Na Trutnovsku se stalo bakalářské studium oboru Veřejná správa a regionální politika zavedenou značkou

pátek 27. června 2014 8:52

Foto: Ivan AugustinTRUTNOV - Se čtyřmi desítkami nových absolventů bakalářského studia v oboru Veřejná správa a regionální politika se opavská Fakulta veřejných politik (FVP) rozloučila 25. června ve východních Čechách. Jejich promoce se konala v Trutnově, sídle konzultačního střediska FVP, a byla již čtvrtou, k níž tu zásluhou spolupráce se samosprávou města došlo.

K převzetí diplomů připravené absolventy a zaplněný sál trutnovského společenského centra UFFO oslovil nejprve děkan FVP doc. PhDr. Dušan Janák, Ph.D. Ocenil úroveň dosaženého partnerství Slezské univerzity se subjekty, jež studium ve městě jak podporují, tak vytvářejí příznivé předpoklady pro jeho zázemí a bezproblémové zajištění. „Jsem rád, že provedené analýzy též potvrzují, že jeho kvalita je srovnatelná s tou, kterou poskytujeme posluchačům v Opavě,“ řekl doc. D. Janák a vyslovil potěšení ze setkání s veřejností města, příbuznými a přáteli těch, jimž se v letošním roce podařilo tříleté úsilí dovést do úspěšného konce. V závěru informoval, že po reakreditaci v zájmu přiblížení bakalářského stupně studia navazujícímu magisterskému studiu dochází ke změně názvu oboru na Veřejná správa a sociální politika.

Foto: Ivan AugustinAbsolventy a další přítomné pozdravil i starosta Trutnova Mgr. Ivan Adamec. Upozornil na proměnu naší doby, která ve stále větším měřítku vyžaduje absolventy vysokých škol. „Tam, kde dříve dostačoval maturant, namnoze dnes nestačí ani bakalář. Proto vás chci vést k úvaze, abyste využili čerstvě získaných znalostí a pokusili se je zhodnotit navazujícím magisterským studiem,“ vyzval bakaláře a vyjádřil naději, že obor, jejž studovali, ať už se bude jmenovat jakkoliv, přispěje k posunu veřejného mínění od současného, díky řadě politiků nepříliš příznivého vnímání veřejného života, k pozitivnějšímu pohledu na něj.

Krátké zamyšlení nad proměnami Trutnova patřilo vedoucímu konzultačního střediska prof. PhDr. Vladimíru Wolfovi. „Z šedého okresního města, nijak se nevymykajícího tehdejším standardům, se po listopadu 1989 stalo pohledné a úhledné sídlo, v němž se lidem dobře žije. „K tomu nesporně přispělo dnešní mnohem intenzivnější vědomí toho, že v něm existuje genius loci, tedy duch místa,“ akcentoval prof. V. Wolf a vypočetl řadu osobností, jež svými činy dimenzi Trutnova překročili a zasadili se o jeho trvalé zviditelnění. „Patří mezi ně např. cestovatel a misionář jezuita Samuel Peter Fritz, který se tu narodil právě před 360 lety. Velký znalec jihoamerického kontinentu zmapoval tok řeky Amazonky. Jinou osobností je literát Uffo Horn, po němž pojmenováno společenské centrum, v němž jsme se k promoci sešli,“ uvedl prof. V. Wolf.

Foto: Ivan AugustinPo vyslechnutí stručné zprávy proděkanky Mgr. Marty Kolaříková, Ph.D., o průběhu státních závěrečných zkoušek na FVP požádal děkan D. Janák rektora Slezského univerzity v Opavě prof. PhDr. Rudolfa Žáčka, Dr., o udělení souhlasu s promocí. Když byl vysloven, ujala se opět svého akademického úřadu proděkanka M. Kolaříková. Přednesený slib stvrdili studenti položením ruky na žezlo děkana FVP a poté od proděkanky M. Kolaříkové přijali blahopřání a vytoužený diplom. Mnozí ho z rukou pustit dlouho nechtěli. „Máme to ale za sebou,“ bylo slyšet blažená slova úlevy z nejedněch úst.

Rozhovor s trutnovským starostou a členem dolní komory Parlamentu ČR Mgr. I. Adamcem vedený v den jeho jmenin, příběh absolventů manželů Michaely a Jiřího Vágnerových a povídání s Irenou Novákovou, Jiřinou Trnovskou a Věrou Urbanovou budou publikovány samostatně. Dnes, pro ilustraci letošních absolventů, uveďme, že 11 z nich se již rozhodlo pro navazující magisterské studium velmi příbuzného oboru v Hradci Králové. Nikoliv ovšem na Univerzitě Hradec Králové, ale na královéhradecké pobočce České zemědělské univerzity v Praze. Jestliže se na studium oboru Veřejná správa a regionální rozvoj dostanou a úspěšně jím projdou, bude na ně čekat inženýrský titul. „Nebojte se, nezapomeneme, že podmínkou toho, abychom tak vůbec mohli přemýšlet, bylo dokončené studium na Slezské univerzitě,“ shodli se šťastní absolventi.

Jejich reakce na otázku po dojmech, jaké si z něj odnášejí, se rovněž příliš nelišila. „Nejtěžší bylo najít míru při rozložení povinností na pracovišti, doma v rodině a nově ve studiu. Není to opravdu nijak snadné, studovat v kombinované formě, navíc s jistým časovým odstupem od středoškolských let, vyžaduje své. A tak jsme vřele vítali všechno, co nám studijní povinnosti usnadnilo, a citlivě reagovali na to, když se někdy stalo, že okamžitá situace zavinila nevítané problémy. „Některé studijní materiály jsme totiž nedostali včas. Ale naopak byly jiné, třeba kvalitní a svou strukturou přehledná skripta zpracovaná PhDr. Věrou Juříčkovou, Ph.D., a Ing. Soňou Harasimovou, jež práci velmi usnadnily,“ netajili absolventi v družném rozhovoru poté, když se rozloučili s prof. V. Wolfem, bez jehož autority, ale i pochopení a podpory by si studium v Trutnově představit nedokázali.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015