŠ Otická, chceme postupovat i napříště,“ informuje dr. J. Haluzíková. Její slova pak potvrzuje i zájem registrovaný od jiných subjektů. „Oslovil mě ředitel opavského Domova pro seniory, Vily Vančurova PhDr. Michal Panáček. Výsledkem toho je domluva, že naši studenti budou edukovat jejich obyvatele, pochopitelně s tématy, jež jsou pro seniory nejužitečnější a zajímají je,“ specifikuje vedoucí ÚO příští spolupráci s tímto zařízením a zdůrazňuje nejen její edukační, ale též společenský aspekt.

„Edukační programy si naši posluchači připravují sami, ale dbáme na to, aby ve výuce byly jako motivační prvek pro ostatní konzultovány,“ konstatuje současný garant Týdnů prevence PhDr. Zdeňka Římovská, a to též z pozice tajemnice ÚO, a zároveň potvrzuje, že šíře témat vhodných pro tvorbu edukačních programů je prakticky nevyčerpatelná. „Na jejich prezentaci ve školách, ale i jinde, například u hasičů, dostáváme nejednou pozitivní reakce. Studenti si touto cestou budují vlastní kontakty přímo v terénu a zdokonalují se v komunikaci. To vytváří příznivé předpoklady k tomu, aby byl úspěšným též jejich vstup do vlastní zdravotnické praxe během studia,“ objasňuje Z. Římovská. A jak je pro bakalářský obor Všeobecná sestra praxe doslova životně důležitá, ani zvlášť zdůrazňovat nemusí.

Letos poprvé se do opavského Týdne prevence zapojili také studenti oboru Biomedicínský technik vyučovaného na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě Ostrava Ing. Ivetou Bryjovou. Jejich prezentace se 30. dubna věnovaly aktuálním trendům v biomedicíně a v ošetřovatelství popáleninových stavů a staly se vítaným oživením teoretické části Týdne prevence, o jejíž pestrý obsah se už o den dříve zasloužili rovněž řádová sestra Filoména z Kongregace Dcer božské lásky (promluvou na téma duchovních hodnot ve zdravotnictví), mluvčí a psycholog Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje PhDr. Lukáš Humpl (Nadlimitní zátěžové situace a jejich zvládání), zástupkyně občanského sdružení Onko-Amazonky v Ostravě Jana Líbařová (Prevence nádorového onemocnění prsu), Policie ČR a společnosti Johnson & Johnson.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015