Studenti OPF Karviná zabodovali na mezinárodní scéně

pátek 30. května 2014 12:51 Autor: Martin Kůs

Foto: Archiv OPF Karviná

 RZESZÓW, KARVINÁ – Na Polytechnickou univerzitu v polském Rzeszówě se ve dnech 28. – 29. dubna vydala skupina posluchačů a pracovníků Obchodně podnikatelské fakulty (OPF) v Karviné. Jejich cílem byla Fakulta managementu a řízení, která pořádala mezinárodní studentský seminář ISS (International Student Seminar on Management and Financial Issues Rzeszow 2014).

Úkolem karvinských studentů byla účast v soutěži v prezentování studentských prací. Konkurence, která je čekala, nebyla nijak malá – své práce zde odprezentovalo na padesát studentů z vysokých škol a univerzit v Polsku, České republice, Rusku, Slovensku, Turecku a na Ukrajině, kteří se zaměřili na oblasti managementu, financí, marketingu a logistiky. Prezentace byly v angličtině a zahrnovaly jak práce bakalářské, tak magisterské a doktorské.
Meziuniverzitního setkání se zúčastnili také proděkani OPF doc. Mgr. Ing. Michal Tvrdoň, Ph.D., doc. Ing. Marian Lebiedzik, Ph.D., prof. Ing. Daniel Stavárek, Ph.D., a Mgr. Tomáš Gongol, Ph.D., kteří prohlubovali další spolupráci s Politechnikou Rzeszów v oblasti vědy, publikační činnosti a výměnných studijních pobytů studentů a pedagogů v rámci těchto dvou univerzit.
    
Foto: repro OPF TVJako každá soutěž, i ta v Rzeszówě končila slavnostní předáváním ocenění těm nejlepším. Z pohledu Slezské univerzity je velmi potěšující, že z rukou zástupkyně děkana Fakulty managementu a rozvoje Dr. Beaty Zatwarnické-Madury a předsedy poroty Dr. Damiana Pyrkosze převzala cenu za druhé místo Bc. Adéla Chromčáková, posluchačka prvního ročníku navazujícího magisterského studia oboru Marketing a management, za svoji prezentaci nazvanou Marketingová komunikace Slezského divadla v Opavě, kterou také zdárně před rokem obhájila u státní závěrečné zkoušky. „Z prezentování jsem byla nervózní, ale nakonec to dopadlo velice dobře. Byl to skvělý zážitek a hlavně zkušenost. Jakmile bude další taková příležitost na OPF, ihned ji využiji,“ netajila se Adéla svými dojmy z Rzeszówa.

Jednu z mimořádných cen pak získali Tomáš Pražák, student prvního ročníku oboru Bankovnictví, jenž přednesl příspěvek na téma porovnání měnové politiky v českých a polských centrálních bank „Comparison of Monetary Policy of Czech and Polish Central Banks“, a posluchačka doktorského studia oboru Podniková ekonomika a management Ing. Jana Šimáková za prezentaci věnovanou zahraničnímu obchodu České republiky „Estimation of J-Curve Effect in Foreign Trade of the Czech Republic“.

Svými prezentacemi ale zaujali i další karvinští studenti. Například Peter Chomistek, posluchač třetího ročníku oboru Bankovnictví, se zaměřil na velmi aktuální téma Bitcoin či Bc. Soňa Čavajdová popsala efekty vlivu přímých investic na meziroční změny importu a výměnu relací a to, zda mezi nimi existují nějaké vztahy. Martin Sanitra  zase prezentoval příspěvek zaměřený na praxi jedné ze slovenských vinařských společností - „Marketing Mix – Company Víno Nitra“, také Michaela Horúcková se představila s prezentací věnovanou zahraničí „Economic Development of Montenegro and its Progress Towards EU Membership“ (Hospodářský rozvoj Černé Hory a její cestě k členství v EU) a ani prezentace Lucie Macháčkové či Jana Mikeškové nezůstaly bez kladných ohlasů.

Foto: Archiv OPFRzeszówský seminář byl závěrečnou částí série druhého ročníku mezinárodních studentských seminářů věnovaných řízení a finanční problematice, které se konaly v průběhu akademického roku 2013/2014. První byl ve slovenském Prešově v listopadu 2013, OPF v Karviné hostila druhý seminář v prosinci 2013 a cyklus ukončilo právě setkání na půdě polské Politechniky Rzeszów. Podle pořadatelů se všech tří seminářů zúčastnilo na 120 studentů. Semináře a prezentace se především staly příležitostí k výměně znalostí a zkušeností mezi studenty na mezinárodní scéně, ukázaly důležitost setkávání studentů na poli výzkumu v mezinárodním kontextu a v mnohých případech odstartovaly i užší spolupráci mezi pracovišti účastnických univerzit.

Cesta do Polska ale nebyla pro karvinskou výpravu jen výhradně pracovní. V samotném Rzeszówě si kromě univerzity Karvinští prohlédli také město a jeho středověké podzemí a navštívili také město Kraków, kde si prošli historické centrum a věhlasný hrad Wawel.

Prezentace karvinských studentů si můžete vyslechnout v záznamu Michala Kubáta z OPF TV na kanálu youtube.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015