Promoce absolventů v Táboře a v Trutnově posilují jméno Slezské univerzity ve dvou českých regionech

čtvrtek 19. června 2014 9:32

Foto: Ivan AugustinOPAVA, TÁBOR, TRUTNOV - Již několik let jsme zvyklí na skutečnost, že sérii letních promocí nezačíná Slezská univerzita v tradičních místech, tedy v Opavě ani v Karviné, ale v jihočeském Táboře a ve východočeském Trutnově. Studium tam zajišťují dvě konzultační střediska a promoce přivádějí jejich účastníky do společenských center obou měst.

V Táboře, kde Slezská univerzita (SU) spolupracuje s tamější Střední školou obchodu, služeb a řemesel a Jazykovou školou s právem státní jazykové zkoušky (její ředitel Mgr. Jaroslav Petrů je nositelem Stříbrné medaile SU), dostávají absolventi diplomy v reprezentativních prostorách novorenesanční Střelnice postavené v polovině devadesátých let 19. století a jen nedávno rekonstruované (2006). K její rekonstrukci došlo poté, kdy byla o tři roky dříve prohlášena kulturní památkou. Táborské konzultační středisko funguje už sedm let a až do finiše dovedlo posluchače zprvu celoživotního vzdělávání a poté řádné studenty SU popáté.

Foto: Ivan AugustinS přihláškou ke kombinovanému bakalářskému studiu Veřejné správy a regionální politiky v prvním roce existence tohoto vyhledávaného oboru v Táboře (tehdy ještě garantovaného Filozoficko-přírodovědeckou fakultou) Jana Kučerová (dnes Dvořáková) dlouho váhala. Až do nejzazšího termínu poloviny srpna 2007. Pak ji podala. „Chtěla jsem to zkrátka zkusit. Ty tři roky mi daly do života velkou zkušenost, kterou mi už nikdo nevezme,“ ohlédla se s tím, že ze střední školy neměla žádné zkušenosti se seminárními pracemi. „Proto pro mě byly nejtěžší,“ přiznala. Její bakalářskou práci vedla doc. PhDr. Helena Kolibová, CSc. „Věnovala jsem se v ní problematice ústavní péče dětí v Jihočeském kraji. Netajím, že toto téma plně korespondovalo s mým zájmem o sociální problematiku,“ přiblížila usměvavá absolventka, jedna z prvních, kdo v roce 2010 studium v Táboře ukončili.

Všem, kteří o studiu „jejího“ oboru uvažují, by ho bez velkého rozmýšlení doporučila. „My jsme měli velkou výhodu v tom, že ve skupině převažovali padesátníci s životním rozhledem. A všichni do jednoho jsme věděli, že chceme promovat,“ vzpomíná a dodává svůj pohled na to, jak intenzivně si celé Táborsko přínos studia oboru, garantovaného nyní stejnojmenným ústavem Fakulty veřejných politik (FVP) v Opavě, uvědomuje.

V Trutnově je partnerem SU Základní škola V Domcích (původní pracoviště FVP v Úpici na půdě Městského gymnázia a střední odborné školy zaměřené na veřejnosprávní činnost bylo před dvěma lety opuštěno), konzultační středisko tu vede historik prof. PhDr. Vladimír Wolf, v letech 1999-2005 děkan Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové, velký příznivec SU a dlouholetý spolupracovník opavských kolegů z oboru. Jeho důchodový věk opravňující k odpočinku ho nijak netíží. „Když se před časem Slezská univerzita ozvala, abych se ujal jejího trutnovského pracoviště, měl jsem radost. Stejnou mi dělá i vedení seminářů, v nichž se zaměřujeme na tematiku Evropské unie a evropské integrace. A přirozeně nezanedbávám ani historii,“ konstatuje prof. V. Wolf, známý také čilými publikačními aktivitami.

Foto: Ivan AugustinBakalářské promoce se v Trutnově konají v moderních prostorách nového monumentálního společenského centra UFFO pojmenovaného po regionálním básníkovi a revolucionáři Uffo Hornovi (1817-1860). Do historie konání tohoto slavnostního aktu v nich se zapsala událost, kdy se před dvěma lety v jeho průběhu ozvalo tísňové hlášení o hrozbě požárního poplachu, jímž citlivé zabezpečovací zařízení reagovalo na kouř zapálené cigarety mimo hlavní sál. Ale starostu města Mgr. Ivana Adamce, který právě k čerstvým absolventům promlouval, ani to nezmátlo. Jeho slova naopak potvrdila velkou vážnost, s níž městská samospráva a trutnovská veřejnost na bakalářské studium oboru Veřejná správa a regionální politika nahlížejí. „O jeho získání jsme se v minulosti pokoušeli několikrát, ale jedině projekt realizovaný pod hlavičkou Slezské univerzity v Opavě se ukázal úspěšným,“ potvrdil starosta. Oba výše jmenovaní, prof. V. Wolf a Mgr. I. Adamec, byli za přínos spolupráci při loňském akademickém dni, jehož ústředním motivem se stalo připomenutí pěti let FVP, oceněni Stříbrnou medailí SU.

Někdy si snad ani dostatečně neuvědomujeme, co „expanze“ do Tábora a Trutnova znamená také pro celkovou prezentační práci SU. V jejich regionech totiž existují etablované veřejné vysoké školy, jež do těchto měst mají nepochybně podstatně blíž. Přesto tu náš obor Veřejná správa a regionální politika, příští rok už dvacetiletý, dokázal zaujmout. Proto si i za několik dnů - v Táboře 24. června a v Trutnově o den později - jeho úplně noví absolventi vyslechnou Fanfáry pro Slezskou univerzitu (Intrada per Universitate Silesiana) nezapomenutelného hudebního skladatele a později i profesora Janáčkovy akademie múzických umění v Brně Arnošta Parsche (1936-2013). A byť možná někteří z nich v Opavě ani v Karviné nikdy nebyli, SU budou natrvalo uvádět jako svou alma mater.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015