Tajemným hlasem komiksu Jídlo, s.r.o., je hlas opavského studenta

středa 16. července 2014 9:35 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin KůsOPAVA - Už jste také přišli na chuť streamovému pořadu Jídlo, s.r.o., s kuchařem Romanem Vaňkem?  Pokud ano a pokud jste se také zaposlouchali do komiksových  inter a outer, která formát provázejí, zeptáme se ještě jednou: Znáte hlas namlouvající komiksový komentář?

Nebudeme Vás moc napínat. Hlasem, který od prvního dílu pořadu zaznívá z obrazovek našich počítačů, je hlas Jiřího Vávry, posluchače navazujícího magisterského studia oboru Audiovizuální tvorba, přednášeném na Ústavu bohemistiky a knihovnictví Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě.

„Byla to docela náhoda. Se spolužáky realizujeme projekt, kvůli kterému jsme v jednání s internetovou televizí Stream.cz. A shodou okolností její šéfproducent sháněl někoho se specifickým hlasovým projevem, a tak narazil na mě.

V rámci našeho studia spolupracujeme se streamem na jiných formátech, a tam režisér Martin Krušina slyšel můj komentář. Oslovil mne a musel jsem namluvit jakousi castingovou verzi, kde se mi hodily zkušenosti načerpané moderováním našeho pořadu Pauzička, a kterou jsme připravili spolu se spolužákem, zvukařem Petrem Jánošem, který se i nadále podílí na všech dalších nahrávkách,“ říká o prvním kontaktu s pořadem Jídlo, s.r.o., Jiří Vávra. Jeho hlas vyhovoval záměrům, i když zpočátku potřeboval režijní vedení kvůli potřebné dramatizaci a hloubce hlasu. „Dnes už ale máme plnou důvěru, takže všechno namlouváme sami,“ pokračuje Jiří. Práce na pořadu ale úplně jednoduchá není. „Komiks se vyrábí v USA a já to namlouvám naslepo. To znamená, že ho přímo nevidím, jen namlouvám texty na základě pokynů režiséra Martina Krušiny. Výsledek vlastně vidím až ve chvíli, kdy vyjde nový díl. O důvod víc se dívat,“ popisuje svoji práci opavský student.

Jídlo, s.r.o., Romana Vaňka je momentálně jedním z nejúspěšnějších pořadů streamu, z těch gastronomicky zaměřených určitě nejsledovanější. Každou jeho epizodu vidí okolo půl milionu lidí. A co dává Jirkovi?

„Krom výborné profesní zkušenosti mi přijde prostě parádní vidět, jak funguje české potravinářství za oponou. Pro mě je to super pořad. Myslím, že na poli zábavné publicistiky je asi naprostým žánrovým vrcholem, u něhož bych se nebál srovnání se zahraniční produkcí. Daří se mu posouvat českou kulturu gastronomie výš,“ soudí závěrem Jiří Vávra.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015