Po promocích v Táboře a v Trutnově se noví absolventi Fakulty veřejných politik loučili se studiem také v Opavě

pondělí 7. července 2014 7:43

Foto: Ivan AugustinOPAVA - Ve třech etapách proběhly i letos promoce na Fakultě veřejných politik, nejmladší součásti Slezské univerzity. Nejprve se její představitelé oficiálně sešli a diplomy stvrzující ukončení bakalářského studia novým absolventům předali 24. června v Táboře a o den později v Trutnově, 3. a 4. července se s novými bakaláři a magistry rozloučili v Opavě.

Hned úvodní z opavských bakalářských promocí byla svým způsobem jedinečná a přinesla vedle obvyklých slavnostních okamžiků ještě jednu velkou událost. Jedna z promovaných, Bc. Nikola Karlíčková, absolventka studia oboru Všeobecná sestra na Ústavu ošetřovatelství (její výkon u obhajoby, ale i státnic ze tří okruhů ocenili členové komise jen samými „áčky“), totiž kromě diplomu převzala též Bronzovou medaili Slezské univerzity (SU) v Opavě a finanční odměnu. Obojí jí za příkladné pohotové, nezištné a vysokou erudicí podpořené jednání vedoucí k záchraně lidského života a zcela mimořádnou reprezentaci SU udělil a osobně předal rektor prof. PhDr. Rudolf Žáček, Dr. Spolu s ním jí poděkovali i děkan Fakulty veřejných politik (FVP) doc. PhDr. Dušan Janák, Ph.D., jenž jmenované přiznal mimořádné stipendium, a kvestor SU Ing. Jaroslav Kania.

„Samozřejmě mě velmi těší, že událost, k níž došlo na zastávce městské hromadné dopravy v Ostravě, nezůstala bez povšimnutí. Na druhé straně se žádnou hrdinkou necítím, dělala jsem jen to, k čemu mi velí profese, ale v první řadě obyčejná sounáležitost k lidské komunitě,“ uvedla N. Karlíčková, která nyní netrpělivě očekává výsledky přijímacích zkoušek na navazující magisterské studium na Ostravskou univerzitu (obor Dětská sestra). „Přijímačky byly v pohodě, ani nebyly moc těžké. Tak se snad brzy dozvím, zda ze mne bude opět student nebo pracující člověk,“ řekla s jí vrozenou skromností.

V promluvě k absolventům a přítomných hostům, jež zaplnili hlavní sál Kulturního domu Na Rybníčku, vyzdvihl děkan D. Janák čin, jímž N. Karlíčková ještě jako studentka prokázala, že na FVP se posluchačům dostává všestranné kvalitní přípravy. „Vede-li nejen k jejich odborné zdatnosti, ale rovněž k etické vyspělosti, je to vlastně nejvíc, co jim pro přípravu na život můžeme poskytnout,“ potvrdil děkan. Ústavu ošetřovatelství potom věnoval pozornost ještě jednou, a to když se stručně ohlédl za téměř ročním procesem reakreditace studijního oboru Všeobecná sestra, jehož výuka na SU začala v roce 2006. „Přestože pro přípravu posluchačů nemáme takové podmínky, jaké jsou vytvořeny na lékařských fakultách, případných omezení či útlumu oboru bychom velmi litovali. Jsem proto rád, že k nim dojít nemuselo a společně s vedením univerzity je rovněž vedení fakulty připraveno k dalšímu vytváření příznivých předpokladů, které by umožnily jeho žádoucí rozvoj.

Foto: Ivan AugustinV akademickém roce 2013-2014 se studium na FVP podařilo úspěšně ukončit 356 bakalářům a 45 magistrům. V bakalářském oboru Všeobecná sestra (studijní program Ošetřovatelství) absolvovalo prezenční studium 27 posluchačů, v kombinované formě studia oboru má FVP 72 nových absolventů. Co do počtu promovaných kombinované studium převažuje i u deset let na Ústavu pedagogických a psychologických věd vyučovaného oboru Sociální patologie a prevence (studijní program Specializace v pedagogice). Letos ji ukončilo 56 posluchačů, těch, kdo tu absolvovali prezenční formu studia, bylo 33.

Tradiční zájem o obor Veřejná správa a regionální politika (studijní program Sociální politika a sociální práce) prokazují i jeho dosud poslední absolventi. Všechny podmínky pro ukončení bakalářského studia oboru splnilo v prezenční formě 25 posluchačů, v kombinované formě dokonce 126 jejich kolegů. Diplomy za ukončení bakalářského oboru Středoevropská studia (studijní program Mezinárodní teritoriální studia) obdrželo 17 absolventů.

Dva obory, oba v prezenční formě, lze na FVP absolvovat také v navazujícím magisterském studiu. Obor Veřejná správa a sociální politika ukončilo 28 posluchačů, obor Středoevropská studia má 17 čerstvých absolventů.

Děkan FVP udělil 12 absolventům, kteří prospěli s vyznamenáním, mimořádné stipendium za vynikající výsledky dosahované v celém průběhu studia. Mimořádným stipendiem ale byla oceněna také úspěšná účast v soutěži o nejlepší závěrečnou kvalifikační práci. V tomto ohledu navrhli odborní posuzovatelé na ocenění práce 10 absolventů bakalářského a šesti absolventů navazujícího magisterského studia.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015