Univerzitní divadelníci souboru Dramkrou se blíží ke své první premiéře

úterý 27. května 2014 11:07 Autor: Martin Kůs

Foto: Nikola SchebestikováOPAVA – Premiéra bude 11. června. Tuto krátkou odpověď jsme dostali na naši otázku: Co je u vás nového? Tím, kdo nám odpovídal, byl Jakub Plaskura, student prvního ročníku oboru Kulturní dramaturgie se zaměřením na divadlo a zakladatel divadelního souboru Dramkrou.

Je to dva měsíce od chvíle, kdy jsme navštívili jednu z prvních zkoušek Dramkrou. Jakub do něj pozval nejen své spolužáky, ale také studenty Slezské univerzity z jiných než uměleckých oborů a své kamarády, se kterými se znal už z dřívějška. Tehdy bylo vše spíše v rovině úvah a přání, na samém začátku. Dnes už Dramkrou odpočítává dny do premiéry hry Zítra bylo líp. 

„Zítra bylo líp je tragikomedie z období prohibice v minulém století. Základní zápletkou hry se stane příběh chudého, těžce manuálně pracujícího muže, který z ničeho nic zdědí velké peníze. Té noci, kdy se to dozví, se jde i přes svoji abstinenci opít. Ráno se vzbudí s totálním “oknem“. Od té chvíle se na něj postupně začne vracet to, co prováděl v noci. Začíná to vychytralým právníkem, vyřizujícím závěť, pokračuje prostitutkami, se kterými se zapletl, dozví se, že adoptoval neznámou dívku, a v patách má mafii, jež má zálusk na jeho peníze…“ naznačuje zápletku hry Jakub Plaskura, který se při jejím nastudování ujal role režiséra.

Možná si někdo řekne, že příběh o tom, jak peníze kazí charakter lidí, je až příliš klišovitý. Na druhou stranu autorům ale poskytuje úžasný prostor pro fantazii, tvůrčí invenci. Především s tím ke hře přistupovali. I když mluvíme o premiéře, nejedná se úplně o novinkovou hru. Napsal ji před více než rokem Michal Škrobánek, tehdejší spolužák a kolega Jakuba Plaskury v dramatickém kroužku vítkovského gymnázia. Poprvé ji mohli diváci vidět u příležitosti šedesáti let tohoto školského ústavu. Teď ji Opavanům Dramkrou nabízí ve své úpravě, na které se podílel vedle Jakuba také Matěj Keberle. Jen tak mimochodem, opavská premiéra se uskuteční prakticky přesně rok poté, co se Zítra bylo líp hrálo poprvé ve Vítkově. „Snažili jsme se hru upravit pro širší divácké spektrum, tedy aby si do divadelního sálu vedle našich vrstevníků našli cestu i další Opavané bez rozdílu věku. Věříme, že bavit se budou všichni napříč generacemi,“ říká Jakub Plaskura.

Plakat premieryKdyž se před časem začínal soubor Dramkrou formovat, šlo většinou o neherce, lidi s prakticky žádnou divadelní zkušeností nebo jen s malou zkušeností ochotníka. To byla pro Jakuba mimořádné výzva. Není jednoduché lidi stmelit, udržet jejich chuť a zájem. Jak Jakub přiznává, také přípravy hry se neobešly bez kolizí a výpadků a na jeho hlavě se objevily i první šediny. Přesto je rád, že se hra stala doménou studentů Slezské univerzity a pranic mu nevadí, že vedle posluchačů Kulturní dramaturgie, tedy budoucích divadelních profesionálů, jsou tu studenti jazyků, literatury a dalších oborů.  

Hlavní mužské role se zhostil Jan Binar, posluchač kombinovaného studia Českého jazyka a literatury a Angličtiny. Kromě Jakuba je to jediný člen souboru, který si prožil vítkovskou premiéru. „Věděl jsem od začátku, že to bude hrát Honza, i když je to jinak neherec. Znám se s ním nejdéle ze všech lidí v souboru a věděl jsem, že právě on se role, kterou už hrál, zhostí minimálně tak dobře, jako na střední,“ říká k hlavní roli Jakub Plaskura. Jemu bude významně sekundovat v roli prohnaného právníka Ondřej Pupík, posluchač kombinovaného studia Historie a Český jazyk a literatura.

„Původně Ondra neměl mít s námi vůbec nic společného, na konkurz, jak sám říká, přišel “jen tak na čumendu“. Přesto se nechal vyprovokovat, zkusil si to a zalíbil se jak mně, tak Matějovi. Oba jsme hned prokoukli Ondřejův talent a už ho nepustili,“ vrací se na úplný začátek režisér.

Výraznou ženskou rolí je prostitutka Claris, ztvárněná také posluchačkou dvouoborového studia, ale tentokrát Historie a Angličtiny, Kristýnou Lodňanovou. Ona je prostřednicí mezi hlavním hrdinou a mafií a asi nejvýznamnější hybatelkou děje. „Jejím úkolem je dostat z muže peníze. Aby toho dosáhla, musí využívat různých ženských zbraní, třeba hrát těhotnou. Ale víc raději prozrazovat nebudeme, vše se dozvědí diváci při premiéře,“ říká Jakub Plaskura.

Jane si zahraje Tereza Kmoníčková, studentka Kulturní dramaturgie. „Moje role není z těch nejdůležitějších, dokonce se ve hře s hlavní postavou vůbec nepotká, ale přesto má v celém příběhu své místo. Hraji slečnu se silným sklonem k alkoholu, sestru právníka a vše pro mne začne tím, že požádám svého bratra o finanční pomoc. Tím odstartuji další zápletku, ale tu zatím prozrazovat nebudu,“ říká o své roli Tereza. Nicméně odkrývá to, že hru tvoří dvě souběžné dějové linky, které sice mají společného pramálo, ale přesto se vzájemně ovlivňují.

Jakub i všichni z Dramkrou si velmi cení těch, kteří čistě amatérským divadelníkům neváhali pomoci a kteří tak vlastně spolu s nimi patří do mozaiky nazvané divadlo. Začít musíme u lidí ze Střediska volného času, kde soubor našel potřebné zázemí, u pracovníků Slezského divadla, kteří pomohli radou i technikou, a pokračovat můžeme dalšími až po mentora (jak v Dramkrou říkají psychologického guru, pozn. aut.) souboru, kterým se stal pedagog Slezské univerzity Hasan Zahirović.

Jak bylo řečeno, premiéra hry Zítra bylo líp bude 11. června v Loutkovém divadle OSVČ (Husova ulice, Opava) od 18 hodin. Dramkrou by pak rádi svoji hru představili také v Ostravě a hlavně by se rádi zúčastnili studentských i jiných divadelních festivalů. Pomineme-li, že začalo období zkoušek a zápočtů, teď samozřejmě veškerý jejich čas zabírá příprava premiéry. Nicméně Jakub Plaskura přiznává, že v jeho hlavě se už rodí nový nápad – drama z prostředí skinheads. 

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015