Ve dříve narozených, kteří mají touhu se dál vzdělávat, má Slezská univerzita stále širší okruh věrných příznivců

úterý 17. června 2014 13:15

Foto: Ivan AugustinOPAVA - Červen na Slezské univerzitě nepatří jen zkouškovému období a státnicím, jimiž se studenti snaží uzavřít své několik let trvající úsilí, ale rovněž setkáním s těmi posluchači, kteří přebírají osvědčení o absolvování nedávno ukončeného běhu nikdy nekončícího celoživotního vzdělávání. Je skvělé, že univerzita třetího věku má takových posluchačů stále více.

Foto: Ivan AugustinZatímco na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné mají toto setkání dříve narození ještě před sebou (uskuteční se 26. června), jejich krnovští a opavští kolegové si ho už mohli užít. A také užili. Sešli se při něm v univerzitní aule v Opavě 16. června a jak při dopoledním, tak při odpoledním předávání osvědčení jim přišli vyjádřit úctu, pozdravy a povzbuzení do dalšího studia vrcholní představitelé samosprávy obou měst.

„Je to zvláštní, ale opravdu krásný pocit, že mohu dnes studenty a absolventy nazvat ty, kdo před časem učili i mě,“ uvedla ve svém vystoupení starostka Krnova Mgr. Alena Krušinová a vedení Slezské univerzity (SU) poděkovala za to, že vzdělávání bylo pro krnovské posluchače přímo v jejich městě zachováno. Navíc nepřijela s prázdnou. „Na radnici činíme kroky, abychom se na jeho dalším rozvoji podíleli také finančně,“ objasnila a posléze se společně s prorektorkou SU pro studijní a sociální záležitosti PhDr. Radmilou Dluhošovou, Ph.D., a koordinátorkou celoživotního vzdělávání na SU Dagmar Kalivodovou osobně ujala předávání osvědčení a drobných dárků všem účastníkům vzdělávání. „Velmi nás těší, že jste přijela, vážíme si toho,“ vyslechla od nejednoho z těch, jimž blahopřála.

„Univerzitu třetího věku považuje město za jeden z dílků širokého vějíře nejen vzdělávacích, ale též společenských a kulturních aktivit,“ připomněl opavský primátor prof. PhDr. Zdeněk Jirásek, CSc., a osvěžil paměť přítomných pohledem na samotné počátky univerzity třetího věku v polovině devadesátých let minulého století. „Jako většinou každé počátky, ať startují ideu jakkoliv silnou, byly skromné. „Když se dnes dívám do zcela zaplněné auly, mám radost z toho, jak se Slezské univerzitě podařilo jistě nosnou myšlenku celoživotního vzdělávání rozvinout a s jakým ohlasem se snahy aktuálně poskytovat nové poznatky i generacím dříve narozených setkávají. To je na prahu opavského dvacetiletí univerzity třetího věku zjištění vskutku motivující,“ konstatoval primátor.

Foto: Ivan AugustinStěžejní zamyšlení nad posláním celoživotního vzdělávání naplňovaným SU ovšem při obou setkáních patřilo prorektorce dr. R. Dluhošové. „Uvědomíme-li si, že onen třetí věk v dnešní době představuje čtvrtinu až třetinu života, je jasné, proč věnujeme celoživotnímu vzdělávání takovou pozornost a péči,“ řekla a potvrdila, že SU i pro příští akademický rok 2014-2015 zachová všechny vzdělávací formy, tady semestrální cykly přednášek, jazykové i počítačové kurzy. „Pokud jde o jazyky, jsme v případě zájmu schopni rozšířit stávající nabídku angličtiny a němčiny i o francouzštinu, španělštinu a ruštinu,“ konstatovala a specifikovala rovněž obsah připravovaných semestrálních přednáškových cyklů. V Krnově jimi budou témata z lázeňství a nápojové kultury, v Opavě dosud blíže nevymezený cyklus z historie a opět série odborných výkladů k tradici užívání nápojů národy v různých částech světa. V závěru dr. R. Dluhošová vyjádřila obdiv nad přístupem posluchačů Univerzity třetího věku ke studiu a ocenila úsilí, jež do něj vkládají. „Je často odlišné od toho, s jakým se setkáváme u mladších studentů,“ dodala.

Bezprostřední atmosféru setkání lidí, jež spojuje vědomí významu a potřebnosti celoživotního vzdělávání, ještě umocnila vystoupení Komorního pěveckého sboru SU. Přestože pro jeho členy nebyla účast na vystoupeních v daném termínu a čase jednoduchá, přednesený pěvecký pozdrav byl publikem přijat spontánně a možná nejednoho z posluchačů vedl k úvaze, zda si těleso neposlechnout v brzké době znovu, konkrétně v programu Slezské hudební noci 20. června v prostředí vestibulu Obecního domu v Opavě (20 hodin). „Tam už budeme dozajista v mnohem silnějším obsazení,“ potvrdila sbormistryně Mgr. Vladimíra Vašinková.

Návratu k významným událostem téměř dvě desítky let trvající historie univerzity třetího věku na SU i osobnostem z řad jeho posluchačů se pochopitelně budeme ještě věnovat. Vždyť mezi těmi, kdo si převzali osvědčení, nechyběla ani iniciátorka vzniku této nejtradičnější formy celoživotního vzdělávání v Opavě Světlana Winklerová. „Po prázdninách tu budu zase znovu,“ nenechala nikoho na pochybách o své vitalitě. V jejích osobních dokladech je už osvědčení o absolvování Univerzity třetího věku pěkná řádka. „Nejde samozřejmě jen o tyto dokumenty, ačkoliv k účasti na přednáškových cyklech patří. Mnohem podstatnějším je bezesporu skutečnost, že SU dnes patří do široce rozvětvené Asociace univerzit třetího věku. Jestliže se v Opavě před třemi lety konala i mezinárodní odborná konference pořádaná tímto občanským sdružením k aktuálním otázkám univerzitního seniorského vzdělávání, pak je to nepochybně dobrá vizitka práce, která je tu pro nás, dříve narozené, dlouhodobě odváděna,“ shrnula S. Winklerová své dojmy i zkušenosti.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015